Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 25

Wątek: Gdzie są produkowane ?

Bywalec Awatar Tomeksad2

Domyślnie Gdzie są produkowane ?

Tak się zastanawiam czy wszystkie 40D i 50D są produkowane w Japonii, czy może też są produkowane w innych krajach. Chciałbym nabyć któryś z nich i może napis made in China nie oznacza, że to kiszka bo nazwa firmy do czegoś zobowiązuje, ale jakoś nie wzbudza mojego zaufania i między innymi też z tego powodu kupiłem 580 a nie 430 bo podobno ta druga jest właśnie made in China.
    W planach 5D Mk VII, 35 1,4L Mk IV, 85 1,2L Mk V, 135 2L Mk IV.

Domyślnie

Powiem tak, mialem 430 i nie uwazam zeby to ze byla produkowana w Chinach mialo jakis wplyw na dzialanie. Sadze ze tak samo jest z ww aparatami. Obecnie wiekszosc artykulow jest produkowana w Chinach, nawet elektronika. Nie orientuje sie czy byly rozne miejsca produkcji ale roznica w jakosci nie powinno byc. Moja czterdziestka jest zrobiona w Japonii i wszystko gra. Jak dla mnie moze byc zrobiona nawet ba Bora-bora, jesli bedzie porzadnie zrobiona.

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

a Canon nie ma przypadkiem fabryki na Tajwanie?
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Pełne uzależnienie Awatar axk
    Miasto
    SK

Domyślnie

To iż dany sprzęt (w tym przypadku Canon-a) produkowany jest w Chinach, wcale nie oznacza iż jest on gorszy jakościowo czy też bardziej zawodny. Sprzęt taki musi spełniać te same, ściśle określone normy bez względu na to czy jest produkowany w Japonii czy też w Chinach. Produkowanie danego sprzętu w Chinach czy też na Tajwanie podyktowane jest obniżeniem kosztów produkcji a nie jakości, w przeciwnym razie firma taka jak Canon na pewno nie wprowadziła by takiego sprzętu na rynek.
    EOS + Speedlite

Bywalec Awatar Tomeksad2

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez axk Zobacz posta
    Produkowanie danego sprzętu w Chinach czy też na Tajwanie podyktowane jest obniżeniem kosztów produkcji a nie jakości, w przeciwnym razie firma taka jak Canon na pewno nie wprowadziła by takiego sprzętu na rynek.
    Mam nadzieję, że obniżenie kosztów produkcji polega na niższych płacach, a nie jakości wyrobu, ale jednak wolałbym żeby na sprzęcie za ponad 2 czy 3k było napisane made in Japan chociaż jak wiadomo wszystko ma prawo się zepsuć.

Bywalec Awatar galekeg
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

Podobno jeden np. telefon składa 300 chińczyków , przykręca jedną część i podaje dalej a więc jest mniejsze prawdopodobieństwo pomyłki niż składał by to jeden np. Japończyk .
    Ponadto jeżeli części są odpowiedniej jakości i odpowiednie narzędzia to nawet Chinka w ciąży w dodatku na strychu potrafi złożyć dobry i niezawodny sprzęt.
    SMENAZENITPRAKTICA(1 rok nikon)CANONCANON DIGITAL x2

Bywalec Awatar jar14
    Miasto
    Domanowice-Wrocław

Domyślnie

a tak pozatym to nie w chinach tylko na tajwanie

Pełne uzależnienie Awatar axk
    Miasto
    SK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomeksad2 Zobacz posta
    ... wolałbym żeby na sprzęcie za ponad 2 czy 3k było napisane made in Japan ...
    Chyba tylko aby poprawić swoje samopoczucie, ponieważ pod względem "jakościowym" są to dokładnie takie same produkty spełniające takie same kryteria i normy.

Cytat Zamieszczone przez jar14 Zobacz posta
    a tak pozatym to nie w chinach tylko na tajwanie
    Jeżeli chodzi na przykład o lampy, to model 430EX produkowany jest właśnie w Chinach.
    Ostatnio edytowane przez axk ; 24-12-2008 o 11:49 Powód: Automerged Doublepost
    EOS + Speedlite

Bywalec Awatar radmro
    Miasto
    Kraków/Warszawa

Domyślnie

Pomijając już kwestie czysto jakościowe to ja jednak czuję sie lepiej gdy na rzeczach, które kupuję nie widnieje napis "Made in Peoples Rep. of China". I nie hodzi tu o moje samopoczucie tylko tych co zapierdzielają przy taśmie po dziesięć godzin za śmieszne pieniądze podczas gdy prawdziwą kasę czesze management i właściciele firm (gdziekolwiek by one nie miały swoich siedzib - w USA, Japonii czy Polsce). Sorry za OT.
    5d2 + 6D + 24-70 2.8 + 70-200 2.8 IS II + 24 1.4 + 50 1.4
    flickr

Bywalec Awatar Tomeksad2

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez axk Zobacz posta
    Chyba tylko aby poprawić swoje samopoczucie
    No to też jest ważne. Cena 40D też stała sie bardziej dostępna i mam nadzieję, że nie kosztem jakości.
    Ostatnio edytowane przez Tomeksad2 ; 24-12-2008 o 12:14

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów