No to tylko... slingshot. :P
ja na takie okazje mam plecak Vanguard Pampas 59, jest rewelacyjny. Co prawda to bez zdejmowania z pleców się nie obejdzie ale za to jest dużo miejsca na inne żeczy. Dużo kieszonek, dobre materiały i dokładne wykonanie. Wcześniej przez dwa lata miałem Lowepro Orion Trekker II ale wymieniłem dlatego że troszeczkę był za mały na jednodniowe wycieczki górskie gdzie ten vanguard sprawdza się fajnie.
Zastanawiam się nad LOWEPRO SlingShot 300 AW albo KATA D-3N1-10. Oba w cenie ok. 300 PLN. Czy ktoś ma jakieś doświadczenia z tymi plecakami?
50D+Sigma 10-20+Tamron 17-50+Canon 50 1.8 II+Sigma 50 1.4+Canon 85+430 EXII
Jakiś czas temu sporo czytałem na ten temat, gdyż miałem podobny dylemat. Na początku od razu nastawiłem się na plecak tylu "sling", najszybszy i najwygodniejszy sposób wyciągania aparatu, ponadto zyskujemy podporę dla łokci podczas robienia zdjęcia, dla mnie rewelacja. Następnie wytypowałem trzech producentów: lowepro, tamrac oraz kata. Miałem okazję pomacać produkty lowepro oraz tamrac, zdecydowanie bardziej przypadł mi do gustu lowepro. Zastanawiałem się również nad katą, tylko nie 3n1-10 (bo tutaj za dużo nie zapakujesz, odpowiednik lowepro 100aw) ale 3n1-30 i z tego co można pooglądać na youtube to półka wyżej jednak cena również, zatem zdecydowałem się na lowepro 200aw. W porównaniu do tamraca wykonanie jest na podobnym poziomie, jednak kilka praktycznych dodatków w tym wyciągana osłona przeciwdeszczowa przechyliła szalę. Wielkość tego modelu byłaby idealna dla twojego sprzętu + śniadanko, jednak z dokumentami może być gorzej, nie ma możliwości zapakowania czegokolwiek wielkości A4, są modele większe (300, 350), jednak według mnie będzie już gorzej z ergonomią użytkowania, może być ciężko obracać taki plecak i nie wiem czy wówczas nie lepiej zastanowić się nad klasycznymi rozwiązaniami.
Ostatnio edytowane przez bigmaras ; 05-12-2009 o 16:55
C 50D + C 50 1.8 + C 17-85 IS USM + LowePro SlingShot 200AW + tanie gadżety
Mój kolega z którym często fotografuję w plenerze ma taki plecak i z tego co widze i to co mówi to jest zadowolony. Wcześniej miał model mniejszy ale tam już przestał miescić się sprzęt. Sam też próbowałem i faktycznie dosc wygodnie przekręca się i wyciąga aparat. Niestety jak dla mnie zdecydowanie za mała przestrzeń na inne żeczy. Do samej fotografii ok ale jak juz chcesz zmiescić kanapki, gazete i jakiegoś ciucha na zmiane to już nie ten plecak.
Lowepro FastPack 250.
Mam, używam, jestem bardzo zadowolony... wcześniej "przerobiłem" kilka modeli LowePro i do Twoich zastosowań polecam właśnie ten.
- w miejscu na laptopa spokojnie wjdzie sporo dokumentów,
- w miejscu na rzeczy różne śniadanie, portfel i na pewno będzie jeszcze wolne miejsce,
- w miejscu na aparat mieszczę na raz: C50 z zapiętym 17-55 + C24-105 + lampa + accu do aparatu, lampy i czytnik ... przy wymienionej zawartości 70-200 wówczas już nie zmieścisz, ale zawsze możesz włożyć do przestrzeni na "rzeczy różne" w pokrowcu. Jak zrezygnuje z C24-105 to po przeorganizowaniu zawartości zmieści się zamiast niego 70-200.
pozdrawiam
Fly
5D MkIII | 50D | 17-40/4L | 24-70/2.8L | 24-105/4L IS | 70-200/4L IS | 35/2 | 50/1.4 | 17-55/2.8 IS | Metz 58 AF-1
Popieram kolege: najlepszy do twoich zastosowań bedzie plecak z serii Fastpack tylko najlepiej przed zakupem porównaj sobie modele 250 i 350- który bedzie ci bardziej pasował.
Bardzo praktyczny w mieście jest plecak z serii Slingshot, niestety nie ma przegrody na lapka/ dokumenty.
tak, Ty latwo wyjmiesz... w tlumie komus tez moze to przyjsc dosyc latwo![]()
tak, masz rację , tylko wsiadając np do zatłoczonego autobusu w prosty i szybki sposób, mogę nie sciągając plecaka z pleców przełożyć go na brzuch