Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.
Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.
A ja się podepnę do wątku, dziś robiłem zdjęcia w formacie raw i na ok 20 zdjęć jedno jest w formacie jpeg... zdziwko mnie złapało, nie przestawiałem formatu zapisu... ktoś spotkał się z takim czymś?
ja w 350tce miałem podobnie z tym że po jakimś roku używania - w ogóle nie włączałem tych programów i pożyczyłem komuś czy coś takiego i potem włączam i nie ma połowy menu... ale się wystraszyłem- że coś się zwaliło, nie da się RAWa ustawić itp.
- potem się okazało właśnie że programy automatyczne tak mają stąd od razu skojarzyłem Twój przypadek
![]()
5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|
w aparacie to już Ci odpowiedziano.
Jeszcze raz przeczytałem Twoje pytanie i naprawdę nie wiesz?
możliwości zapisu:
Jpg - otrzymujesz zdjęcia w formacie jpg
RAW - zdjęcia w formacie RAW
RAW+JPG- zdjęcia w dwóch formatach ( i na kompie masz zarówno rawa jak i jpga )
Co ma do tego podgląd w aparacie?
Wiem.. Generalnie, zrozumiałem to wszystko po poście artursa, ale rozumiem, że jako dobrzy koledzy musieliscie mi pomóc stad ciągle odpowiadałem:wink:
Z podglądem w aparacie chodziło o to, że nie wiedziałem o tym zaszytym JPEG'u służącym do podglądu, mimo tego, tłumaczyłes mi o RAW'ie w DPP i ACR. Dobra, no nic, w każdrym razie wiem o co chodzi. Dzieki.
Pozdrawiam