Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 50

Wątek: Canon EF 28-105mm F3.5-4.5 USM - roznice pomiedzy wersjami I i II?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mcdenko
    Czytalem troche na temat tych obiektywow i podobno ostro jest po przymknieciu do f8... Dopiero...
    No powiedziałby ze wcześniej... moze nawet od 5,6 ..
    ale daj spokój jesli takie ma być zdjecie przy 3,5 to po co jest ta wartosc przysłony skoro wychodzi taki syf...
    A tak poza tym przy próbach wyszło ze mam BF i mam jutro zgłosić sie w serwisie (jest kilka ulic ode mnie) i powiedzieli by phone ze moze nawet 1 dzien wystarczy im do skalibrowania body. Choć mam świadomość ze w zakresie 3,5-4,5 obraz bedzie mniej ostry (przy krancowych zakresach przysłony obiektywu) to jednak mam nadzieję, ze po kalibracji sytuacja ulegnie poprawie.

Pozdrawiam: Piotr
    Lutek
    EOS 70D | Canon 50mm f/1.8 STM | Canon 18-135 3.5-5.6 IS STM | PIXMA MG7150

Domyślnie

Moze to jest wlasnie kwestia skalibrowania. Trzymam kciuki, zeby tak bylo!
    Tak to chyba jest z tymi szklami Canona bez litery L... Ze przy pelnej dziurze najostrzej nie jest. Kazdy chyba nawet obiektyw jest ostrzejszy przy przymknieciu. Ale faktycznie f8 to troche ciemno.
    Ostatnio edytowane przez mcdenko ; 13-06-2005 o 13:55
    Camera Obscura

Domyślnie

Modl sie za mnie... tzn za moje Body... :-)

Pozdrawiam
    Lutek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Lutek
    Oto przykłady:

W obu przykładach ostrzyłem na tabliczkę z rozkładem jazdy....
    Może jakieś lewe to szkło...?
    To nówka czy od kogoś?

Próbuję się dopatrzeć czy sprzęt nie łapie ostrości gdzieś wcześniej albo dalej(ale na tych fotkach trudno to uchwycić), bo może trafiłeś na niekompatybilny sprzęt (FF/BF)...?

Domyślnie

SORRY!
    Widzę, że już wszystko wyjaśnione...
    Tak to jest, jak się zaczyna pisać privy w robocie - wyciągają człeka na kwadrans od kompa, a jak się wróci, to nieaktualna staje się odpowiedź... )

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubek
    Może jakieś lewe to szkło...?
    To nówka czy od kogoś?

Próbuję się dopatrzeć czy sprzęt nie łapie ostrości gdzieś wcześniej albo dalej(ale na tych fotkach trudno to uchwycić), bo może trafiłeś na niekompatybilny sprzęt (FF/BF)...?
    Na tym zdjeciu to nie widać szczegolnie ff.
    "testy" pokazały ff takze na kicie... ale tam w dolnym zakresie przyslon jest ostrzej wiec nie zauwaza sie tego tak bardzo. Przy przyslonach 5,6=> to niebo a ziemia w stosunku do kita (tzn lepszy) ale czasami robi sie fotki w pomieszczeniach lub trzeba troche zejsc nizej z f i przy tych małych widać jak na zał. obrazku.
    Fakt ze kilka dni wczesniej mialem w reku taki obiektyw innego kolegi i tez zauwazyłem ze robiac z lampa w pokoju gdy było małe f ostrośc była taka sobie... ale zwaliłem to na poruszenie.
    Fakt ze przy f> 7,1 jest duzo lepszy od kita
    Faktem tez jest ze przy małym f jest gorszy od kita (przynajmniej u mnie)
    Faktem jest tez ze to szkło za ok 1500pln a nie za 300 jak kit!

Pozdr
    Ostatnio edytowane przez Lutek ; 13-06-2005 o 14:44
    Lutek

Uzależniony
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

To szkło ode mnie
    Sam go nie używałem - kupiłem z body 10D do dalszej odsprzedaży.
    Poza tym Lutek - troszkę wprowadzasz towarzystwo w błąd - pokaż zdjęcia ze swoich testów ff/bf - które i tak nie należa do najlepiej przeprowadzonych ale dają obraz sytuacji.
    Masz poważny FF - lub źle robisz zdjęcia.
    Tym bardziej, że jak sam powiedziałeś zdjęcia robisz na auto lub P.
    Zauważyłem również, że nie do końca rozumiesz pojęcie głębii ostrości - nie masz co liczyć, że przy f3,5 cały kadr będzie ostry gdy przedmioty są w różnej odległości od obiektywu. Widziałem za to zdjęcie przy f3,5 od Ciebie z wystarczająco "ostrym" jak na takie szkło i taką przesłonę przedmiotem z tym jednak mankamentem, że widoczny był wyraźny FF.

bardzo proszę odnalazłem fotkę @28mm f/3,5 - moim zdaniem karton jest wystarczająco ostry jak na taką przesłonę w tym szkle.

gdyby ktoś potrzebował oryginał do sprawdzenia to mogę podesłać.
    Ostatnio edytowane przez Auwo ; 13-06-2005 o 14:17

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mcdenko
    Czytalem troche na temat tych obiektywow i podobno ostro jest po przymknieciu do f8... Dopiero...
    Nie zgodzę się!
    Mam takie szkło i często fociłem nim przy zupełnie otwartej dziurze - fotki wychodzą bardzo ostre!
    Dodam, że robię analogiem, więc nie wchodzi w rachubę brak kompatybilności, itp.
    Na szkło złego słowa nie dam powiedzieć - uważam, że jest to najlepszy zoom Canona bez znaczka "L" w tym przedziale ogniskowej.

Uzależniony
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Auwo
    To szkło ode mnie
    Sam go nie używałem - kupiłem z body 10D do dalszej odsprzedaży.
    Poza tym Lutek - troszkę wprowadzasz towarzystwo w błąd - pokaż zdjęcia ze swoich testów ff/bf - które i tak nie należa do najlepiej przeprowadzonych ale dają obraz sytuacji.
    Masz poważny FF -
    [CIACH]
    O rany... zasugerowalem sie to nie BF ale FF!
    Przepraszam... chyba sie nie wyspałem!
    "Test" AF z 28-105
    "Test" AF z kita
    Zdjecia sa rozne bo rozne sa ogniskowe szkiel i rozne minimalne odleglosci ostrzenia.
    Zdjecia robiłem na statywie, priorytet przysłony, kąt 45stopni, samowywalacz, ostrzenie na grubą kreske, One shot.

Piotr
    Ostatnio edytowane przez Lutek ; 13-06-2005 o 14:41
    Lutek

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów