Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 16 z 16

Wątek: Rodzaj oświetlenia a charakter błędu AF w 5D.

Coś już napisał
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Ja zauważyłem, że mam znacznie precyzyjniejsze ostrzenia (5D + stałki), częściej trafia, gdy używam wspomagania z lampy błyskowej. Dotąd myślałem, że jest to związane z lepszym kontrastem czerwonych pasków ale po przeczytaniu tych postów zaczynam to łączyć z długością fali na jakiej są emitowane. Zmieniłem też matówkę na Ee-S ale to chyba nie wpływa na AF. Ale tak naprawdę to przeszedłem na ostrzenie ręczne.

AKRYSY
    Guest

Domyślnie

Zdjęcia z czerwonymi pasami powstają w oświetleniu świetlówkowym. Zdjęcia skasowałem, ale jak je powtórzę to zamieszczę je tu, także ze zdjęciami tablicy ostrości w różnym oświetleniu.

Domyślnie

ja nie mam takich problemow, wiecej nie napisze bo nie wiem.
    tylko tyle ze u mnie jest ok

chyba ze ja przestrzele...

Domyślnie

tez tak mialem z 40D.
    Wydaje mi sie ,ze temp barwy takiej jarzeniowki zmienia sie w czasie bo na dlugich czasach mialem inne WB na np polowie kadru.

Początki nałogu Awatar ExploRa
    Miasto
    Koszalin/Brd

Domyślnie

niebawem dzieki wspanialej Unii bedziemy mieli tylko energooszczedne zarowki i bedzie tylko jedna opcja

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Zabrze

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ExploRa Zobacz posta
    także zauwazylem bledy AF podczas oswietlenia przy swietlowkach lub zarowkach energooszczednych w 40D
    Potwierdzam ten sam problem, aparat 40d, co dziwne zauważalne jest to u mnie tylko na szerokim koncu zoom'a gdzie głębia ostrości jest przecież większa.
    Z tego co wyczytałem problemem może być również to, że sensory AF sa w rzeczywistości większe niż widać to w wizjerze i tak mogą sie nakładać dodatkowe rozbieżności. Jednak nawet jak biorę to pod uwagę i ostrze w odpowiednie punkty, to mimo wszystko mały BF jest..
    Ostatnio edytowane przez obo ; 19-02-2009 o 09:39

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów