Zgadza sie... to by potwierdzało FFZamieszczone przez Auwo
Jeszcze raz przepraszam... myslałem o FF a pisałem odwrotnie... :-(
Pozdrav
Zgadza sie... to by potwierdzało FFZamieszczone przez Auwo
Jeszcze raz przepraszam... myslałem o FF a pisałem odwrotnie... :-(
Pozdrav
Lutek
EOS 70D | Canon 50mm f/1.8 STM | Canon 18-135 3.5-5.6 IS STM | PIXMA MG7150
I ostatecznie wszystko jasne jest - nie szkło winne tylko body.Zamieszczone przez Lutek
A wada AF będzie wychodziła większa z każdym dodaniem mm ogniskowej i większym otwarciem obiektywu (zmniejszająca się głębia ostrości) - stąd pozorna mniejsza ostrość w 28-105 w porównaniu do kita.
Słuchajcie... jak bede po wizycie u "doktora" to napisze jaki był efekt wizyty... inna rzecz ze ostrosc na tym "testowym" nawet w punkcie najwieszej ostrosci (FF) nie jest rewelacyjna... chyba ze sie mylę :-)Zamieszczone przez Kubek
Pozdrawiam: Piotr
Lutek
Witajcie!
No więc odebrałem wczoraj moją 350 od 'doktora".
Jestem bardzo zadowolony ponieważ teraz jest OK. Według informacji kalibrowali Body oraz obiektyw Kitowy natomiast ten nowy 28-105 USM 3,5-4,5 okazał sie być w porządku. Dostałem wydruk testu po kalibracji. Było napisane ze kalibrowali i testowali ze szkłem 85mm 1,8 (nie wiedzialem ze taki jest).
Zrobiłem ponownie zdjecie tej róży (i balaganu w czasie pakowania przed przeprowadzką) takie samo jak to przed wizytą u "doktora" . Chciałbym serdecznie podziękować wszystkim kolegom z tego forum, którzy pomagali mnie a szczególnie koledze "Auwo".
Pozdrawiam: Piotr
Lutek
Ufff.... kamień z serca mi spadł - cieszę się, że wszystko OK![]()
Witam.
Wpadl mi w rece dzis Canon EF 28-105mm USM II F3.5-4.5 i ma napis "Made In Taiwan".
Poprzednia jego wersja (juz dosc wiekowa zreszta) ma troche inne wykonczenie z zewnatrz (material) i napis "Made In Japan".
Wygladaja bardzo do siebie zblizenie..
Czy ktos ma moze jakies informacje czym te szkla sie roznia? Jak bede mial czas w swieta to sprobuje porobic zdjecia jak to wyglada w praktyce, ale moze bedzie tak jak z 50mm (I i II), ktore po zmianie numeru optyke maja idealna (chociaz stara wersje duzo bardziej wole).
Mikolaj
te szkła maja tę samą konstrukcję optyczną
nawet obudowa jest bardzo podobna
o żadnych różnicach nie słyszałem
Witam kolegę z łodzi
Różnica jest taka że I ma 5 listków przysłony (nie jestem pewien ale na pewno coś koło tego) II ma 8 listków przysłony (przekłada się to na ładniejszy bokeh).
Wersja I ma "kwiatek" a wersja II ma tylko napis macro
Ale czy napewno masz wersję II? Bo była jeszcze wersja III jakaś słaba, i wydaje mi się właśnie że made in taiwan![]()