Strona 351 z 357 PierwszyPierwszy ... 251301341349350351352353 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 3 501 do 3 510 z 3561

Wątek: W czym nosic sprzet?

Bywalec Awatar bob_
    Miasto
    woj. opolskie

Domyślnie

W wątku o statywach wspomniałem, że 055xprob z głowicą kulową nie daje się wozić na plecaku tak jak to dotychczas robiłem z sherpą 800r - po prostu jest za wysoki i za ciężki.
    Ale dla lżejszych i niższych statywów (tak jak w przypadku wspomnianego velbona) świetnie sprawdzał mi się oryginalny patent katy - do ich plecaków, w moim przypadku 3n-20, można dokupić specjalne "nosidełko", rodzaj sakwy zakładanej na tył plecaka, w którą osadza się dwie nogi statywu, a górę mocuje do specjalnej klamry na plecaku przy pomocy paska na szybkozłączkę. Fajna rzecz to była, ale niestety wyższe i cięższe statywy wystają zbyt wysoko ponad linię górnego mocowania i z uwagi na ciężar stają się w tym mało stabilne, buja całym plecakiem
    Ostatnio edytowane przez bob_ ; 29-07-2011 o 20:33
    piątka, trochę szkła i gadżety

Uzależniony Awatar tryton
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bob_ Zobacz posta
    W wątku o statywach wspomniałem, że 055xprob z głowicą kulową nie daje się wozić na plecaku tak jak to dotychczas robiłem z sherpą 800r - po prostu jest za wysoki i za ciężki.
    Ale dla lżejszych i niższych statywów (tak jak w przypadku wspomnianego velbona) świetnie sprawdzał mi się oryginalny patent katy - do ich plecaków, w moim przypadku 3n-20, można dokupić specjalne "nosidełko", rodzaj sakwy zakładanej na tył plecaka, w którą osadza się dwie nogi statywu, a górę mocuje do specjalnej klamry na plecaku przy pomocy paska na szybkozłączkę. Fajna rzecz to była, ale niestety wyższe i cięższe statywy wystają zbyt wysoko ponad linię górnego mocowania i z uwagi na ciężar stają się w tym mało stabilne, buja całym plecakiem
    Nawet jak się odkręci głowicę?
    Tryton
    --------------------------------------------------------------
    5DmkIII, 40D, 17-40L f4, 24-105L f4 IS, 50 f1.8 II, 85 f1.8, 100 f2.8L IS macro, 100-400L f4.5-5.6 IS

Bywalec Awatar bob_
    Miasto
    woj. opolskie

Domyślnie

Odkręcenie głowicy obniża nieco wysokość, natomiast znakomitą większość wago całości stanowi sam statyw (nadal dość wysoki, ok 60 kila cm). Nie próbowałem w ten sposób zamocować go na plecaku, ale nie widzę w tym większego sensu - uciążliwe mocowanie i demontowanie głowicy za każdym razem, a poza tym co z tą głowicą zrobić podczas transportu? W plecaku nie ma miejsca już przeważnie na takie nadprogramowe "dodatki"
    piątka, trochę szkła i gadżety

Coś już napisał

Domyślnie plecak dwukomorowy (chyba ;))

Chyba potrzebuje Waszej pomocy bo u nas ani nic obejrzec ani nic...

Obecnie mam torby: Tamrac Velocity 8x (to był pierwszy zakup, taka wszechstronna i fajna torba na spacery, itd), potem aby mieć wieksza torbe i lepszy dostep do sprzętu na sesjach kupiłem Tamrac Pro8.
    Na wyjazdy w góry brałem zawsze tego Velocity, ale na dłuzszą drogę jest niewygodny, ramie boli, więc pomyslałem o plecaku...

Wymagania:
    - najlepiej dwukomorowy (na sprzęt oraz druga komora na jakies inne dodatki, woda, jedzenie, itd)
    - łatwy dostęp do sprzętu (nie widziałem tego live, ale ten patent z dostępem od strony pleców nie wydaje mi sie najlepszy...)
    - na wycieczki górski do zabrania mam:
    5dII z gripem, C17-40, C70-200 f/4 z konwerterem 1,4; dodatkowo chciałbym zmieścić np 85 f/1,8 i lampę 580kę (czasem jest to potrzebne nie tyle w góry co sa inne okazje )

Poradźcie cos proszę. Czytam i czytam i mam mętlik w głowie... Jakie macie doświadczenia...
    Za 2 tyg wyjeżdżam i chyba plecak byłby sensowniejszy niż mój Velocity (który jest świetną torbą, ale nie na kilkugodzinne godzinne wycieczki górskie)

Dopiero zaczyna

Smile

Mogę pochwalić rozwiązania z Kata serii 3N1-xx. Kosztuje swoje, ale stanowi dość radykalne rozwiązanie.

Bardzo fajne jest że jest wiele sposobów na upięcie pasków naramiennych, aby na bieżąco sobie dostosować do swoich potrzeb... swing lewostronny, swing prawostronny, 'zwykłe' proste ramiona, zapięcie ramion na krzyż a dodatkowo mam jeszcze pas.
    Zmiana konfiguracji też jest bardzo szybka, po prostu zapinasz plecak w inny sposób a nieużywane paski i klamry możesz schować w odpowiednie szczeliny w plecaku.

Moją ulubioną metodą na trudne wycieczki górskie i jaskiniowe okazało się zapinanie na krzyż plus zapięcie w pasie. Stabilne i równomierne obciążenie oraz swoboda ramion znacznie lepsza jak przy 'zwykłym' plecaku.
    Jak chciałem wyjąć coś z boku to rozpinałem klamrę prawą i na pasie. Wtedy miałem tymczasowo swinga prawostronnego, wyciągałem/chowałem co trzeba.

Draństwo jest dobrze wykonane, ma dobre zapięcia. Klamry zapięć bocznych mogą przykryć uchwyty suwaków (co jest preferowanym sposobem zamknięcia).

Ja sprawiłem sobie 3N1-33, nie był tani ale radykalnie rozwiązał sprawę, nawet na przyszłe sprzęty. Zdecydowała wygoda noszenia, swoboda ruchów i uniwersalność zapięcia w obliczu wycieczek w góry. Pokrowiec przeciwdeszczowy w zestawie też się przydał.
    Górna komora na styk mieści mi 1,5l butelkę Muszynianki, ale wyższe butelki nie wchodzą. Tak przy okazji podział górna/dolna komora jest umowny - ścianka działowa jest na suwak.
    Jest dużo dobrze pomyślanych szczegółów, schowków, portfel na karty pamięci.
    Na stronie producenta są wymiarówka i przykładowe zdjęcia wraz z włożonym sprzętem przykładowym

Wracając do ceny plecaka (kupiłem sobie też uchwyt na statyw):
    Po tym jak go kupiłem to w sklepie plotkowali jak to "udało im się wcisnąć komuś drogi plecak, a już się obawiali że nigdy nie zejdzie".
    W sklepie się ucieszyli, ja się ubawiłem (do czego się im nie przyznałem... jeszcze ), koledzy się ubawili, więc prolog do urlopu był udany

@darek24111 - wygląda na to że w takim plecaku jak mój twój zestaw zmieści się z łatwością. Podejrzewam że nawet jak dokupisz sobie 70-200 f2.8 to nadal będziesz się mieścił.
    Po raz kolejny podkreślam wygodę i uniwersalność jaką ma mój plecak, szczególnie przy zapięciu ramion na krzyż.

Domyślnie

Potrzebuję na spacery jakiegoś niedrogiego toploadera co by zmieścił 5D z 24-70L, zastanawiałem się nad Lowepro 55AW (troszkę duży) lub Case Logic SLRC201?
    Może ktoś ma, albo poleci coś podobnego?
    Pozdr

Bywalec Awatar Jaca9
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Ma ktoś lub miał lowepro flipside 400 ?

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez darek24111 Zobacz posta
    Chyba potrzebuje Waszej pomocy bo u nas ani nic obejrzec ani nic...

Obecnie mam torby: Tamrac Velocity 8x (to był pierwszy zakup, taka wszechstronna i fajna torba na spacery, itd), potem aby mieć wieksza torbe i lepszy dostep do sprzętu na sesjach kupiłem Tamrac Pro8.
    Na wyjazdy w góry brałem zawsze tego Velocity, ale na dłuzszą drogę jest niewygodny, ramie boli, więc pomyslałem o plecaku...

Wymagania:
    - najlepiej dwukomorowy (na sprzęt oraz druga komora na jakies inne dodatki, woda, jedzenie, itd)
    - łatwy dostęp do sprzętu (nie widziałem tego live, ale ten patent z dostępem od strony pleców nie wydaje mi sie najlepszy...)
    - na wycieczki górski do zabrania mam:
    5dII z gripem, C17-40, C70-200 f/4 z konwerterem 1,4; dodatkowo chciałbym zmieścić np 85 f/1,8 i lampę 580kę (czasem jest to potrzebne nie tyle w góry co sa inne okazje )

Poradźcie cos proszę. Czytam i czytam i mam mętlik w głowie... Jakie macie doświadczenia...
    Za 2 tyg wyjeżdżam i chyba plecak byłby sensowniejszy niż mój Velocity (który jest świetną torbą, ale nie na kilkugodzinne godzinne wycieczki górskie)
    Tak wstępnie rozważam:
    Lowepro Fastpack 350
    + fajne wymiary, pojemna komora na inne rzeczy, prowiant, itd; cena; pas biodrowy
    - brak pokrowca, brak mocowania statywowego (!!!, ewentualnie samemu można coś dorobić, ale...)

Kata D-3N1-33
    + pokrowiec, mocowanie statywowe (nie wiem czy w komplecie);
    - mała dodatkowa komora na inne rzeczy, troche cena
    uwaga: jakies dziwne te szelki są, czy da się to nosić jak normalny plecak??? (nie chce na krzyż ani na skos...)

Tamrac Aero 85 - tak srednio mi sie widzi...

Dzisiaj na chwilę widziałem
    Vanguard Up rise 45 (nie wiem czy nie musiałbym kupić większego)
    + pokrowiec, mocowanie statywowe
    - cena, trochę mało miejsca, może trzeba wziąśc większy...

Ktos ma podobne i może doradzić?
    Ostatnio edytowane przez darek24111 ; 31-07-2011 o 22:44

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez darek24111 Zobacz posta
    Tak wstępnie rozważam:
    Kata D-3N1-33
    + pokrowiec, mocowanie statywowe (nie wiem czy w komplecie);
    - mała dodatkowa komora na inne rzeczy, troche cena
    uwaga: jakies dziwne te szelki są, czy da się to nosić jak normalny plecak??? (nie chce na krzyż ani na skos...)
    > pokrowiec - zgadza się, ma zintegrowaną saszetkę do noszenia i plastikowy mini haczyk-karabinek do zawieszenia go zaczepić na zewnątrz
    > mocowanie na statyw - to oddzielny produkt, ale ja kupowałem od razu zestaw torba + uchwyt.
    > mała komora dodatkowa? Aby dać praktyczne wyobrażenie o jej wielkości sprawdziłem pojemność uniwersalnym wzorcem - bez problemu wstawiłem pionowo do tej komory 8 puszek piwa 500ml i był jeszcze spory luz
    > Taaaa, cena jest odczuwalna, ale te zapięcia, wykonanie, dodatki, solidność wyjaśniają wszystko. Ja wydałem 520 zł razem z uchwytem na statyw.
    > Szelki można nosić również jako 'normalny' plecak. Każda szelka jest regulowana i można ją zapiąć po tej samej stronie albo po przeciwnej. Są zatem cztery główne sposoby noszenia: skos lewy, skos prawy, prosto 'normalnie' i na krzyż. Poza tym jest pas biodrowy do dodatkowej stabilizacji i odciążenia. Naprawdę poezja wygody i możliwości dopasowania.

Bywalec
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomek s Zobacz posta
    Potrzebuję na spacery jakiegoś niedrogiego toploadera co by zmieścił 5D z 24-70L, zastanawiałem się nad Lowepro 55AW (troszkę duży) lub Case Logic SLRC201?
    Może ktoś ma, albo poleci coś podobnego?
    Pozdr
    używam lowepro topload zoom 2 , też nie najmniejsza ale ze zdjec wydaje sie mniejsza od 55 AW . wkładam 7D + 24-105 z zapiętą osłoną i zostaje jakies 1,5cm na górze wiec nie trzeba jakos specjalnie upychać paska. do przedniej kieszonki wchodzą spokojnie 2 filtry + zapasowy aku + portfel + komórka + kluczyki od samochodu i pewnie cos jeszcze by sie zmiesciło.

Strona 351 z 357 PierwszyPierwszy ... 251301341349350351352353 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów