Hej!
Może ktoś zna dobry sklep w Krakowie gdzie można "pomacać" torby i plecaki KATA a konkretnie np. T-214.
Help![]()
Hej!
Może ktoś zna dobry sklep w Krakowie gdzie można "pomacać" torby i plecaki KATA a konkretnie np. T-214.
Help![]()
Na szyi nie.Szelki obciążają ramiona tak jak plecak tylko z przodu.[Mozna również jak w systemie Kata obciążyć szelki plecaka ale wiążemy się między dwie torby].Największą zaletą szelek i torby z przodu jest dla mnie to że nie zatrzymuje się ruchu na szlaku, że można z marszu i natychmiast robić foty,że ludzie którzy są z nami a nie focą, nie czekają za nami co chwilę, a my nie dostajemy zadyszki od doganiania.Nie widzę mozliwości częstego stawania,zdejmowania plecaka wyprawowego itd.Torba jest "all weather" ma dodatkowy pokrowiec i właśnie gdy leje czy wiatr po plaży piachem zamiata mozna stanąć w odpowiednią stronę plecami[równie szybko jak broń z kabury ]wyjąć aparat strzelić i równie pewnie i szybko schować.Klapa toploadera jest wszyta "odwrotnie" i otwiera się oraz zamyka "sama".My tylko aparat za paseczek ciągamy.Pasek zalecam lużniutko na szyi jednak mieć.No i wolne ręce, czy to do chodzenia
czy to do kijków które odciążają w marszu z plecakiem moje stare kolana.Kilku kolegów spróbowało i nikt z tego już nie zrezygnował.torbę jaką kto lubi [lub po prostu ma] można i tak w zależności od potrzeb używać różnie.Zwykle jest pasek naramienny,i rączka w pokrywie.Potrzebne tylko szelki,od czegos innego,uszyte własnoręcznie czy kupione z torbą.
Mając analog wyrabiałem spokojnie podobne ilości zdjęć jak nie więcej.Ilość to raczej zależy od dojrzałości fotografa a nie rodzaju sprzętu myślę
Pozdrawiam wszystkich z fotografią wędrujących. :-)
Ja polecam coś takiego: http://www.e-cyfrowe.pl/lowepro-torb..._5#opinia11447
Przy okazji zamieściłem tam też recenzję po wypadzie w górach. Wcześniej korzystałem podobnie jak niektórzy z Toploadera Lowepro TZ2 z szelkami lub zwyczajnie aparat zwisał na pasku. Sprawdzało się do momentu aż nie wymieniłem R1 na Canona. Odnośnie polecanej torby na razie nie widzę lepszej alternatywy. Co innego do miasta, mieścin turystycznych. Wówczas bardzo fajnie sprawdza się seria flipside http://www.e-cyfrowe.pl/lowepro-plec...ny-p-7991.html. Ktoś poruszył tu kwestię ochrony sprzętu w autobusie. Z takim plecakiem problem praktycznie nie występuje - dostęp jest od pleców. Trzeba tylko pamiętać, aby nie korzystać wówczas z zewnętrznej kieszonki na karty pamięci.
Mam pytanie czym różnią się plecaki firmy naneu
Modele:
Pro Alpha Military
Pro Alpha
Takie o to znalazłem i nie wiem czy one sie czymś różnią, bo różnica w cenie jest.
Poza tym co sądzicie o tych plecakach?
Głównym argumentem "za" kupnem tego plecaka to otwierane plecy co wydaje mi sie bezpieczniejsze w autobusach itp.
Witam,
Chciałbym kupić torbę na aparat. Wymagania mam chyba dość dziwne
Ideałem była by torba którą szybko można przystosować do stromych podejść. Podchodzenie z taką zwykłą torbą nie jest ani wygodne ani bezpieczne.Przydało by się coś na kształt zatrzasku blokującego na plecach torbę.
Myślałem nad plecakiem. Problem jest z ciągłym zakładaniem na plecy. Po za tym torbę łatwiej obsługiwać na stojąco.
Macie jakieś możne inne doświadczenia z noszeniem sprzętu w takich górskich warunkach? Chętnie wysłucham każdej porady.
Dodam że nie nosze więcej niż body, stałki 14mm, 35mm i 85mm. Może jeszcze jakieś filterki.
Pozdrawiam
Wątpie czy taka torba istnieje. Najlepszym rozwiązaniem były by plecaki typu Slingshot czyli takie na jedno ramie.
Powiem Ci w ten sposób. Nauczony doświadczeniem wolałem kupić większą torbę. Wiosną nabyłem plecak flipside 300 i teraz trochę żałuję, że jednak nie wybrałem tego największego 400aw (więcej miejsca nigdy za wiele).Cytat:
Napisał StaszekAlkata Zobacz post
Ja polecam coś takiego: http://www.e-cyfrowe.pl/lowepro-torb..._5#opinia11447
To wygląda rewelacyjnie Ale ciekawy jestem czy wersja INVERSE 100 AW pomiesciłaby np. 5d+17-40 ? Zawsze to troche mniejsze wymiary a więc wygodniej do noszenia.
Odnośnie toreb inverse. Tutaj masz link:http://www.cyfrowe.pl/aparaty/lowepr...se-200-aw.html
Na filmie przedstawiona jest zarówno większa jak i mniejsza torba.
Myślę, że do inverse 100 spokojnie zmieści się 5D z 17-40 jednak w momencie gdy będziesz chciał zabrać np. 70-200 możesz mieć problem. No i moim zdaniem koniecznie trzeba dokupić szelki - jeżeli zamierzasz z tym latać po górach. W mieście wystarczy pasek na ramię dołączony do zestawu.