Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 25

Wątek: Gdzie są produkowane ?

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez radmro Zobacz posta
    Pomijając już kwestie czysto jakościowe to ja jednak czuję sie lepiej gdy na rzeczach, które kupuję nie widnieje napis "Made in Peoples Rep. of China". I nie hodzi tu o moje samopoczucie tylko tych co zapierdzielają przy taśmie po dziesięć godzin za śmieszne pieniądze podczas gdy prawdziwą kasę czesze management i właściciele firm (gdziekolwiek by one nie miały swoich siedzib - w USA, Japonii czy Polsce). Sorry za OT.
    Ale weź pod uwagę że jakby nie zapierdzielali przy tej taśmie to może nie mieli by co jeść ?
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Pełne uzależnienie Awatar axk
    Miasto
    SK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomeksad2 Zobacz posta
    Cena 40D też stała sie bardziej dostępna i mam nadzieję, że nie kosztem jakości.
    W momencie wprowadzania nowych modeli korpusów na rynek cena "starych" jest obniżana, co wynika z działań marketingowych firmy a nie z obniżenia jakości oferowanego produktu.
    EOS + Speedlite

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomeksad2 Zobacz posta
    Mam nadzieję, że obniżenie kosztów produkcji polega na niższych płacach, a nie jakości wyrobu, ale jednak wolałbym żeby na sprzęcie za ponad 2 czy 3k było napisane made in Japan chociaż jak wiadomo wszystko ma prawo się zepsuć.
    To poszukaj artykułu z wyborczej jak w Polskiej fabryce LCD naklejali naklejki "Made In Japan" LOL
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Bywalec Awatar Tomeksad2

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krzychu Zobacz posta
    To poszukaj artykułu z wyborczej jak w Polskiej fabryce LCD naklejali naklejki "Made In Japan" LOL
    Wiadomo Polak potrafi. Dochodzi jeszcze kwestia motywacji. Jaką motywację ma Japończyk, pracujący za konkretną kasę, a jaką Chińczyk tyrający za miskę ryżu. Procedury procedurami, ale jest powiedzenie "Z niewolnika nie ma dobrego pracownika", chociaż na pewno ktoś na tym łapę trzyma i nie pozwala odwalać chińszczyzny. Obojętnie czy to w Chinach czy w Tajwanie.
    W planach 5D Mk VII, 35 1,4L Mk IV, 85 1,2L Mk V, 135 2L Mk IV.

Dopiero zaczyna Awatar Hermenegild102
    Miasto
    wielkopolska

Domyślnie

wszystko jest robione w chinach,
    małe żółte rączki zrobią wszystko szybko za miskę ryżu
    tak to niestety jest, tania siła robocza
    dSLR żarówa szkło

Pełne uzależnienie Awatar axk
    Miasto
    SK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Hermenegild102 Zobacz posta
    wszystko jest robione w chinach ...
    Zdecydowana większość produktów, ale nie wszystkie.
    EOS + Speedlite

Początki nałogu Awatar hyzop
    Miasto
    Pasłęk

Domyślnie

Biorąc pod uwagę , że te 100%-we przecieki na temat najnowszych (włacznie z ich zdjeciami) modeli Canona pochodzą z Chin a na dotatek mogliśmy obserwować Pudziana podczas Mistrzostw Świata tuż obok fabryki Canona, to resztę sobie można dopowiedzieć.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Jeśli chodzi o lampę w mojej stopce, to rzeczywiście jest na niej napis Made in China. Na pozostałych sprzętach jest made in Japan. Jednak jakość wykonania i działanie wszystkiego jest bardzo dobre - a o to chyba przede wszystkim chodzi. Więc nie przywiązuję wagi do zamieszczonego napisu domniemanego kraju produkcji.
    C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L

Pełne uzależnienie Awatar Tezet-gdynia
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

To ja jeszcze tutaj dam dwa przyklady ktore rzeczy sa lepsza :P

Kto ma wieksza motywacje i checi zrobienia wszystkiego dobrze ?

Chinczyk - robiacy za miske ryzu i troche kasy, bo inaczej rodzina by nie przezyla, a on sam moze sie boi ze jak zrobi cos zle to straci ta prace ?

Czy

Japonczyk - robiacy w porzadnej firmie, z mega usprawieniami, ktory wie ze jak cos spartoli to i tak pozniej kontrola jakosci to wylapie i ewentualnie odlozy do zniszczenia, nie martwiacy sie o kase, wyksztalcenie, prace?

Nie mam nic do japonczykow bo sam uwazam ich za genialnych konstruktorow, inzynierow i tak dalej, ale chyba ktos mysli zlymi kategoriami, bo niby dlaczego ten co zarabia mniej ma spartolic a ten co wiecej to zrobic super ? Na zlosc ? Komu ? Chyba sobie udowadniajac ze nie jest wart tej pracy skoro nie potrafi jej wykonac...

Tyle ode mnie

Początki nałogu
    Miasto
    Dąbrowa Górnicza

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tezet-gdynia Zobacz posta
    ...
    Japonczyk - robiacy w porzadnej firmie, z mega usprawieniami, ktory wie ze jak cos spartoli to i tak pozniej kontrola jakosci to wylapie i ewentualnie odlozy do zniszczenia, nie martwiacy sie o kase, wyksztalcenie, prace?
    ...
    I tu Kolego jesteś w błędzie. Dlaczego?
    A dlatego, że Japończyk inaczej zupełnie traktuje pracę. Dla niego wystarczającą motywacją jest praca dla świetnego koncernu produkującego super wyroby. Jeśli sam do tego przykłada rękę to traktuje tą pracę niemal jak religię. I raczej martwi się o pracę, wstyd mu jak kontrola jakości coś wyłapie itd... Tradycja i kultura pracy Japończyków jest niestety dla większości z nas niezrozumiała.
    Bo skoro samochód wyprodukowany w Japonii różni się jakościowo (cenowo też) od wyprodukowanego w jakimś europejskim kraju, to ja mam jednak lepsze samopoczucie jak kupuję sprzęt np. Canona z naklejką made in Japan.

Jakoś wierzę, że Japończycy nie odwalają popeliny jak trzeba nagle wyprodukować większą partię, a np nawaliła któraś maszyna czy forma. A wiecie mili państwo co robi np. polski inżynier jak mu się forma wtryskowa zużyła do produkcji popielniczek do fiata pandy i w efekcie ta popielniczka nie składa się dobrze na zatrzaskach? Ano, stawia Staśka przy maszynie i każe sklejać każdą popielniczkę superglutem... Pomysłowe? Jasne, ale Japończyk na to nie wpadnie... i za to go cenię.
    Jest wiele takich przykładów.
    Ostatnio edytowane przez magart ; 24-12-2008 o 17:50
    EOSy, 17-40/4L, 24-70/2.8L, 50/1.8, 85/1.8, 100-300/4.5-5.6, Raynox 250, manfrotto, 420EX, 580EX I, II, elinchrom+ skyport.
    www.magaczewski.blogspot.com
    www.fotogaleria.magaczewski.pl

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów