Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21

Wątek: Canon EOS 450D - problem z trybem RAW+L

Krzysiek F.
    Guest

Domyślnie Canon EOS 450D - problem z trybem RAW+L

Witam,
    Postanowiłem zrobić kilka zdjęć w trybie RAW+L, po przegraniu zdjęć na komputer zamiast otrzymać plik raw i jpeg otrzymałem 2 pliki jpeg o takich samych rozmiarach, lecz innych nazwach. Czy ktoś z użytkowników doświadczył podobnego problemu lub wie co jest nie tak?
    Z góry dziękuję za odpowiedź.

Dodam jeszcze, że w trybie RAW wszystko działa poprawnie.

Coś już napisał Awatar Dżobert
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Musisz użyć eos utility!
    "Jeśli zdjęcie jest nie dość dobre, to znaczy, że nie podszedłeś wystarczająco blisko"

Krzysiek F.
    Guest

Domyślnie

Rzeczywiście, teraz pojawiły się zdjęcia RAW, myślałem ze można przegrać zdjęcia na komputer "normalnie", nie wpadłem na to że trzeba użyć EOS Utility.
    Dziękuje za pomoc i przepraszam za kłopot.

Coś już napisał Awatar maciej76
    Miasto
    gno-wlkp

Domyślnie

u mnie nie ma problemow z zgrywaniem z karty bezposrednio(przez czytnik), sa jpegi i rawy

nie mam zainstalowanego oprogramowania

nie wiem dalczego u Ciebie jest inaczej
    450d/ bg e5/ 50 1,8/ kitIS

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Bo przez czytnik zawsze idzie dobrze, a zajączkuje się coś jak podłączysz aparat bezpośrednio kablem do PC i użyjesz systemowych sterowników zamiast tego jakiegoś canonowego Utility.

Pełne uzależnienie Awatar Slider

Domyślnie Podgląd na RAW'ach

Ja natomiast chciałbym się spytać jak to jest z tym podglądem zdjęć. Mamy możliwośc zapisu zdjęc w kilku formatach (JPEG (z różnymi stopniami kompresji), RAW, oraz RAW + JPEG, przy czym ten ostatni, jak częto mi mawiano, że służy po to, by mieć RAW'a przygotowanego do późniejszej obróbki (który zresztą sam w sobie nie jest obrazem, tylko surową informacją o naswietleniu), a JPEG ma służyć do podlądu zdjęcia. Jak w tym wypadku ma sie teoria do praktyki, jesli robię zdjęcie w RAW'ie (bez JPEG'a) i mam podgląd z wszystkimi parametrami i wprowadzonymi korektami na zdjęciu (styl, kolorystyka, WB)? Nie, żeby mi to przeszkadzało, ale chciałbym wiedzieć.

Pozdrawiam

PS: Nie chciało mi się zakładac nowego wątku, bo i tak by pewnie zdechł zanim otrzymałbym odpowiedź
    Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.

Uzależniony
    Miasto
    Otwock

Domyślnie

Z rawa możesz uzyskać co chcesz jeśli tylko potrafisz, a jpg to już obrobiony obrazek, nie koniecznie tak jak byś chciał. Taka jest różnica.
    5d III; eos 5; EF15/2,8; 35L; 50/1,4; 85/1,8; 135L; 430ex; YN600ex; metz 58

Pełne uzależnienie Awatar Slider

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mariusz_C Zobacz posta
    Z rawa możesz uzyskać co chcesz jeśli tylko potrafisz, a jpg to już obrobiony obrazek, nie koniecznie tak jak byś chciał. Taka jest różnica.
    Ja to wiem. Dzieje się tak dlatego, bo JPEG jest poddawany kompresji, co powoduje utratę informacji, a RAW nie. Ale to i tak nic mi nie daje, bo ja się pytałem o podgląd
    Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.

Uzależniony
    Miasto
    Otwock

Domyślnie

Ale podgląd to jpg. Czy sam raw czy raw plus jpg to i tak ogladasz juz jpg.
    5d III; eos 5; EF15/2,8; 35L; 50/1,4; 85/1,8; 135L; 430ex; YN600ex; metz 58

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

bo w rawie jest zaszyty jpg w mniejszej rozdzielczości który służy do podglądu
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów