Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 31

Wątek: Fuji Reala - Wasze opinie

Domyślnie Fuji Reala - Wasze opinie

Jak w temacie - prośba o podzielenie się Waszymi wrażeniami na temat tego materiału. Pytam, bo dotychczas wypstrykałem jedną rolkę, a efekty hmm... dyskusyjne. Zdjęcia robione w słoneczny dzień sierpniowy, portretowe z błyskiem dopełniającym - rezultat: twarz modelki w większości przypadków po stronie "dopalanej", tj. tej znajdującej się w półcieniu nabiera różowatej dominaty (nie mam niestety skanów). Obiło mi się o uszy, że Reala to b. dobry ale kapryśny materiał i w określonych warunkach (ale jakich?) rezultaty mogą być "zadziwiające". Z góry dzięki za wszelkie wypowiedzi.

Początki nałogu Awatar an_zak
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Robiłeś odbitki na labie analogowym?

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Kilka prawd o Reali
    1. Bardzo trudno się skanuje, aby uzyskać przyzwoite odwzorowanie jej rzeczywistej kolorystyki trzeba trochę pokombinować i zdefiniować profil skanowania, automatem się da. Generalnie lepiej wychodzi na analogowych odbitkach niż na skanach.
    2. Podbija czerwienie i w dość specyficzny sposób oddaje błękity, co czyni ją materiałem bardziej pejzażowym niż portretowym.
    3. Niespecjalnie lubi się ze światłem błyskowym.
    4. Wymaga dość precyzyjnego, jak na negatyw, naświetlania. Mimo dużej rozpiętości tonalnej niedoświetlona idzie wyraźnie w fiolety i nie wygląda to zbyt dobrze.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Domyślnie

Póki co odbitki robiłem w labie cyfrowym (o analog coraz trudniej, nawet w mojej okolicy). Zastanawiam się tylko zy gdybym udał się do labu z maszyną Fuji to efekt byłby lepszy niż ten z jakim się zetknąłem, robiąc odbitki w labie z maszyną kodaka?
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez MacGyver Zobacz posta
    Kilka prawd o Reali
    1. Bardzo trudno się skanuje, aby uzyskać przyzwoite odwzorowanie jej rzeczywistej kolorystyki trzeba trochę pokombinować i zdefiniować profil skanowania, automatem się da. Generalnie lepiej wychodzi na analogowych odbitkach niż na skanach.
    2. Podbija czerwienie i w dość specyficzny sposób oddaje błękity, co czyni ją materiałem bardziej pejzażowym niż portretowym.
    3. Niespecjalnie lubi się ze światłem błyskowym.
    4. Wymaga dość precyzyjnego, jak na negatyw, naświetlania. Mimo dużej rozpiętości tonalnej niedoświetlona idzie wyraźnie w fiolety i nie wygląda to zbyt dobrze.
    to wiele wyjaśnia... dziękuję
    Ostatnio edytowane przez Krismar72 ; 26-12-2008 o 02:43 Powód: Automerged Doublepost

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krismar72 Zobacz posta
    Póki co odbitki robiłem w labie cyfrowym (o analog coraz trudniej, nawet w mojej okolicy).
    To wyślij do Tomasza1972. On ma analogowego laba Fuji i odbitki z moich Reali wychodzą rewelacyjnie.

Początki nałogu Awatar pawel-foto
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Kilka
    I to podstawowa prawda o tym materiale. To tak po 15 latach pracy na analogowych labach! Zresztą większość profesjonalnych negatywów wymaga precyzyjnego naświetlania i bardzo dobrej obróbki.
    No i jeszcze sprawa jak był przechowywany ten materiał na którym robiłeś i jak został wywołany!!! Jest coraz mniej filmów do wołania i chemia się utlenia!
    1DIII, 6D, 450D; G10. S 8/3,5(F); S 14/2,8; C15/2,8(F); C 16-35/2,8 II; C 24-70/2,8; 28-105/3,5-4,5; C 50/1,4; C 135/2,0; C 70-200/2,8 IS; C 70-200/4; C Ex.1,4x II; C Ex.2x II, 580Ex II; 430Ex.... Studio w Kielcach (7xELFO)-możliwość wynajęcia ... SPRZEDAM:C 24-70/2,8, C 20/2,8....KUPIĘ obudowę podwodną do G10 (WP-DC28)

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Zastanawiam się tylko zy gdybym udał się do labu z maszyną Fuji to efekt byłby lepszy niż ten z jakim się zetknąłem, robiąc odbitki w labie z maszyną kodaka?
    tak, tak się powinno robić. choć w praktyce różnie z tym bywa
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Domyślnie

To wyślij do Tomasza1972. On ma analogowego laba Fuji i odbitki z moich Reali wychodzą rewelacyjnie.
    A czy rzeczony Tomasz1972 zajmuje się robieniem odbitek tak po prostu - na zasadach komercyjnych, czy też trzeba to ustalać z Nim indywidualnie?
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez airhead Zobacz posta
    tak, tak się powinno robić. choć w praktyce różnie z tym bywa
    Tzn - różnie z bywa z konsekwencją w przestrzeganiu tej quasi zasady, czy różnie bywa z jakością, mimo zlecania wykoania odbitek z filmu fuji w labie fuji?
    Ostatnio edytowane przez Krismar72 ; 26-12-2008 o 23:44 Powód: Automerged Doublepost

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

A czy rzeczony Tomasz1972 zajmuje się robieniem odbitek tak po prostu - na zasadach komercyjnych, czy też trzeba to ustalać z Nim indywidualnie?
    http://www.canon-board.info/showthread.php?t=41151

Ryszard-san
    Guest

Domyślnie

Witam, sam posiadam minilaba analogowego i jestem zadowolony z odbitek z reali, faktycznie nie za dobrze znosi światło lampy błyskowej.
    Ps. nawet na analogowym czasami trzeba się trochę pobawić żeby wyszło fajne zdjatko
    Pozdrawiam Ryszard

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów