Strona 271 z 357 PierwszyPierwszy ... 171221261269270271272273281321 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 701 do 2 710 z 3561

Wątek: W czym nosic sprzet?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Da__FreaK Zobacz posta
    Przejrzalem million tych postow .. uff .. i za cholere nie wiem co kupic
    Ja zrobiłem sobie tabelkę:

sytuacje, w których będę korzystał z plecaka, w tym: wyjście na miasto (pora roku też ważna), sesja w studiu, podróż pociągiem, spacer po górach

vs

pakowność, łatwość dostępu do sprzętu, dyskretność etc.

Moim zdaniem trochę to rozjaśnia, jeśli każdy punkt przemyśleć

Początki nałogu
    Miasto
    Miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Da__FreaK Zobacz posta
    Przejrzalem million tych postow .. uff .. i za cholere nie wiem co kupic
    A czym chcesz zapełnić plecak/ torbe?
    To imho też jest ważne.
    Ja polecam Domke
    Smiena [Смена] + szklarnia i inne drobiazgi.

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Na miasto, do pociągu, lepsza torba. Na dłuższe spacery, lepszy plecak.

Może tak - jak biorę cały sprzęt, razem z laptokiem i statywem, to tego jest 15 kilo. Nie ma opcji, żeby to wszystko nieść w torbie. Kiedyś próbowałem, całe szczęście że mam znajomego ortopedę Jak masz dużo śmiecia i nie chcesz, żeby latało to, obijało się o biodra podczas marszu i obciążało tylko jedno ramię - weź plecak.

Na wszystkie inne okazje, torba wygodniejsza. Mam plecak typu sligshot - mi takie coś nie pasuje totalnie, ani to wygodny plecak, ani torba.

Na miasto, jeśli masz zestaw powiedzmy do 3-4 kg (czyli akurat torba, jakaś duża lustrzanka i ze dwa - trzy obiektywy), torba jest o wiele wygodniejsza - zmiana obiektywów, dostęp do sprzętów, brak ogólnego stresu, że ktoś ci za plecami wyjmie, łatwiej się przeciskać (ahh, warszawskie metro ), tylko na dłuższą metę jest męczące (jak dla mnie, jak się łazi więcej jak 3-4 godziny. Warto znaleźć torbę z dużym paskiem, który nie będzie wbijać się w ramie, wyprofilowanej odpowiednio (zależnie czy lubisz mieć taką torbę "z boku", przy biodrze, czy "z tyłu"), no i najlepiej - nie rzucającej się w oczy. No i lepiej z mocnymi usztywnieniami, w mieście zawsze mi się zdarza czymś przywalić taką torbą, wczoraj piękną wywrotkę zaliczyłem z torbą z makbukiem w środku na jakimś oblodzonym chodniku.

Tak w sumie, edytując sobie, wtrącę się. Bo cały czas głowię się nad torbą do aparatu. Grunt, to ma być dyskretna i jeszcze raz dyskretna. Myślałem nad przerobieniem zwykłego szmaciaka na torbę fotograficzną (są jakieś "wkładki", z tych całych wyściółek plecaków/toreb?), ale boję się, że może nie wytrzymać, albo się rozwalić, w nieodpowiednim momencie. Patrzyłem po torbach różnych, znalazłem Mekko 803 i serię LowePro Classified.

Mam zamiar chować w tym 40D z gripem, Sigmę 10-20, starszą, Sigmę 20/1,8, Canona 28/1,8 i okazjonalnie 70-2004L. Oczywiście nie wszystko na raz zawsze, w zupełności by mnie usatysfakcjonowało, jakbym mógł wtrynić tam 40D z podłączoną Sigmą, do tego w kieszonce np. 70-200L, albo jak idę po ciemku to 10-20, 20/1,8 i 28/1,8 i ew. 50/1,8, czyli raczej niezbyt ogromny zestaw, gabarytowo. Przez większość czasu pewnie będzie korpus ze szkłem, jakaś stałka skitrana, w jednej przegródce Denonka słuchawki i po sprawie.

