axk: wersja I miala na poczatku 5 listkow i w pewnej chwili zaczeto produkowac ja z 7 listkami, bez zmiany nazewnictwa.
Witam mam okazje kupic ten obiektyw tj. EF 28-105mm f/3.5-4.5 II USM za 500zl czy opłaca sie? dodam ze oprocz niego mam tylko kit-a czy polecacie cos innego? chodzi mi o taki spacerzoom..
Sony HX1
Jeżeli oczekujesz super ostrości, jak wielu uzytkownikow tego forum, to nie bierz (no, troche lepiej jest od 5.6)
Jeżeli chcesz mieć uniwersalne, bardzo szybkie i tanie szkło, to bierz.
Cena z tego co widzę rynkowa.
... PhotoAnarchist ...
nie jestem żadnym mądralą... mondralom tym bardziej!
Potwierdzam informację, że istnieją modele 28-105 USM nie oznaczone jako II ale z 7-listkami przysłony - sam niedawno kupiłem właśnie ten model. Dodatkowo Macro jest oznaczone napisaem a nie "kwiatuszkiem".
Niestety nic wiarygodnego nie moge jeszcze o nim napisacDostałem go w tygodniu, nie miałem nawet mozliwosci popstrykać zdjęc, sprawdziełm tylko af, przysłonę, bf i ff, stan soczewek. Zakładam, że wszystko bedzie ok
)
Faktycznie af jest cichy i szybki.
mam dylemat, szkielko swoje lata ma a niemoge znalesc konkretnych opini na jego temat
Sony HX1
Opinii jest bardzo dużo i różnych. Jedni chwalą wersję I za niby lepszą optyke ale gorsze wykonanie. Drudzy wrecz przeciwnie. Kupiłem szkiełko za 450 zł z wysyłka, nie sądzę abym za ta kase znalazł cos lepszego. Myślałem o sigmach, starszych tamronach ale.. zachciało mi się mieć canonanaprawdę dobra optyka kosztuje duzo, nie ma co się tutaj oszukiwać
ja zamierzam pstrykać i pstrykac..
Liczę szczególnie na zakres 30-80 a tutaj po lekkim domknieciu podobno jest całkiem nieźle.