Strona 257 z 357 PierwszyPierwszy ... 157207247255256257258259267307 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 561 do 2 570 z 3561

Wątek: W czym nosic sprzet?

Uzależniony

Domyślnie co ze sprzętem na dłuższej wycieczce?

Jak radzicie sobie ze sprzętem na dłuższych wycieczkach, kilkudniowych wypadach w góry gdzie trzeba nosić ciuchy,śpiwory, jedzenie i inne rzeczy a lustrzanka jest dodatkiem? Próbowałem już owijac sprzet w szmate/gąbkę i do plecaka, innym razem kupiłem pokrowiec/kabure na pas i po pierwszym razie sprzedałem. Duży turystyczny plecak niestety jest nieodzowny więc odpadają próby zakupu jakichkolwiek plecaków foto jakie widziałem. Wszyskie moje dotychczasowe próby umieszczenia 5d + 17-40 i ewentualnie 70-200 w plecaku wnerwiały mnie strasznie bo przy próbie wyciagnięcia czegoś innego zawsze robił sie bałagan a nagłe wyciągnięcie aparatu i schowanie to irytująca czynnosć. No i w dodatku ciągła obawa żeby piciem nie zalać itp. Często noszę w górach aparat na szyi ale przy złej pogodzie albo wchodzeniu gdzieś po łańcuchach jest to nie mozliwe. No i stąd moje pytanie jak Wy radzicie sobie ze sprzętem na takich "wyprawach" ?

Bywalec
    Miasto
    Suwałki

Domyślnie

Sam jestem ciekaw. Może ktoś używał (testował) http://www.hub30.com/katalog/7684,35...ent/f/p_160100

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Maroos Zobacz posta
    Sam jestem ciekaw. Może ktoś używał (testował) http://www.hub30.com/katalog/7684,35...ent/f/p_160100
    Z tego co widzę to i tak za małe żeby z tym w góry iść.

Domyślnie

Widziałem kiedyś gościa który miał plecak stelażowy tradycyjnie na plecach i plecak foto z przodu na piersi, ale chyba o to takie rozwiązanie Ci chodzi.
    Ja bym użył jakiegoś biodrowej małej torby, gdzie zmieści się body ze szkłem bez osłony, dzięki czemu mamy wolne ręce, nic się nie dynda na szyi, a aparat mamy pod ręką. Co do tele: mam plecak stelażowy z przypinanymi po bokach podłużnymi kieszeniami, z założenia do noszenia tam termosu. Obiektyw owinięty dodatkowo w gruby ręcznik (też się kiedyś przyda) dla zabezpieczenia przed przypadkowym uderzeniem.
    Pstrykadełka, słoiki, staza, cztery duże koła i trzy anteny.

Bywalec
    Miasto
    Suwałki

Domyślnie

ale już jest do czego śpiworek i matę zaczepić

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez shutter Zobacz posta
    Ja bym użył jakiegoś biodrowej małej torby, gdzie zmieści się body ze szkłem bez osłony, dzięki czemu mamy wolne ręce, nic się nie dynda na szyi, a aparat mamy pod ręką.
    próbowałem już takiej kabury na pas/biodra ale jej rozmiar pod 5d + 17-40 to mnie zaszokował. Myślałem że będzie to troszeczkę wygodniej wisieć na pasku. Nie nadaje się zdecydowanie w takich warunkach.

Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Ostatnio szukałem plecaka dla siebie na sprzęt foto i przeglądałem strony różnych producentów. Zauważyłem, że faktycznie są duże plecaki, ale jeżeli jest jakaś przestrzeń "nie-foto" to jest ona mała. Nie wyobrażam sobie, aby w długim trekkingu nosić plecak turystyczny i jakąś torbę czy plecak foto - przerabiałem to podobnie jak amroz.

Wpadło mi więc przed oczy takie rozwiązanie: aparat lub jakaś mała torba przytroczona do uszu, które znajdują się na ramionach plecaka turystycznego (większość ma takie), a dodatkowy obiektyw w pokrowcu przytroczony do, któregoś z uchwytów pasa biodrowego. Znalazłem na stronie Kata jest specjalny pasek do aparatu, który oprócz tego, że "działa" normalnie to ma zaczepy właśnie do tego co opisałem:

http://www.kata-bags.com/product.asp...Photo&p_Id=406
    strona 3 prezentacji-pokazany jest przyczepiony aparat do plecaka - dzięki temu szyja się nie męczy!

A to pokrowiec z możliwościa przytroczenia do pasa biodrowego:
    http://www.kata-bags.com/product.asp...Photo&p_Id=499
    C50d + Sigma 17-70 + C 55-250 :-D

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Plecak na plecach a na szelkach z przodu lustrzanka w toploaderze [lub innej torbie].Ja mam toploader Lowepro.Kluczem do zadowolenia są szelki które Lowepro załącza.
    Ręce wolne, aparat nie robi wahadeł,zabezpieczony od deszczu,kurzu,gotowy do użycia natychmiast. Stabilna i bezpieczna pozycja aparatu to sprawa bezpieczeństwa [nie tylko aparatu] :-) Często słyszę że to jest duże .No a jaka może być lustrzanka C z podpiętym obiektywem .Malutka .

Początki nałogu

Domyślnie

http://torbylowepro.pl/torby/lowepro...d-zoom-aw,194s

używam takiej, tylko starszy model. Noszona na szelkach na piersi, błyskawiczny dostęp, wolne ręce i sprzęt nie wypadnie. Jednocześnie wyprawowy plecak na plecach, nic nie uwiera, używane nawet przez dwa tygodnie.

Dopiero zaczyna Awatar dr.feelgood

Domyślnie

Dla mnie (EOS 5, EF 28-105) jedyne miejsce to klapa plecaka a aparat w małym pokrowcu z Praktici B, lub pod klapą, w głównej komorze (deszcz, trudne warunki) także w małym pokrowcu.
    Częste fotografowanie może być troche frustrujące, ale przecież na szyi się tego targać nie da. Na szczeście analog trochę ogranicza nadmierne pstrykanie

Strona 257 z 357 PierwszyPierwszy ... 157207247255256257258259267307 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów