Strona 70 z 357 PierwszyPierwszy ... 2060686970717280120170 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 691 do 700 z 3561

Wątek: W czym nosic sprzet?

Bywalec Awatar PROF
    Miasto
    Rybnik

Domyślnie

witam wszystkich na forum (to moj pierwszy post tutaj)... osobiscie sie z Toba zgadzam plecak jest pierwsza klasa, osobiscie moge jeszcze dodac ze swietny jest dla focacych rowerzystow, mieszcze w nim 350D z gripem i 17-85z oslona statyw taki jak w opisie zostaje miejsce na 2 planowane obiektywy (tele 70-300 oraz 100 makro) no i zostaje jescze sporo miejsca na cos dodatkowego ... ja dla proby wepchnolem 3 puszki piwa, do przedniej przegrody polara, notka nie mam wiec nie wkladalem, a desktop napewno nie wejdzie , wydaje sie byc wizualnie strasznie duzy ale to chyba tylko pierwsze wrazenie

krzyyy
    Guest

Smile

pierwszy post

Jestem świeżo po kupnie 350d, dokupiłem szybko gripa i zaczęły się problemy przy wyborze torby. Plecaki mnie nie urządzają (tak samo z resztą jak klasyczne torby na ramię) ze względu na to, że przeważnie noszę duży plecak, więc takie rozwiązania byłyby totalnie niepraktyczne.

Myślałem o torbach typu beltpack (holster tudzież topload) z dużą komorą, gdzie wejdzie aparat razem z gripem i z przymocowanym dłuższym obiektywem + akcesoria. Całość mocowana w pasie. To jednak limituje możliwości zabrania ze sobą dodatkowych obiektywów. Pozostają więc wszelkiego rodzaju dopinanki (jak np. system Sliplock Lowepro).

Torby typu Orion nie wchodzą w grę, bo każdorazowe rozpinanie zestawu aparat/obiektyw jest trochę męczące.

Z początku uparłem się na off trail, ze względu na dopinanki w zestawie. Ale wkrótce okazało się, że NIE DA SIĘ JEJ KUPIĆ obecnie w Polsce - dystrybutor nie sprowadza od półrocza. W sklepach internetowych niby wisi na stanie, ale tak naprawdę jej nie ma...(próbowałem na allegro, w czterech sklepach internetowych, w siedmiu sklepach w krakowie i obdzwoniłem wszystkie sklepy warszawskie ze strony polskiego dystrybutora. Najbliższa jest na niemieckim ebayu - blisko 1/2 droższa + wysyłka, lub ewentualnie na kanadyjskim - cena połowę mniejsza, ale za to wysyłka zaledwie 90$ - czyli 2x cena torby...) .

Zostają mi więc wszystkie torby typu Topload/Toploader + dokupowane Lens Case'y.

Tak więc zestawienie parametrów toreb wygląda tak (wszystko Lowepro)
    Kod:
    eos350d	        12	14	6 + lens
    	        szer    wys     gł
    Toploader 70 AW	16.5	15	25.5
    Toploader 75 AW	18	15	32
    Topload Zoom AW	18	12.5	30
    Off Trail 2	18.5	15	28.5
    Jak realne jest to rozwiązanie (tzn. holster + 2-3 obiektywy i flash ) i co wybrać? Pomóżcie :]

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

krzyyy, mam takiego topladera z szelkami i uwazam ze to super sprawa.. podobnie jak Ty sugerowalem sie wielkim plecakiem z tylu i mozliwoscia szybkiego dostepu do sprzetu..dodam jeszcze ze wchodzi tam IDEALNIE 350d z gripem co nie jest niestetu regułą..

wybrałem 65aw bo mi to wystarczy gabarytowo..do tego mam podpiete 2 futeraly na szkla i lampe..z przodu filtry i pokrowiec przeciwdeszczowy..wszystko ladnie 3ma sie kupy, nic sie nie obija i bardzo przyjemnie sie taki zestaw nosi..w srodku zawsze jakis databank sie zmiesci i ew. jakies drobne dodatki (akumulator, baterie do lampy itp)..

mam, sprawdzilem i POLECAM

aha, do Topload Zoom AW bedzie Ci ciezko zmiescic aparat z gripem.. w zasadzie to nawet na pewno go nie zmiescisz .. pozostana wiec tylko trzy pozostale :-)
    Ostatnio edytowane przez Kubak82 ; 25-04-2006 o 22:44

krzyyy
    Guest

Domyślnie

właśnie Zoom AW najbardziej mnie przyciąga :] zawsze można aparat "obrócić" o 90 stopni (nie wiem jak to się sprawdzi w praktyce...

zasiało mi wątpliwości to:
    Fits my 20D with 70-200f4 (with hood reversed)/24-70f2.8 with hood on. Can also just fit a 70-200f2.8L IS. With a battery grip it'd get pretty tight and I'm not sure if a EOS-1 body would fit.
    a a przecież 20d to prawie 300d jeżeli chodzi o gabaryty, a 350d jest jeszcze mniejszy... :P

edit: taaa, czytanie po angielsku ze zrozumieniem... zwracam honor... :P

edit2: z drugiej strony to zdjęcie Zooma AW i wymiary 1D (156 (W) x 157.6 (H)) też mnie nie przekonują :]
    Ostatnio edytowane przez krzyyy ; 25-04-2006 o 23:15

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

A ja mam TLZ AW i.. już chyba od ponad roku ani razu nie używałem Może w sytuacji, gdy bierze się konkretnie body i obiektyw to jest OK, ale w ogólności nie wytrzymuje konkurencji z plecakiem czy torbą. Dodatkowe przyczepiane torebki na obiektywy? A i owszem, kupiłem, mam... leżą i się kurzą ;-) No i jak dla mnie to wciskanie na siłę body z gripem w ogóle kończy sprawę.

W praktytce jak mam gdzieś brać body+1 szkło, to wolę to gdzieś wrzucić w jakąś "ogólną" torbę czy coś. Natomiast w jednej sytuacji TLZ jest niezastąpiony (i tak też go używałem): gdy się łazi np. po górach, na plecach ma plecak, a torbę z aparatem można umocować na piersi.

A, jeszcze w kwestii tego co się mieści:

Fits my 20D with 70-200f4 (with hood reversed)
    W to nie wątpię, choć nie mam 70-200/4
    24-70f2.8 with hood on
    Powiedzmy - ale wszystkie przegródki już trzeba wyjąć, bo w przeciwnym razie będzie zahaczało przy wkładaniu.
    Can also just fit a 70-200f2.8L IS
    Kluczowe słowo: "just" ;-) Ja już bym się z tym obiektywem do tej torby nie pchał.
    With a battery grip it'd get pretty tight
    Ano tight, i to bardzo. Zamek trzeba dopinać na siłę. Ale 350D z gripem powinno być w sam raz.
    I'm not sure if a EOS-1 body would fit.
    Jak wyżej.. jak się ktoś uprze to pewnie i dopnie

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krzyyy
    Torby typu Orion nie wchodzą w grę, bo każdorazowe rozpinanie zestawu aparat/obiektyw jest trochę męczące.

Aaaa po co rozpinac? To znaczy ja w Orion AW mieszcze 20D z gripem+dowolne z moich szkiel z wyjatkiem tych dwoch solidnych telezoomow. Te za to mieszcza sie w przegrodce obok (nieco pod katem). Czyli mieszcze np: 20D+grip, 100-400, 85 1.8, 580EX, softbox, offshoecord, dwa filtry, zapasowe karty pamieci i akumulatorki.
    Calkiem wygodnie nosi sie toto przypiete do pasa, ale jakos jednak wole na ramieniu bo manewrowosc wtedy (przy np przeciskaniu sie przez tlum/krzaki) wieksza.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon
    Cytat:
    With a battery grip it'd get pretty tight
    Ano tight, i to bardzo. Zamek trzeba dopinać na siłę. Ale 350D z gripem powinno być w sam raz.
    jak się ktoś uprze to pewnie i dopnie
    wlasnie 350 z gripem tez nie bardzo ..wymiary aparatu to wtedy (z gripem) 13.5 x 14.5 a torby (wewnetrzne of corz ) 18 x 12.5 a wiec ciut ciasnawo nawet jak na 350 .. ten 1 cm. mozna niby upchnac na siłe ale nie wiem jak to sie potem przeklada na wygode i dostep do aparatu..

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    (orion aw) Calkiem wygodnie nosi sie toto przypiete do pasa, ale jakos jednak wole na ramieniu bo manewrowosc wtedy (przy np przeciskaniu sie przez tlum/krzaki) wieksza.
    w miescie czy na wycieczce - faktycznie swietna sprawa ale gdy masz na plecach kilkanascie kilo (na dodatek upiete w pasem biodrowym plecaka=malo miejsca kolejny pas z orionem) i wyjezdzasz na tydzien w gory to jednak juz mniej praktyczne.. podobnie jak dynda na ramieniu - np. Orla z torba wypchana sprzetem na ramieniu to troche niewygodna sprawa ;-).. ale to juz moje subiektywne zdanie odnosnie ten torby w gorach.. na weekendowe wycieczki uwazam za to - jak znalazl :-)

pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez Kubak82 ; 26-04-2006 o 08:57

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubak82
    wlasnie 350 z gripem tez nie bardzo
    Hmm, no nie mam mozliwosci sprawdzic, ale patrzac na to jak upycham 1D/20D+grip, to wydaje mi sie, ze 350D+grip powinno wejsc idealnie.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

moze sie wiec gdzies pomylili z tymi wymiarami ?! szkoda, ze nikt z nas nie ma wszyskich elementow ukladanki zeby to sprawdzic wlasnorecznie ale faktycznie, jesli 20d wchodzi to tym bardziej 350 powinien - to jest dobry argument ..

krzyyy
    Guest

Domyślnie

słowa klucze to "it'd get" (a nie jakieś "it gets", czyli do końca sam autor nie jest pewien...

problem w pewien sposób się rozwiązał, bo znalazłem w końcu off traila (5-6 sklep internetowy z rzędu :] )

z wyjatkiem tych dwoch solidnych telezoomow
    o właśnie, telezoom :]
    Ostatnio edytowane przez krzyyy ; 26-04-2006 o 23:57

Strona 70 z 357 PierwszyPierwszy ... 2060686970717280120170 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów