kanaly z zasady to dla mnie nieporozumienie - siatka jest o wiele, wiele lepsza!! mam expedition 8 i czasem (coraz rzadziej) wybieram sie z nim w gory gdy jest w pelni zapakowany (to jest jakies +/-10/11 kilo).. pierwsza i zasadnicza rzecz ktora bym w nim zmienil to system nosny - szelki sa po prostu wszyte w gorna czesc plecaka i nie da sie ich regulowac tj. "podniesc" plecaka wzgledem kregoslupa tak, by dopasowac jego wielkosc do wzrostu, (zwlaszcza gdy plecak ciagnie w dol pod wplywem swojej masy).. sciskanie na "maksa" pasa biodrowego na dluzsza mete jest bez sensu..
z tego powodu zaczynam odchodzic w gorach od plecaków "foto".. tym bardziej, ze swietnie sprawdza mi sie wolfgang walker (42l).. mozna kipic lens case'y albo jak Jarek Jaworski wczesniej napisal - pociac karimate i samemu zrobic pojemniki na szkla.. siatka dystansowa w tym plecaku to po prostu REWELACJA!! nawet przy intensywnym wysiłku wieksza czesc pleców mam po prostu sucha :-)
MZ to rozsadna alternatywa dopoki jakis producent plecaków foto sie w koncu laskawie nie "obudzi"![]()