Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 50

Wątek: Sigma 170-500 f/5-6.3 APO Aspherical

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez p13ka
    Macie więc jpegi "prosto z pieca" i zaszumione (musiałem dać ISO 800 )
    Ja bym dawal iso400 i niedoswietlenie w RAW wyciagane pozniej przy konwersji 8)

Pełne uzależnienie Awatar p13ka
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    Macie więc jpegi "prosto z pieca" i zaszumione (musiałem dać ISO 800 )
    Ja bym dawal iso400 i niedoswietlenie w RAW wyciagane pozniej przy konwersji 8)
    Oj, sorry wprowadziłem w błąd. Foka i ptak - ISO 400 i -2/3 EV, łabądź - ISO 800 i -1/3 EV.

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Vitez.. i jeszcze fleszem dopalic

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czacha
    Vitez.. i jeszcze fleszem dopalic
    Noo , na 500 mm

A serio to chodzilo mi o to ze wole miec niedoswietlone (pod warunkiem ze RAW) zdjecie niz z szumem iso800.
    Ale nie jest tak zle bo na ktorejs niedawnej wystawie robilem na iso800 (i klalem jak szewc na "oswietlenie" sali wystawowej, przyslona 2.8 iso 400 a ten mi lapal od 1/15 do 1/30 ) i zadziwiajaco malo szumil

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Opole

Domyślnie

I faktycznie jedynie na łabędziu widzę lekki szum, ale jak dla mnie jest do zaakceptowania. Zresztą jak byś zrobił odbitkę rzędu 10x15 to i tak nic by nie było widać

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ja jestem zadowolony zarówno z obiektywu jak i fotek. Szczerze mówiąc byłem przygotowany na gorszej jakości zdjęcia. Dodatkowo przy ogniskowej 500mm robiłem zdjęcia z ręki lwom. Tak więc jestem mile zaskoczony. W weekend poćwiczę na wsi ze statywem (oby tylko była pogoda ). Jest tam opodal bocianie gniazdo z małymi. Jak będę miał szczęście to może uda mi się trafić na porę karmienia

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Dodatkowo przy ogniskowej 500mm robiłem zdjęcia z ręki lwom. Tak więc jestem mile zaskoczony. W weekend poćwiczę na wsi ze statywem (oby tylko była pogoda ). Jest tam opodal bocianie gniazdo z małymi. Jak będę miał szczęście to może uda mi się trafić na porę karmienia
    Grr... zazdrość mnie zżera Jak będziesz miał jakieś fotki w okolicach 500mm, to koniecznie znowu kilka fullsize, please

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon
    Jak będziesz miał jakieś fotki w okolicach 500mm, to koniecznie znowu kilka fullsize, please
    Nie ma sprawy. Jeśli tylko uda mi się je trzasnąć to wrzucę jak poprzednio

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

I ja wczoraj dzieki uprzejmosci kolegi mialem okazje pobawic sie tym wlasnie obiektywem.
    Pierwsze wrazenie - duuuzy, dluuugi , musi byc przyjemny 8) .
    Pozostale wrazenia:
    Jest to obiektyw do tak waskich zastosowan jak waski jest jego kat widzenia. W ZOO warszawskim w dwoch miejscach tylko sie nim bawilem: wybieg lwow i malpie wyspy (lemury i gibony).
    Klalem strasznie na pogode, przyslona 5.6, niedoswietlenie o 2 (RAW) iso 1600 a i tego czasem nie starczalo by z reki robic zdjecia. Oparcie rak o barierke rowniez czasem nie pomagalo.
    Ale ogolnie - zasieg obiektywu, mozliwosc wylapywania z daleka, mozliwosc zmiany ogniskowej - bardzo przyjemne.
    Rowniez bylem mile zaskoczony jakoscia - na poziomie "wyzsza klasa srednia" , a pewnie przymkniety do 8 czy 11 jeszcze lepiej sie sprawuje - ale nie mialem jak go przymknac bo tylko z reki moglem robic.
    Nastepnego dnia robilem kilka fotek juz w sloneczny dzien i tu bez problemu - iso400, bez niedoswietlania i z reki 1/1000 albo krocej uzyskiwalem 8) .
    Tak wiec co jest potrzebne do dobrego wykorzystania takiego obiektywu:
    - albo bardzo dobra, sloneczna pogoda (i dobrze oswietlony cel zdjecia)
    - przymkniecie do 8 lub 11
    - gdybym mial na nim mocowanie pod lufa i monopod pod obiektyw to bylby luksus - nawet przy f8 i pochmurnej pogodzie bym bez obawy strzelal (jakies 1/200 przy iso 400 i -2 pewnie bym osiagal). Statyw nie jest konieczny jak ktos ma/lubi monopod (ja nie mam na razie ani jednego ani drugiego ).

Minusy:
    - srednia ostrosc na pelnej ogniskowej i pelnej przyslonie (choc zadowalajaca, odrobina USM w Photoshopie i jest ladnie )
    - niewygodne korzystanie z manual focusa (nie uzywam ale poprobowalem - statyw konieczny by wygodnie korzystac bo dluga i dosc ciezka lufa)
    - ograniczona przydatnosc nawet na szerokim koncu (juz jednak wole swoj 70-210 a przekonalem sie ze pozniej 70-200 2.8 + TC 1.4x mi wystarczy zupelnie)
    - BARDZO niewygodne korzystanie z pokretla regulacji ogniskowej - ciezko chodzi, o wiele lepiej robic sobie opcje typu push-pull i w ten sposob, choc nieprecyzyjnie nastawiac ogniskowa.

Ogolnie za taka kwote, jesli ktos potrzebuje takiego zasiegu to raczej dobry zakup, o ile ktos robi zdjecia przyrodnicze i ze statywem lub w bardzo dobrych warunkach oswietleniowych. I mimo ze to niby zoom od 175 to jednak do reporterki itp zadan podrecznych zdecydowanie wole 70-200 itp zakresy 8)

A podobno Sigma 50-500 jest jeszcze lepsza od tego modelu?

A ... zapomnialbym kilkoma efektami sie pochwalic:
    http://vitez.ceron.pl/galerie/koty/zookoty

Kilka zdjec wyraznie zaszumionych... coz ... tak wychodzi wyciaganie z iso1600 i niedoswietlenia, mimo NeatImage

Początki nałogu
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Ten Tygrys jest super (fot. 01)
    [fotolog] faj3r.blogspot.com
    [galeria] www.tgf.art.pl
    ----
    EOS 40D | EF 17-40 f/4L | EF 50 f/1.4 | EF 70-200 f/4L | 430ex II | Manfrotto 055ProB + 141RC

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów