Teraz obejrzalem wszystkie. I jest tak samo zle jak bylo...Zamieszczone przez ripek
Zdjecie 0810 - wg EXIF przy 18mm i f/8, ostrosc jakos mnie nie zaskakuje pozytywnie (przy powiekszeniu), jak na f/8 to kiepsko, na krawedzi chmur na niebie widac troche aberracji chromatycznej (CA)
Zdjecie 0811 - przy 48mm i f/8, ostrosc gdzies z boku na slupie przez co trudno cokolwiek ocenic, dobrze ze przynajmniej CA nie widac. tutaj jeszcze nie jest zle gdyby tylko ostrosc ustawic poprawnie
Zdjecie 0812 - przy 144mm i f/8, znowu ostrosc niewiadomo gdzie, CA wychodzi i przy krawedziach kadru wyglada tragicznie - zobaczcie po prawej stronie na scianie bialego budynku!Rozpacz...
Zdjecie 0813 - przy 200mm i f/8, niby to f/8 ale nie wiem co tu jest ostre (moze mi ktos podpowie?), jedna wielka tragedia, caly kadr to CA, wszedzie fioletowe przeswity, po prostu szkoda gadac
Wniosek na podstawie tego jednego testu - Sigma 18-200mm jest uzywalna od 18mm do 50mm, im dalej tym gorzej. Tylko po co w takim razie kupowac cos takiego skoro mozna miec np. Sigme 18-50 f/2.8 o lepszych parametrach?