Flipside'y zdarzają się w Media Marktach/Saturnach. Analizowałem sytuację wyjścia w góry z Flipsideem 400 AW. Można do niego włożyć 1L wody po obu stronach do kieszonek, jakieś jedzenie do przedniej kieszenie (do której wchodzi np. netbook EEE PC). Oczywiście można też przytroczyć po bokach jakieś dodatki oraz doczepić np. kurtkę na górze. Jednakże tak jak było już powiedziane o innym plecaku, tak i omawiany Flipside ma tę wadę, że jest stworzony dla niższych osób. Przy moim wzroście 183cm niestety trzeba wydłużyć szelki, aby ciężar spoczywał na pasie biodrowym. Niestety nie testowałem plecaka z obciążeniem. W sklepie wydawało się, że da radę pomimo braku regulacji odległości pomiędzy mocowaniem szelek a pasem biodrowym. Mam tylko nadzieję, że plecak nie będzie zbytnio odstawać od pleców i może kiwać się od i do ciała.
Tu pytanie do userów Flipside'a 400: jak sprawuje się ten plecak, gdy obciążenie jest przeniesione głównie na pas biodrowy?
Niestety nie ma ideałów. A jeśli chce się przynajmniej czuć bezpiecznie i mieć wygodę podobną do torby, to lepszego rozwiązania chyba nie ma. Choć widziałem jakiegoś Crumplera otwieranego od tyłu z komorą na laptopa. Jednakże nie miał on pasa biodrowego, tak więc nie można było zrobić z niego "stolika" ze sprzętem poprzez obrót plecaka przed siebie.