Witam

Widzę, że masz dylemat. ja Ci odpowiem tak. Kiedyś miałem do wyboru Nikona d80 i Canona 400D. Canona kupiłem dlatego, że był duzo tańszy od D80 i miałem jeszcze Cash backa.

Gdyby wtedy stać mnie było na D80 pewnie kupiłbym NIkona. Dziś jest w śmiesznej cenie dlatego Ci go polecam. Moim zdaniem D80 to bardzo dobry aparat.

Ale powiem Ci jeszcze tak, że swojego wybory 400D nie żałuje, dziś wiem, że aparat to nie wszystko trzeba się dużo uczyć i raz jeszcze uczyć.

Dziś lepszą ofertę ma Nikon więcej puszek wypuscił dla różnego grona odbiorców, mimo to ja zostanę w Canonie i zbieram kasę na 50D lub 5d2mark jak dam radę

Słuchaj wybierz to co w Twoim przekonaniu lepiej leży Ci w ręku a zdjęcia i tak zrobisz dobre. Na bank matryca Canona mniej będzie szumiała od Matrycy Nikona D80, bo nikon ma CCD. NIe jestem pewny czy Nikon D80 ma ISO 100, ale Canon ma na bank często się przydaje

Popatrz na ceny obiektywów canona i nikona zobacz czy będzie Cię stać na rozbudowę jednego i drugiego - to bardzo ważne - pamiętaj gorsza pucha i bardzo dobre szko dadza Cię więcej radochy niż super puszka z beznadziejnym szkiełkiem.

D60 Nikona odradzam, gdyż nie kupisz dobrych szkiełek do Nikona które wymagają tzw. "Srubokręta", który jest w body właśnie D80.

Pooglądaj sample ( uważaj dużo zdjęć jest po photoshopie i nie oddają prawdziwie zdjęć z aparatu - to jest najgorsze, wtedy podniecamy się kolorami itp a okazuje się, ze ktoś to obrobil

Pamietaj jak kupisz samo body i kitowe szklo to możesz to jeszcze sprzedać i wejść w inny system ale jak dokupisz kilka szkieł lampę to przejście na inny system będzie kosztowne i to bardzo.

Daj znać co wybrałeś

SYlwek