Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 19 z 19

Wątek: 40d - problem err cf

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Słubice (lubuskie)

Domyślnie

Raczej nie podlega gwarancji, to usterka mechaniczna. Koleś miał to samo jak wcisnął odwrotnie CF. Wysłał na Żytnią, wymienili całe gniazdo, chyba za 300 zł (chyba też matrycę wyczyścili), jak uda mi się z nim skontaktować to zapytam. Robił to w sierpniu 2008.

PS: jotes25 jednego pina to fabrycznie brakuje w złączy ATA-IDE (szeroka taśma do dysków twardych i napędów cd/dvd) - dobrze kojarzyłeś, złącza wyglądają podobnie, tylko inny rozmiar
    Ostatnio edytowane przez jaszczur78 ; 27-12-2008 o 21:47

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Miałem podobny problem gdy wsadziłem karte która była wcześniej w SONY... Ale była jazda kupiłem nowy aparat wypakowuje w domu wkładam karte robie zdjęcie a tu nagle na wyświetlaczu: Błąd karty nie można zapisać zmień karte. (albo jakoś podobnie) No nic trzeba zmienić karte.. Zmieniłem i tu pełna załamka na drugiej to samo.. Pomyślałem że skoro były obydwie koło siebie w plecaku to może je coś zgrzało, napromieniowało, albo zawiało kosmicznym wiatrem... Mam jeszcze jedną i ... znowu to samo prawie zleciałem ze stołka... (Aparat z USA brak gwarancji w Polsce) I w tym momencie coś mnie tknęło sformatowałem karty na kompie ( wcześniej robiłem to w aparacie) Ostatnie pruba z duszą na ramieniu... DZIAŁA

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Madroz Zobacz posta
    Jaki masz komputer? Ja mam Maca i po każdym sczytaniu zdjęć jest ten problem. Mac wgrywa na karte kilka plików nierozpoznawanych przez aparat.
    ja u siebie na maku miałem problem z odczytywaniem zdjęć z mojej 40d przez czytnik, o dziwo ten sam czytnik śmigał na PC bez problemu... był tani i no name więc już wyleciał a teraz zbieram na sandiska pod FW800

te nierozpoznawalne pliki to dane spotlighta...
    spróbój wpiąć puszkę i odpalić lightrooma jeżeli go masz i zdaj się na zgrywanie automatyczne... a nóż widelec się uda i żadnych danych spotlighta Ci nie wgra na karte:-D
    Fotografia to pasja, moj Blog o fotografi, fotograficznie o wszystkim.

kszychooo
    Guest

Domyślnie

Witam
    Aparat jest w serwisie na Zytniej, gwarancja niestety nie obejmuje uszkodzenia. Wymiana czytnika CF w aparacie to 270 zl i termin oczekiwania 10 dni.
    Dam znac po odbiorze.

Pozdrawiam
    Krzysiek

kszychooo
    Guest

Domyślnie

Witam
    Aparat odebrany, wymiana czytnika kart CF w aparacie 268,40 zl
    Wgrany nowy firmware 1.1.1

Kszychoo

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa/Łódz

Domyślnie

kup nowa karte

kszychooo
    Guest

Domyślnie

Hej, Sprzedawac karte, bez przesady. Karta sprawdzona, wejscia szpileczka poustawiane i wszystko dziala Szkoda by mi bylo sprzedawac sandiska extreme III 8GB wersja 30MB/s i kupowac chyba identycznego. Bo jestem zadowolony z tej karty.

Bywalec
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Widzę, że sporo osób ma z tym problem. Warto zainwestować w sporą kartę i jej nie wyjmować.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez More86 Zobacz posta
    Widzę, że sporo osób ma z tym problem. Warto zainwestować w sporą kartę i jej nie wyjmować.
    Transfer z aparatu to ok 2-3 MB/s (vs 15-20 MB/s przy szybkich kartach i dobrym zewnętrznym czytniku kart) , plus problemy ze sterownikami, updejtami, software plus problemy z RAW+JPG, plus położysz aparat na biurku, ktoś potrąci kabelek, którym jest aparat podłączony i coś się może stać, plus gniazdko miniUSB w aparacie (a jeszcze częściej kabelek) też lubi się psuć.

W takich okolicznościach... na pewno wolisz trzymać kartę w aparacie i tak się męczyć?

Z moich wieloletnich obserwacji tego forum i nie tylko wynika, że pad czytnika w aparacie taki sam z siebie zdarza się bardzo rzadko, najczęściej spowodowany jest odwrotnym włożeniem karty - nie wiem dlaczego tak trudno zapamiętać "obrazkiem do siebie/do pleców aparatu" .

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów