pierwszy post
Jestem świeżo po kupnie 350d, dokupiłem szybko gripa i zaczęły się problemy przy wyborze torby. Plecaki mnie nie urządzają (tak samo z resztą jak klasyczne torby na ramię) ze względu na to, że przeważnie noszę duży plecak, więc takie rozwiązania byłyby totalnie niepraktyczne.
Myślałem o torbach typu beltpack (holster tudzież topload) z dużą komorą, gdzie wejdzie aparat razem z gripem i z przymocowanym dłuższym obiektywem + akcesoria. Całość mocowana w pasie. To jednak limituje możliwości zabrania ze sobą dodatkowych obiektywów. Pozostają więc wszelkiego rodzaju dopinanki (jak np. system Sliplock Lowepro).
Torby typu Orion nie wchodzą w grę, bo każdorazowe rozpinanie zestawu aparat/obiektyw jest trochę męczące.
Z początku uparłem się na off trail, ze względu na dopinanki w zestawie. Ale wkrótce okazało się, że NIE DA SIĘ JEJ KUPIĆ obecnie w Polsce - dystrybutor nie sprowadza od półrocza. W sklepach internetowych niby wisi na stanie, ale tak naprawdę jej nie ma...(próbowałem na allegro, w czterech sklepach internetowych, w siedmiu sklepach w krakowie i obdzwoniłem wszystkie sklepy warszawskie ze strony polskiego dystrybutora. Najbliższa jest na niemieckim ebayu - blisko 1/2 droższa + wysyłka, lub ewentualnie na kanadyjskim - cena połowę mniejsza, ale za to wysyłka zaledwie 90$ - czyli 2x cena torby...) .
Zostają mi więc wszystkie torby typu Topload/Toploader + dokupowane Lens Case'y.
Tak więc zestawienie parametrów toreb wygląda tak
(wszystko Lowepro)
Kod:
eos350d 12 14 6 + lens
szer wys gł
Toploader 70 AW 16.5 15 25.5
Toploader 75 AW 18 15 32
Topload Zoom AW 18 12.5 30
Off Trail 2 18.5 15 28.5
Jak realne jest to rozwiązanie (tzn. holster + 2-3 obiektywy i flash
) i co wybrać? Pomóżcie :]