Czasopismo Lustrzanka KONKURS FOTOGRAFICZNY
Skoro pierwszy etap konkursu mamy już za sobą czas chyba aby podać następny temat. Ale aby poziom konkursu piął się w górę postanowiłem aby i kolejny temat sięgnął nieba. Już nie wystarczy sięgnięcie do szuflady. Przed nami Święta, Sylwester, Nowy Rok i cały karnawał. A jak karnawał to Sztuczne Ognie. Bez nich nie ma mowy o szampańskiej zabawie. Dlatego kolejny temat to prawdziwe fotograficzne wyzwanie:
SZTUCZNE OGNIE
Zamiast motto konkursu bardziej na miejscu będzie ostrzeżenie: http://pl.youtube.com/watch?v=d8Q5eiEEzsE Sztuczne Ognie to nie żarty. To już poważna sprawa.
Proste prawda? Zapraszam do udziału w konkursie ale wcześniej proponuję zapoznać się z regulaminem.
REGULAMIN
1 Każdy z uczestników ma prawo zamieścić w wątku konkursu jedno zdjęcie które musi zawierać tytuł zdjęcia oraz nie przekraczający tysiąca znaków opis jak to zdjęcie zostało zrobione. Można zamieścić serię do czterech zdjęć ale muszą one nawiązywać do jednej opisanej sytuacji lub zdarzenia.
2 Wszystkie umieszczone w wątku zdjęcia zostaną zamieszczone w czasopiśmie Lustrzanka.
3 Osoby, które zechcą aby zamieszczone w czasopiśmie zdjęcie było nieco większe od znaczka pocztowego proszę o przysłania zdjęcia w większej rozdzielczości na adres redakcja@tmf.waw.pl w tytule wiadomości podając tytuł i „Nick” z Forum aby można było łatwo odnaleźć opis do zdjęcia na Forum
4 Zamieszczenie zdjęcia w wątku jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na jego bezpłatną publikację w czasopiśmie Lustrzanka.
5 W wątku nie krytykujemy i nie oceniamy nadesłanych prac. Posty nie spełniające tego wymogu będą usuwane.
6 Laureata konkursu wybierze Jury do którego zaproszę użytkowników Forum CB. Oceniany będzie poziom zdjęcia jak i jego zgodność z tytułem oraz opisem sytuacji.
7 Wyniki konkursu ogłoszę w czasopiśmie Lustrzanka jak i na Forum.
Uwaga! Jeśli ktoś fotografowanie sztucznych ogni ma już za sobą może zamieścić zdjęcie prezentowane wcześniej w innych galeriach i konkursach.
TERMIN Koniec karnawału to w zasadzie koniec tematu. Ale, że w zależności od kontynentu mogą być pewne czasowe różnice dlatego jako ostateczny termin umieszczania zdjęć proponuję Środę Popielcową 2009r do północy.
NAGRODY
Z laureatem konkursu przeprowadzimy wywiad i zaprezentujemy najlepsze prace w czasopiśmie Lustrzanka.
Co powinniśmy wiedzieć o pokazie sztucznych ogni?
Najważniejsze jest miejsce w, którym znajdujemy się podczas pokazu. Teoretycznie powinno być ono naprzeciw nieodłącznej estrady z, której prowadzona jest impreza i gdzie występują zespoły muzyczne. Chodzi o to abyśmy odnieśli wrażenie, że znajdujemy się w centrum eksplozji a rozbłyski lecą prosto w naszym kierunku. Jeśli okaże się, że przez cały pokaz patrzymy w rozświetlone niebo i z wrażenia nie zrobimy ani jednego zdjęcia to znaczy, że znaleźliśmy to właściwe miejsce. Ale tak naprawdę miejsce to jest trudno przewidzieć a nawet określić. Można przybyć na miejsce imprezy odpowiednio wcześniej i zaciągnąć języka u ekipy odpalającej fajerwerki. Ale takie informacje też nie będą stuprocentowe. Wystarczy, że podczas pokazu zacznie lub przestanie wiać wiatr i wskazane miejsce może się zmienić. Często też się zdarza, że organizator wyznacza czasem nawet bardzo odległe miejsce na sztuczne ognie kierując się przesłankami aby pokaz dobrze wyglądał w telewizji a nie z miejsca samej imprezy. Dlatego aby znaleźć się w dobrym miejscu należy posiadać przysłowiowy łut szczęścia.
Cały poradnik o tym jak fotografować i jakich nie popełniać błędów podczas robienia zdjęć w temacie Sztuczne Ognie znajdziecie w czasopiśmie Lustrzanka które będzie można nabyć drogą kupna w Empikach na terenie całego kraju od 10 stycznia 2009r: www.tmf.waw.pl
Przykład jak powinno być zamieszczone zdjęcie na konkurs:
Tytuł: Na wiwat!!!
Opis: Przy pomocy taśmy klejącej, dwóch spinaczy i pustej puszki udało mi się przyczepić jakoś parasol do statywu. Dzięki temu prostemu urządzeniu mogłem bez obaw o sprzęt spróbować zrobić zdjęcie w strugach ulewnego deszczu. Co prawda po ustawieniu całej konstrukcji znalazło się wielu chętnych aby zastąpić mnie pod parasolem i cały czas ktoś mnie szturchał i popychał co nie sprzyjało fotografowaniu. Ale parę razy się udało.
Zapraszam do udziału w konkursie!