moj 28-135 tez jest zagraniczny i sie wysuwa... nie wiem... a jesli chodzi o IS to mydlo jest bardzo czeste...
moj 28-135 tez jest zagraniczny i sie wysuwa... nie wiem... a jesli chodzi o IS to mydlo jest bardzo czeste...
40D + 28-135 3.5-5.6 + 50 1.8 + 430EX
trochę o tej przypadłości było w tym wątku klik klik
też mam to szkło i też się wysuwa i co z tego? to normalne w tym obiektywie (i w 28-105 też), nie ma to żadnego wpływu na zdjęcia. szkło jak na zoom optycznie bardzo dobre. Autofokus w ciemniejszych sytuacjach rzeczywiście ma kłopoty, ale da się to przeżyć bez większych frustracji. IS trzeszczy, ale do tego też można przywyknąć i nie jest to wcale takie denerwujące i głośne (chyba że podłączymy grip firmy Delta, który działa jak komora pogłosowa - grip kupiłem i następnego dnia odesłałem, teraz mam oryginalny i jest ok. Jednym słowem - to nie eLka, więc gwoździ nim nie wbijaj. Foty robi bardzo ok
IS- sprobuj strzelac zdjecia z reki w slabo oswietlonym pomieszczeniu a go docenisz
mialem 2 takie szkla( jedno USA, drugie polska dystrubucja) i co dziwnego USA, po 1 nie slychac tego chrobotania IS,po 2 nie wysuwa samoczynnie skierowany w stronę podłogi się ma idealny opór
Potwierdzam - tyle lat "mordowania się" z tą przypadłością i tak genialny pomysł. Okleiłem dookoła gustowną czarną taśmą izolacyjną (grubość ok. 0,15mm) obydwie tuleje i po sprawie. Przy okazji pozbyłem się minimalnego luzu osiowego przedniego zestawu soczewek po złożeniu (zakres 28-100mm). Oczywiście zrobić to trzeba z wyczuciem - zoom musi działać bez większych oporów. Ponieważ szkło ma wewnętrzne ogniskowanie, nie ma obawy o jakikolwiek wpływ na jakość zdjęć itp.
Ostatnio edytowane przez fido70 ; 16-02-2015 o 20:39