Taki zestaw zmieściłbym w LowePro Classified 160AW. Ale jest jeden problem - cena. Cztery stówki lekką łapą licząc, a nie jestem do końca przekonany o tym, jak dyskretna ona jest.

Zna ktoś coś lepszego? Najlepiej materiałowego, prostego, nie-czarnego :-)
    Ostatnio edytowane przez _igi ; 14-02-2010 o 01:09
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

A co sądzicie o torbach hamy defender? coś koło modelu 200-210?

Pełne uzależnienie Awatar wojkij
    Miasto
    Meksyk Europy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sewi Zobacz posta
    Czemu nie najlepsza?
    Bo za głęboka w stosunku do reszty parametrów. Układanie lensów warstwowo się nie sprawdza.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wojkij Zobacz posta
    Bo za głęboka w stosunku do reszty parametrów. Układanie lensów warstwowo się nie sprawdza.
    Eee tam, według mnie przesadzasz. Przecież zawsze można na "parter" wrzucić rzeczy mniejszej potrzeby jak ładowarki, kabelki czy lampe a szkła mieć na górnym piętrze. Na tych stronach dosyć wyraźnie goście pokazali co torba umie:

http://www.taschenfreak.de/TASCHEN/L...D550/index.htm
    http://www.wretch.cc/blog/advanced21/9655478

BTW, ktokolwiek z Was używa/ł Stealth Reportera?

Domyślnie

Ja też się przymierzam do D550. Seria stealth reporter moim zdaniem jest świetna, zwłasza do tego do czego ją zaprojektowano czyli do reporterki. Stosunkowo lekka, dobrze układająca się torba gwarantuje łatwe "przepychanie" się np w zatłoczonym miejscu. Oczywiście w porównaniu do innych toreb foto, które zazwyczaj są twardsze i grubsze, ale za to mogą być bezpieczniejsze dla sprzętu.

Coś za coś. Mi akurat ta filozofia lowepro odpowiada.

Od dwóch lat użytkuję D300 i złego słowa o niej powiedzieć nie mogę. Mimo że lekka i mięka, to sprzęt jest bardzo dobrze chroniony. Do tego jest dobrze 'wyważona'. Nie raz zapomniałem ją zamknąć i nigdy sprzęt z niej nie wypadł, pomimo transportu bądź noszenia. (oprócz zamka jest zamknięcie, dobrze się uzupełniają)

Inna sprawa to że taka torba zapakowana na full jest już bardzo ciężka, kilka postów wcześniej pisałem co do niej wkładam. I juz się zastanawiam jak to będzie jak dojdzie jeszcze np 1 body i 1 szkło więcej

Tutaj jest ciekawy filmik z D550

http://www.youtube.com/watch?v=CKpKDCBGCys
    Ostatnio edytowane przez Arek_Gd ; 14-02-2010 o 15:11
    Nie istnieją reguły opisujące dobrą fotografię, są tylko dobre fotografie. Ansel Adams

Początki nałogu Awatar Da__FreaK
    Miasto
    Szczecin / Cisiec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sebfoto Zobacz posta
    A czym chcesz zapełnić plecak/ torbe?
    To imho też jest ważne.
    Ja polecam Domke
    Aktualnie mam do zapakowania ( szukam plecaka - nie chce torby ) 40D + BG +70-200 + 24-70 i w przyszlosci jeszcze cos w stylu 85 +ex 580

Domyślnie

Z takich toreb to jeszcze Crumpler (nie krzyczy "Mam w środku lustro").

EDIT: Do pytania o torby nie rzucające się w oczy

Aha! Odpowiednik Katy do stealth reporter to seria PR http://www.kata-bags.com/productFRM2...&Version=Photo (prezentacja wraz z filmikiem).
    Ostatnio edytowane przez Peterka ; 14-02-2010 o 22:10

Miasto
    Częstochowa/Kraków

Domyślnie

Tutaj super przykład toreb jakich używają paparazii: http://www.youtube.com/watch?v=WzAg50233fI&feature=fvw
    Idealnie nierzucająca się w oczy, mieści się sporo ;P Obkleić obiektywy i nic się uszkodzić nie ma prawa ;D

Strona 271 z 357 PierwszyPierwszy ... 171221261269270271272273281321 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów