Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 26

Wątek: EF 28-135 luzy

Mieszany widok

Domyślnie EF 28-135 luzy

Witam,
    Próbowałem znaleźć coś na temat - jak w temacie, ale nie udało mi się, dlatego postanowiłem stworzyć nowy wątek. Właśnie w Wigilię stałem się szczęśliwym posiadaczem tego obiektywu wraz z filtrem UV B+W i pierwsza rzecz jaka mnie zastanowiła to to że przy najmniejszej ogniskowej ostatnia - wysuwająca się część tego szkła ma dość duże luzy. Są one na tyle duże że przy poruszaniu całym aparatem można usłyszeć specyficzne "klekotanie". Druga rzecz, która wydaje mi się związana z poprzednią to taka, że przy pochyleniu aparatu do dołu, obiektyw samoistnie wysuwa się nawet do osiągnięcia maksymalnej ogniskowej. Opisuję to bo nie wiem czy "ten typ tak ma", czy raczej jest się czym niepokoić i jak najszybciej udać do serwisu. Obiektyw jest nowy i zakupiony został w sklepie internetowym przed Świętami. Dodam że nie zauważam żadnych problemów jeśli chodzi o jakość zdjęć - co prawda nie jestem aż takim fachowcem - moje doświadczenia dotyczą jedynie obiektywu kit'owego i jak dla mnie mój nowy EF spisuje się znakomicie. Poradźcie co robić.

Pozdrawiam

Dopiero zaczyna

Domyślnie

mam ww szkło te same objawy ale ten typ chyba tak ma, ciezko chodzi troszke pierscien ogniskowej, i co dziwne jak zlapiesz go obracajac reke o 90 stopni do chodzi idealnie to mnie troche niepokoji bo na poczatku czuc duzy opor, takie cos mozna bylo zauwazyc w sigmach starszego typu (tzw pompki) jak sie zastaly to byl problem (na poczatku) ze zmiana ogniskowej

Domyślnie

Witaj gregobb,
    Czy mam rozumieć, że w Twoim egzemplarzu obiektyw również wysuwa się sam pod własnym ciężarem i w dodatku pierścień zmiany ogniskowej chodzi ciężko ??!! Trochę mi się to "kłóci" ze sobą. Mam wrażenie że obiektyw wysuwa się sam bo ten pierścień właśnie chodzi za lekko.
    POzdrawiam

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Tobie zas za lekko chodzi mam tak w canonie 75-300 usm troche przeszedl :P
    sam sie wysuwa jak sie w dol skieruje ale to jest uszkodzenie
    moj 28-135 sam sie wogole nie wysuwa, probowalem i nic
    idz do sklepu i wymien badz poczekaj na inne opinie

Domyślnie

gregobb:
    Jakie uszkodzenie masz na myśli - Właściwie to oprócz tego że sam "wyjeżdża" to nic się złego nie dzieje - ostrzy "jak złoto" i generalnie jestem z niego zadowolony, no może trochę denerwują dźwięki pracującego IS'a.
    Pozdrawiam

Domyślnie

Ten typ tak ma. Z mojej obserwacji wynika, że nakręcony UV przeważa i obiektyw się wysuwa :-P

Rozwiązałem to następująco - nakleiłem na wysuwające się części po dwa paski, jeden na drugi, ciemnej taśmy izolacyjnej :-D Powinno załatwić sprawę tak jak u mnie :-D
    Canon 60D || EF 35mm f/1.4 L || SPEEDLITE 580EX

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bodzius Zobacz posta
    Ten typ tak ma. Z mojej obserwacji wynika, że nakręcony UV przeważa i obiektyw się wysuwa :-P

Rozwiązałem to następująco - nakleiłem na wysuwające się części po dwa paski, jeden na drugi, ciemnej taśmy izolacyjnej :-D Powinno załatwić sprawę tak jak u mnie :-D
    Dzięki za podpowiedź!!

Hmm... U mnie obiektyw wysuwa się nawet bez filtra - chociaż z pewnością mniej. No cóż, zastanawiam się cały czas nad wizytą w serwisie ...???

Pozdrawiam

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez qwe Zobacz posta
    Dzięki za podpowiedź!!

Hmm... U mnie obiektyw wysuwa się nawet bez filtra - chociaż z pewnością mniej. No cóż, zastanawiam się cały czas nad wizytą w serwisie ...???

Pozdrawiam
    mam owy i nic nie ma prawa się wysuwać
    5D, 40D, CP-E4, 16/2,8 Zenitar. 50/1,4. 24-70/2,8 L 70-200/4L 550ex + 580exII, CP-E3, DigiMate III + blendy, świecidełka
    ---------------------------------------

Dopiero zaczyna

Domyślnie Odp: EF 28-135 luzy

Cytat Zamieszczone przez Bodzius Zobacz posta
    Ten typ tak ma. (...) Rozwiązałem to następująco - nakleiłem na wysuwające się części po dwa paski, jeden na drugi, ciemnej taśmy izolacyjnej
    Potwierdzam - tyle lat "mordowania się" z tą przypadłością i tak genialny pomysł. Okleiłem dookoła gustowną czarną taśmą izolacyjną (grubość ok. 0,15mm) obydwie tuleje i po sprawie. Przy okazji pozbyłem się minimalnego luzu osiowego przedniego zestawu soczewek po złożeniu (zakres 28-100mm). Oczywiście zrobić to trzeba z wyczuciem - zoom musi działać bez większych oporów. Ponieważ szkło ma wewnętrzne ogniskowanie, nie ma obawy o jakikolwiek wpływ na jakość zdjęć itp.
    Ostatnio edytowane przez fido70 ; 16-02-2015 o 20:39

Domyślnie

Zapłacisz tylko kupę kasy za regulację, a z czasem na powrót zacznie się wysuwać.
    Canon 60D || EF 35mm f/1.4 L || SPEEDLITE 580EX

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów