Mam od miesiąca Pro Alpha L, parę spacerów w górach. Dosyć wygodny, pakowny, duży. Jakość wykonania ok. Lekki statyw "kamerowy" hama spokojnie daję się z nim nosić - duże manfrotto 055 jest za ciężkie i nie ma szans na sensowny transport tą metodą. Pojemność komory "nie-foto" jest na tyle duża, że ciasno mieszczą się tam 3 dwulitrowe butelki wody i 15-metrowy zwój liny fi 1cm. Do tego osobna komora na laptop - ja testowo wkładałem 15-tke, miałem jeszcze luzy ze 4cm na szerokości i z 8 na długości. Przy krótkich spacerach jakie robiłem nie miałem wrażenia niewygody.
Pewnym zarazem plusem i minusem jest komora foto - dostęp jest tylko "od pleców", więc zawsze musimy zdjąć plecak, a nie np. poprosić kogoś z kumpli o wyjęcie aparatu z tyłu. Ja go kupowałem z założeniem, że nie będę się musiał stresować i będę go kładł zawsze na ziemi (czy błotku) stroną widoczną dla ludzi. Jednakże z tej strony znajdują się dodatkowe kieszenie na np. filtry, karty pamięci etc. Mimo dosyć przyzwoitych ale ciężko chodzących zamków błyskawicznych miał bym wątpliwości bo położyć go w wodzie.
Zapomniał bym - fotografie na stronie producenta dotyczą modelu "nie Pro", natomiast ogólnie dostępny i tani Pro ma INNĄ BUDOWĘ pomarańczowej wkładki - te dostępne posiadają JEDNĄ DŁUGĄ i 3 krótkie przegródki, a nie jak na zdjęciach 2+2. Jest to zdecydowanie wkurzające, bo body z obiektywem nie jest podparte z obu stron i w zasadzie część miejsca w pojemniku nie nadaje się do użycia. Rozwiązanie to dorobienie własnej przegródki - ale precież nie po to kupuje się " gotowy" plecak (zamawiałem przez net, nie mam w okolicy 200km dystrybutora). Dostawca i producent na e-maile odpowiadają "że tak ma być" .
Podsumowując: niezły plecak na dalsze jednodniowe spacery w teren, ewentualnie wyjazdy gdzie poruszamy się trochę środkami transportu publicznego albo łazimy po ulicach. Plecak jest zdecydowanie ZA DUŻY do miasta na codzienne chodzenie - a drobnej budowy to ja nie jestem. Jednocześnie widząc podejście producenta/sprzedawcy nie wiem czy drugi raz zdecyduję się na zakup innego produktu tej samem firmy przez net.