Strona 159 z 357 PierwszyPierwszy ... 59109149157158159160161169209259 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 581 do 1 590 z 3561

Wątek: W czym nosic sprzet?

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Miałem okazję pomacać dzisiaj Tamraca Adventure 9 (i przymierzyć do niego sprzęt) - jest dość ładny (szczególnie w malowaniu digital camo ;-) ) a chciałem mieć coś co mógłbym zabierać na wyjazdy służbowe drogą lotniczą zabierając trochę sprzętu + laptopa...
    No i generalnie porażka - chciałem zmieścić dwa korpusy i trzy szkła - o ile 400/5.6 weszło w poprzek na leżąco, to już 70-200/f4 na stojąco było za wysokie i tyle było mierzenia...
    Tak przy okazji to wykonany jest średnio - powiedziałbym tandetnie (w porównaniu np. do Nature Trekkera) i nie ma czegoś w rodzaju AW cover, ale z drugiej strony to dość niska półka cenowa.

Czy istnieje coś podobnego ale trochę większe ? O Adventure 10 wiem, compurover AW jest chyba podobnej wielkości...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Miasto
    Baniocha/Piaseczno

Domyślnie

Jest jakiś plecak godny polecenia w kwocie do 130-140 zł? Nosiłbym w nim to co w stopce + w najbliższym czasie 28-90 czy 28-105 i lampę (no i gadżety typu filtry, dyfuzory, karty, itp.)
    Canon 350D + 18-55 (kit) + Sigma 70-300 DL Macro Super + filtry

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Miałem już wcześniej nieduży plecaczek lowepro (Orion Trekker II) i nosiło się go bardzo wygodnie. Jednak po górach nie chodzę a nie bardzo przepadam za noszeniem aparatu na szyi (zwłaszcza z obiektywem 70-200) i brakowało mi czegoś na krótkie łażenie po mieście np na wyjazdach. Niestety operacja wyjmowania i wkładania po fotce aparatu z/do plecaka to delikatnie mówiąc męczący pomysł i wymaga zatrzymania się i położenia plecaka na ziemi, etc.

Popełniłem w związku z tym inną torbę lowepro a mianowicie Slingshota 300. Nie jest to plecak mały ale jak na moje potrzeby po prostu wymarzony.

Plusy dodatnie:

- super wygodne i szybkie wyjmowanie i wkładanie aparatu (nawet z podpiętym obiektywem C 70-200L, kitem lub stałką
    - noszenie na jednym ramieniu nie jest tak męczące jak myślałem (chociaż na wycieczkę w góry na pewno wezmę bardziej klasyczny plecak)
    - bardzo dużo miejsca na inne szkiełka i gadżety
    - komora na górze starcza na zwiniętą kurtkę przeciwdeszczową, kanapkę lub inną przekąskę, książkę,zapasowe aku, telefon, etc..
    - doskonała jakoś wykonania, dobrze przemyślana konstrukcja.
    - w chwili obecnej mieszczę w nim spokojnie body z gripem, lampę C430, stofena, pamięci, ładowarkę, C50 1.4, Heliosa 44-2, Obiektyw kitowy....i miejsca jest jeszcze na 3-4 szkiełka i parę innych gadżetów foto (gruszka, lenspen, etc).
    - posiada zintegrowaną osłonę przeciwdeszczową.
    - paski do noszenia są dostatecznie długie nawet dla kogoś w amerykańskim rozmiarze 3XL :-)

Plusy ujemne:

- Nie jest to mały plecaczek
    - noszenie na jednym ramieniu lub pasem skosem przez klatkę piersiową może być na dłuższą metę męczące ale chyba tylko w górach.
    - nie wolno zapomnieć żeby go zapiąć bo zawartość przy energicznym przesuwaniu na plecy wyleci na ziemię (ale z plecaka podobny efekt przy niezapiętej komorze).
    - łatwy dostęp z zewnątrz - średnio uzdolniony doliniarz może spokojnie go opróżnić (podobnie jak wiele plecaków które nie mają dostępu do wnętrza od strony pleców). Chociaż moje doświadczenie mówi, że jak chcą coś wyjąć z torby to ją po prostu tną :-(.

Hmmm - to chyba tyle. Na razie jestem super zadowolony. Cena niestety 300-350 PLN. Ale poza PL można dostać go taniej.
    Pozdrawiam

KrisSz

Canon 450 D + Kit + C35L 1.4 + C 50 1.4 + C 70-200 L4 IS + 430 EX + Helios 44 58/2 + inne bambetle

Uzależniony Awatar BuRton
    Miasto
    Czeski Cieszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez slawpl Zobacz posta
    ktos? cos? moze? :wink:

Nie ukrywam, ze troche mnie sie spieszy z zakupem. Niestety do najblizszego sklepu foto mam 100-150km :-x

Aa, na forumie znalazlem tez info o czyms takim - http://www.allegro.pl/search.php?string=newswear - wygodniejsze to od szelek i pokrowcow Lowepro?
    Używam Newswear Body Pouch i Small Press Pouch na firmowym pasie biodrowym i jestem bardzo zadowolony. Dla mnie to super sprawa. Czy bardziej wygodne od systemu Lowepro ? Niestety nie pomoge Ci w odpowiedzi. Piszę jako radosny użytkownik systemu Newswear :smile:. Patrząc jednak na to co używają zawodowi fotoreporterzy chocby u nas w kraju, Newswear jest dużo bardziej popularne od Lowepro 8).
    Pozdrawiam.
    Leica MP, 28/2, 35/1.5, 50/2.2, 75/1.9

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Witam

Do tej pory używałem plecak samsonite daypack na 1 szelce - wygodny ale miejsca zaczęło brakować. no i górna kieszeń była mało uzyteczna. Teraz mam plecak Hama, coś w stylu Mini Treker AW, niestety po kilku miesiacach próje sie rączka, plecak jest niezbyt wygodny.
    Na co dzień muszę pomieścić 400D z gripem i 17-40. Dodatkowo 70-300, 50 1.8, 430EX.
    Ideałem byłby plecak Case Logic SLRC-4 ale z tego co wyczytałem to puszka z gripem i 17-40 nie wejdzie. Znajde jakiś odpowiedni Case Logic'a ?

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Domyślnie

Czy ktoś używa torbę na ramię tamrac express 7? Szukam czegoś nie za dużego (na jedno body i ze dwa obiektywy) na krótkie wypady w miasto. Jednocześnie chciałbym torbę która niekoniecznie przypomina torbę foto.

Domyślnie

To mój pierwszy post więc witam bardzo serdecznie wszystkich canonierów na forum CB.
    Do slawpl:
    Mam slingshota 200 LowePro i jestem z niego bardzo zadowolony. Jest wygodny, łatwo wyjąć/włożyć sprzęt. Od kiedy go zakupiłem wypady za miasto z moją ukochana 30tką mają zupełnie inną jakość Jak dla mnie jest to rozwiązanie o niebo wygodniejsze niż torba. Zmieści się tam trochę sprzętu ale demonem pojemności nie jest. Jednak z założenia to ma być plecak na kilkugodzinny plenerek lub wypad z wybranymi zabawkami (ja akurat jeszcze się mieszczę z całym "arsenałem"). Jeśli nie planujesz zabierania ze sobą sporej ilości sprzętu i laptopa to polecam Ci właśnie Slingshota 200AW. Na pewno będziesz zadowolony.
    Pozdrawiam.
    Ostatnio edytowane przez strzyziu ; 01-08-2008 o 17:56

Coś już napisał

Domyślnie

Witam,

Na kilku godzinny spacer po miescie polecam torbe Crumpler daily M albo wersje wieksza L, ksztaltem i wielkoscia nie rzuca sie w oczy, nie jest taka typowo-fotograficzna. Ja mam daily M, ktora miescia w sobie 5D z gripem + 24-70 oraz jakas stalke...Ale poza tym nic juz tam nie wejdzie.

pozdrowienia.

Uzależniony Awatar XLesio
    Miasto
    Kingsajz - Miasto krasnoludków

Domyślnie Tamrac vs. LowePro

Wiem że ten temat już padał - znalazłem nawet opinie dotyczące poszczególnych plecaków - ale teraz szukam pomocy w podjęciu jednoznacznej decyzji.

Chcę kupić plecak za ok ~ 250 PLN. Wyklucza to tym samym Tamrac Adventure 9, na którym chyba najbardziej by mi zależało. Pozostają mi dwie alternatywy:

1. TAMRAC Adventure 7

2. LOWEPRO Fastpack 200 (250)

Podstawowe kryteria które mnie interesują:
    - zapakowanie Eosa 30 z lampą, i dwoma szkłami (28-105 u 70-300), bo 50ki nawet nie liczę
    - b.istotne: zapakowanie do górnej kieszeni zwiniętego przeciwdeszcza (z dosyć "mięsistego" materiału podobnego do goretexu, więc nie złożę go do formatu chusteczki..)

Który z tych systemów jest bardziej funkcjonalny? Liczę zwłaszcza na opinie ludzi, którzy korzystali z obu. KAŻDY głos jest dla mnie ważny. Zupełnie nie mam czasu na jeżdżenie po mieście w poszukiwaniu egzemplarzy do 'przymiarki'. Będę kupował online, poza tym zależy mi na wnioskach wynikających z praktyki.
    Z góry wielkie dzięki za pomoc!
    "Naród wspaniały, tylko ludzie k**" - J.Piłsudski
    EOS RT + Elan 7e (EOS 30 + BP300) + EOS v300 + REBEL GII + Eos 700 + Canon Canonet GIII QL17 + 450d
    C 50 f1.8 I i II / C 28 f2.8 / C 70-210 f4 / T 17-50 f2.8 XR Di / Tokina 19-35 f3.5-4.5 / S 28-105 f2.8-4 ASPH / + pierścieni dużo + różnetakie kolorowe + manfrottka + EPSON Photo Perfection v350

Pełne uzależnienie Awatar JaBlam
    Miasto
    Farschafa

Domyślnie

Ja w koncu zdecydowalem sie na zakup torby Hama Defender 200. I powiem , ze nie zaluje zakupu! Wielkoscia taka jak Stealth Reporter 400 za to o wiele lepiej rozwiazane wyjmowanie sprzetu przez korna poktywe. Zajmuje to doslownie 4 sekundy! A do tego osoba stojaca obok nie widzi co dodatkowo kryje w sobie torba! Pomiescila 5D z podpietym 24-105 i tulipanem, 70-200 4IS z tulipanem, 50 1.4, 85 1.8, Sigme 12-24 ktora jest wieksza od 24-105, lampe 580 z pokrowcem. Do tego masa miejsca w kieszeniach na drobiazki typu baterie, karty pamieci (producent wrzucil etui na karty) i inne Dodatkowo w srodku znajduje sie pokrowiec przeciwdeszczowy. Do tej pory mialem obawe co do torby hamy.. ale seria Defender naprawde pokazuje ze warto zakupic!.

1. to karbowane to kolejna kieszen, ale wystarczy odpiac dolny zamek aby stala sie pasem do zamocowania torby np na stelazu walizki (to chyba sie piggy sytem nazywa)

2. Etui na 6 kart CF i szmatka obie rzeczy na smyczach coby sie nie zgubilo. Oczywsicie do odpiecia. W koncu nie musze szukac szmatek i kart Co mi sie zdarzalo.

3. Z przodu mamy jedna wieksza kieszen na zamek i 2 mniejsze. Dodatkowo jedna przegrode, ktora mozna powiekszyc rozpinajac boczne zamki.

4. System otwierania od gory bez koniecznosci otwierania klapy. Podobne rozwiazanie zastosowano w pokrowcu na 70-200 2.8 IS ... w Reporterze niestety jest to jeden zamek i wyjecie sprzetu z obiektywem juz nie jest tak wygodne. Tutaj jednym ruchem reki otwieram gore i bez problemu moge wyjac kazdy element z torby.

5.
    Wyjecie sprzetu do naprawde kwesitia sekund. moj aparat sam wrecz wpada do torby na odpowiednia pozycje. karbowane przegrodki pozwalaja na dowolnosc ustawiania wnetrza torby. Mnie jeszcze jedna zostala luzna.

6. Klapa zamykana jest dodatkowo na 2 plastikowe klamry chociaz i tak glowne zapiecie torby to zamek (podobnie jak w LowePro. Pozostale klamry sa metalowe. Pasek solidny a torba wygodna.

Ostatnio przy slubie zrezygnowalem z Simgy 12-24 a w jej miejsce bez problemu zmiescilo sie body 40D

Moze komus opis sie przyda i tez zastanowi sie nad zakupem. Modeli jest wiele.
    Ostatnio edytowane przez JaBlam ; 06-08-2008 o 11:19
    Jarek
    ----------------------------------------
    Moje pstryki na www.jblaminsky.com od 1 lutego 09 -swiat Eli i Kanona zamienilem na swiat Nikkorow...i dzisiaj nadal nie żaluje

Strona 159 z 357 PierwszyPierwszy ... 59109149157158159160161169209259 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów