Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 21

Wątek: Canon EOS 450D - problem z trybem RAW+L

Bywalec Awatar zyyys
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Slider Zobacz posta
    Ale to i tak nic mi nie daje, bo ja się pytałem o podgląd
    to zależy czym otwierasz tego Raw'a jeśli przeglądarką windowsa to nie ma podglądu. Przeglądarka nie rozpoznaje raw'a.

Natomiast np DPP jak i ACR nie daję Ci podglądu z zaszytego czy nie jpga tylko domślnie wywołuje raw'a, którego możesz dalej obrabiać.

Pełne uzależnienie Awatar Slider

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zyyys Zobacz posta
    to zależy czym otwierasz tego Raw'a
    Nie muszę go otwierać, chodzi mi o podgląd w aparacie
    Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.

Pełne uzależnienie Awatar Mellan
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Arturs Ci już powiedział:

Cytat Zamieszczone przez arturs Zobacz posta
    bo w rawie jest zaszyty jpg w mniejszej rozdzielczości który służy do podglądu
    Ten jpeg jest tworzony zawsze, niezależnie od wyboru formatu wynikowego i służy wyłącznie do generowania podglądu w aparacie.
    C-F-K - forever

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mellan Zobacz posta
    Arturs Ci już powiedział:
    Wiem, pisałem to tylko do zyyys'a. Dzięki za odpowiedzi:wink:
    Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.

pimo
    Guest

Domyślnie

A ja się podepnę do wątku, dziś robiłem zdjęcia w formacie raw i na ok 20 zdjęć jedno jest w formacie jpeg... zdziwko mnie złapało, nie przestawiałem formatu zapisu... ktoś spotkał się z takim czymś?

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pimo Zobacz posta
    A ja się podepnę do wątku, dziś robiłem zdjęcia w formacie raw i na ok 20 zdjęć jedno jest w formacie jpeg... zdziwko mnie złapało, nie przestawiałem formatu zapisu... ktoś spotkał się z takim czymś?
    formatu zapisu może nie ale pewnie przekręciłeś pokrętło na któryś z programów automatycznych (zielony kwadracik itp.) a tam tylko jpg.
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

pimo
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arturs Zobacz posta
    formatu zapisu może nie ale pewnie przekręciłeś pokrętło na któryś z programów automatycznych (zielony kwadracik itp.) a tam tylko jpg.
    A fakt... jedno pstryknąłem na automacie, cóż człowiek z wiekiem traci pamięć, a już podejrzewałem ciemną stronę mocy o manipulacje.

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pimo Zobacz posta
    A fakt... jedno pstryknąłem na automacie, cóż człowiek z wiekiem traci pamięć, a już podejrzewałem ciemną stronę mocy o manipulacje.
    ja w 350tce miałem podobnie z tym że po jakimś roku używania - w ogóle nie włączałem tych programów i pożyczyłem komuś czy coś takiego i potem włączam i nie ma połowy menu... ale się wystraszyłem - że coś się zwaliło, nie da się RAWa ustawić itp. - potem się okazało właśnie że programy automatyczne tak mają stąd od razu skojarzyłem Twój przypadek
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Bywalec Awatar zyyys
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

w aparacie to już Ci odpowiedziano.
    Jeszcze raz przeczytałem Twoje pytanie i naprawdę nie wiesz?

możliwości zapisu:

Jpg - otrzymujesz zdjęcia w formacie jpg
    RAW - zdjęcia w formacie RAW
    RAW+JPG- zdjęcia w dwóch formatach ( i na kompie masz zarówno rawa jak i jpga )

Co ma do tego podgląd w aparacie?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zyyys Zobacz posta
    Jeszcze raz przeczytałem Twoje pytanie i naprawdę nie wiesz?
    Wiem.. Generalnie, zrozumiałem to wszystko po poście artursa, ale rozumiem, że jako dobrzy koledzy musieliscie mi pomóc stad ciągle odpowiadałem:wink:
    Z podglądem w aparacie chodziło o to, że nie wiedziałem o tym zaszytym JPEG'u służącym do podglądu, mimo tego, tłumaczyłes mi o RAW'ie w DPP i ACR. Dobra, no nic, w każdrym razie wiem o co chodzi. Dzieki.

Pozdrawiam

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów