Witam
Jestem w trakcie zmiany plecaka. Dotychczas używanym przezemnie był Micro Trekker 200. Fajny plecak, ale mieścił się tylko w nim sprzęt. Zabranie czegokolwiek dodatkowego innego, napychało go jak beczka Dlatego zdecydowałem się zakupić większy plecak i to nie dla większej komory foto, bo w MicroTrekker miejsca było w sam raz.
Plecak chciałbym używać do pieszych wędrówek, rowerowych wypraw no i właśnie często brać go jako bagaż podręczny w samolocie. Ostatnio zdarza mi się latać wyłącznie z podręcznym , dlatego chciałbym żeby był możliwie jak największy, szczególnie chodzi o drugą ogólną komorę, mniej więcej żeby mieścił się w wymiarach 55H / 40W / 20D. Nie mam zamiaru się użerać z obsługą na lotnisku i wolałbym uniknąć musu puszczenia plecaka jako bagażu głównego.
Sprzęt który powinien się zmieścić w podpisie, nie planuje nic dokładać , może tylko kiedyś zamiana kitowego na inny, ale to raczej dużo nie zwiększy zajmowanego miejsca.
Z wymiarami największy problem jest z głębokością, praktycznie każdy rozpatrywany plecak ma tu nadmiar. Nie jest mi potrzebna kieszeń na laptopa, dlatego wolałbym żeby jej istnieje jak najmniej zajmowało

Do tej pory brałem pod uwagę:

Hama Defender 170 45H x40W x26D cm wypatrzony w MEdiaMarkt, wygląda na pakowny, firma generalnie mnie nie przekonuje jeśli chodzi o plecaki.

Naneu Pro K4L producent podaje 54.5H x 36W x 24.5D cm na allegro spotkałem się z wymiarami 53 x 36 x 33 cm ale to pewnie w wersji "wypchanej" Ciężki dosyć, ale jest możliwość odpięcia pasa biodrowego co znacznie go pomniejsza.

Lowepro Rover II AW 54H x 36W x 26D niema niepotrzebnej dla mnie kieszeni na Laptopa, ale wydaje mi dość "skromny" na tle innych.

Tamrac Adventure 9 51H x 33W x 27D ten mi jakoś nie wygląda na zbytnio pakownego ani wygodnego.

Jaki plecak przy tych kryteriach byście doradzili z wyżej wymienionych? A moze jeszcze istnieje jakaś inna opcja. Niestety nie miałem nigdzie okazji ich razem zobaczyć i porównać.
Pozdrawiam