Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 50

Wątek: Canon EF 28-105mm F3.5-4.5 USM - roznice pomiedzy wersjami I i II?

Pełne uzależnienie Awatar axk
    Miasto
    SK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stroos Zobacz posta
    Mam I i II i obydwa maja po 7 listkow.
    Wersja I posiada 5 listków przysłony, wersja II posiada ich natomiast 7.
    EOS + Speedlite

Coś już napisał
    Miasto
    Lodz, Poland

Domyślnie

axk: wersja I miala na poczatku 5 listkow i w pewnej chwili zaczeto produkowac ja z 7 listkami, bez zmiany nazewnictwa.

Pełne uzależnienie Awatar axk
    Miasto
    SK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stroos Zobacz posta
    axk: wersja I miala na poczatku 5 listkow i w pewnej chwili zaczeto produkowac ja z 7 listkami, bez zmiany nazewnictwa.
    Możesz podać źródło takiej informacji? Ze specyfikacji Canon-a którą czytałem jasno wynika iż wersja I do zakończenia produkcji posiadała 5 listków przysłony, natomiast 7-listkową przysłonę wprowadzono dopiero w wersji II.
    EOS + Speedlite

Miasto
    Lublin

Domyślnie

Witam mam okazje kupic ten obiektyw tj. EF 28-105mm f/3.5-4.5 II USM za 500zl czy opłaca sie? dodam ze oprocz niego mam tylko kit-a czy polecacie cos innego? chodzi mi o taki spacerzoom..
    Sony HX1

Uzależniony Awatar RNz
    Miasto
    Chrzanów, Katowice

Domyślnie

Jeżeli oczekujesz super ostrości, jak wielu uzytkownikow tego forum, to nie bierz (no, troche lepiej jest od 5.6)
    Jeżeli chcesz mieć uniwersalne, bardzo szybkie i tanie szkło, to bierz.
    Cena z tego co widzę rynkowa.
    ... PhotoAnarchist ...
    nie jestem żadnym mądralą... mondralom tym bardziej!

KokoN
    Guest

Domyślnie

Potwierdzam informację, że istnieją modele 28-105 USM nie oznaczone jako II ale z 7-listkami przysłony - sam niedawno kupiłem właśnie ten model. Dodatkowo Macro jest oznaczone napisaem a nie "kwiatuszkiem".

Miasto
    Lublin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KokoN Zobacz posta
    Potwierdzam informację, że istnieją modele 28-105 USM nie oznaczone jako II ale z 7-listkami przysłony - sam niedawno kupiłem właśnie ten model. Dodatkowo Macro jest oznaczone napisaem a nie "kwiatuszkiem".
    wlasnie taki sam obiektyw mam na oku i jak sie sprawuje?
    Sony HX1

KokoN
    Guest

Domyślnie

Niestety nic wiarygodnego nie moge jeszcze o nim napisac Dostałem go w tygodniu, nie miałem nawet mozliwosci popstrykać zdjęc, sprawdziełm tylko af, przysłonę, bf i ff, stan soczewek. Zakładam, że wszystko bedzie ok)
    Faktycznie af jest cichy i szybki.

Miasto
    Lublin

Domyślnie

mam dylemat, szkielko swoje lata ma a niemoge znalesc konkretnych opini na jego temat
    Sony HX1

KokoN
    Guest

Domyślnie

Opinii jest bardzo dużo i różnych. Jedni chwalą wersję I za niby lepszą optyke ale gorsze wykonanie. Drudzy wrecz przeciwnie. Kupiłem szkiełko za 450 zł z wysyłka, nie sądzę abym za ta kase znalazł cos lepszego. Myślałem o sigmach, starszych tamronach ale.. zachciało mi się mieć canona naprawdę dobra optyka kosztuje duzo, nie ma co się tutaj oszukiwać ja zamierzam pstrykać i pstrykac.. Liczę szczególnie na zakres 30-80 a tutaj po lekkim domknieciu podobno jest całkiem nieźle.

Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345

Uprawnienia umieszczania postów