axk jesteś pewny że nie było III wersji?? Bo ja na 99% myślę że była i nawet czytałem to na tym forum (podałbym link no ale wyszukiwarka nie działa najlepiej).
EF 28-105mm f/4-5.6 USM - to już w ogóle inne szkło
To powinno wyjaśnić wątpliwości :
Na rynku używanych obiektywów są trzy wersje tego Canona :
1. EF 28-105/3.5-4.5 USM - wypuszczony w 1992 roku i sprzedawany jako "kit" z EOS-em 5 (A2, A2E). Charakterystyczną cechą jest "kwiatek" przy oznaczeniu minimalnej odległości ostrzenia. Ma pięciolistkową przysłonę . Dobra konstrukcja i niezawodność.
2. EF 28-105/3.5-4.5 USM II - tenże sam obiektyw z przysłoną siedmiolistkową i lepszymi (podobno) powłokami antyodblaskowymi. Wizualnie różni się od wersji 1. tym, że zamiast "kwiatka" ma w tym miejscu napis "MACRO". Od początku produkcji w roku 2000 obiektyw ten był produkowany w Japonii i ma napis "Made in Japan".
Niestety po roku produkcja została przeniesiona na Tajwan i tak pojawia się wersja 3.
3. To samo co 2., tylko bez napisu "Made in Japan". Przeniesienie produkcji (wg opinii internautów na różnych forach) spowodowało znaczące pogorszenie się jakości montażu, co ma jakoby objawiać się znacznym rozrzutem pomiędzy różnymi egzemplarzami. Dotyczy to szczególnie trwałości i precyzji mechaniki. Zwolennicy teorii spiskowych wyrażają nawet opinie, że Canon w taki sposób zdecydował się zniechęcić nabywców tego bardzo popularnego szkła, na rzecz wypuszczonego trochę wcześniej (1998 rok), ale słabo się sprzedającego 28-135 IS.
Podsumowując, najlepszy wybór to wersja 2., ale trudno ją upolować bo wypuszczono ich najmniej.
Pozdrawiam,
Pirx
W oficjalnym zestawieniu Canon-a wersja III (chodzi o oznaczenie) w/w obiektywu nie występuje, tak więc raczej nie sądzę abyś o niej czytał, chyba że autor tekstu nie bardzo wiedział o jakim obiektywie pisze.
I tak i nie, wszystko zależy od tego co rozumiesz pod pojęciem "inne". Największa różnica pomiędzy EF 28-105 mm f/3.5-4.5 (II) USM a EF 28-105 mm f/4-5.6 USM to znacznie "uboższa" konstrukcja optyczna tego drugiego. Pierwsza konstrukcja posiada 15 soczewek połączonych w 12 grup optycznych, natomiast druga tylko 10 soczewek połączonych w 9 grup. Dla odmiany w konstrukcji modelu EF 28-105 mm f/4-5.6 USM zastosowano soczewkę asferyczną a w konstrukcji EF 28-105 mm f/3.5-4.5 (II) USM soczewki takiej brak.
Ostatnio edytowane przez axk ; 25-12-2008 o 02:50
EOS + Speedlite
O ten właśnie tekst mi chodziło
Może w zestawieniu canona nie ma wersji III (nie wiem nie sprawdzałem) ale nie można też powiedzieć że ta ostatnia odsłona tego obiektywu to wersja II (przynajmniej tak mi się wydaje)Niestety po roku produkcja została przeniesiona na Tajwan i tak pojawia się wersja 3.
Ale ogólnie mi chodzi o to że wersja 3.5-4.5 jest lepsza (jakość zdjęć i obudowy).I tak i nie, wszystko zależy od tego co rozumiesz pod pojęciem "inne". Największa różnica pomiędzy EF 28-105 mm f/3.5-4.5 (II) USM a EF 28-105 mm f/4-5.6 USM to znacznie "uboższa" konstrukcja optyczna tego drugiego. Pierwsza konstrukcja posiada 15 soczewek połączonych w 12 grup optycznych, natomiast druga tylko 10 soczewek połączonych w 9 grup. Dla odmiany w konstrukcji modelu EF 28-105 mm f/4-5.6 USM zastosowano soczewkę asferyczną a w konstrukcji EF 28-105 mm f/3.5-4.5 (II) USM soczewki takiej brak.
Robiłem zdjęcia testowe tego obiektywu w wersji I i w wersji II. Róznice optyczne znikome, zapewne w granicach rozrzutu produkcji. Zasadniczo długi koniec lepszy, na szerszym przy f=8.0 jest OK z 400D. Tak jak koledzy piszą wersja II ma więcej listów przysłony. Gdybym miał 5D to może i bym kupił to szkło. Na aps-c to szkło dobre na plażę do zdjęć rodzinyych w dobrym swietle. AF bezproblemowy.
Witam
Miałem pierwszy z obiektywów i był bardzo dobrej jakości. Przy pełnej dziurze jakoś spadała na bokach, ale ogólnie był bardzo dobry egzemplarz i autofocus ok. Niestety skradziono mi go - włam do mieszkania. Robiłem z niego pokazy slajdów 2x3m.
Potem na allegro kupiłem drugi w wymienionych powyżej obiektywów, trochę przez pomyłkę bo nie podali światła obiektywu i byłem przekonany, że kupuję 3.5-4.5. Beznadzieja i wyrzucone w błoto pieniądze.
Pozdrawiam
"There are three versions of this lens. The original lens has a five-blade diaphragm. Partway through its production run, this was replaced with a seven-blade diaphragm; however, contrary to normal Canon practice, the name of the lens was not changed. The third version, the EF 28-105mm f/3.5-4.5 USM II, is a cosmetic change. Apart from the diaphragm, all three versions have identical optics and mechanics."
Zrodlo: http://en.wikipedia.org/wiki/Canon_EF_28-105mm_lens
Mam obie wersje w domu i obie maja po 7 listkow.
Tak, wiem ze 4-5/6 to inne szklo.
Fakt, teraz dojrzalem ze pierwsze modele 3.5-4.5 mialy po 5 listkow. Mam I i II i obydwa maja po 7 listkow.
Aligator, nie sadze zeby wyszla wersja III, bo moj II ma niecaly rok i raczej nic nowego Canon w tej klasie nie oglaszal. A tak w ogole to witam kolege z sesji na 6. sierpnia
Co do ostrosci to od 5.6 jest juz bardzo ladnie na kazdej ogniskowej, ale uzywam szkla rzadko, raczej nie zdejmuje z body 50mm 1.8 I
Mikolaj