Strona 3 z 8 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 74

Wątek: Przesiadka z kitowego CANON 18-55 na ... ?

Pełne uzależnienie Awatar Polaco
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Vitez, chcesz przez to powiedziec ze za niedlugo beda takie "super zoomy" ktore zastapia nam wszystkie L'ki ?
    Canon 20D + kit, Tamron 28-75 F/2.8, Canon 70-200 F/4, w planach cala reszta
    Troche moich knotow

Uzależniony Awatar djtermoz
    Miasto
    Boston

Domyślnie

Mimo to ze mozliwe jest zbudowanie coraz lepszych dlugich zoomow to prawa fizyki ciagle obowiazuja. Nawet eLka typu 35-350 albo Bigma czyli 50-500 maja swoje ograniczenia. Autor tego calego watku poszukuje czegos co da mu bardzo ostre zdjecia out-of-camera. Stad, mimo wszystko, odradzam mu zwrot w kierunku hiperzoomow.
    Oczywiscie wszystko zalezy od tego jak i do czego chce uzywac takiego obiektywu (np. do fotografowania krajobrazow bylby dobry bo tam i tak robi sie fotki przy f8-f11).

Pełne uzależnienie Awatar ripek

Domyślnie

Generalnie po przeglądnięciu ofert na allegro znalazłem coś takiego: Sigma 28-105 f3.8-5.6 UC-III Aspherical IF

Ma ktoś doświadczenia z tym szkłem?

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ripek
    Generalnie po przeglądnięciu ofert na allegro znalazłem coś takiego: Sigma 28-105 f3.8-5.6 UC-III Aspherical IF

Ma ktoś doświadczenia z tym szkłem?
    Jeśli Cię interesuje taki zakres ogniskowych to bardzo dobrą prasę ma niedrogi jak na Canona (ok. 1,1 kzł) obiektyw EF 28-105/3,5-4,5...

Przy czym 28x1,6 daje ok. 45 mm czyli nie za szeroko...

ewa eoska
    Guest

Domyślnie

djtermoz
    Pamietaj o glebi ostrosci! Jest ona znacznie mniejsza niz w kompaktach stad nawet przy f/4 latwiej jest spudlowac i zlapac ostrosc nie tam gdzie trzeba.
    Co to dokładniej znaczy?

miro
    Guest

Domyślnie

Zrobiłem parę fotek na mojej Sigmie 18-200 tylko nie mam jak ich wrzucić - w sumie osiem sztuk po 2-4 MB - dwie scenki na f8 przy czterech różnych ogniskowych. Macie jakiś pomysł?
    m

Pełne uzależnienie Awatar kami74
    Miasto
    Piaseczno

Domyślnie

ewa eoska żartujesz ???

Pełne uzależnienie Awatar Venio
    Miasto
    Katowice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ewa eoska

Cytat:
    Pamietaj o glebi ostrosci! Jest ona znacznie mniejsza niz w kompaktach stad nawet przy f/4 latwiej jest spudlowac i zlapac ostrosc nie tam gdzie trzeba.

Co to dokładniej znaczy?
    Chodzi o to ze w dslr'ach jest mniejsza głębia ostrosci... czyli bardziej rozmazane tło (mówiąc po ludzku ) a w kompatkach jest wieksza GO. I nawet przy małej przysłonie więcej obiektów jest ostrych. I tym sposobem łatwiej w kompatkach jest łatwiej o to zeby było ostre to co chcesz... Bo nawet jesli punkt ostrosci troche ci 'zjedzie' z obiektu ktory chcialas miec ostry to i tak będzie o przyzwoitej ostrosci.

Cytat Zamieszczone przez kami74
    ewa eoska żartujesz ???
    Nie kazdy musi wszystko wiedziec odrazu :/ a jesli ty wiesz to twoim zdaniem jest wytłumaczyc
    Ostatnio edytowane przez Venio ; 04-07-2005 o 16:13

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

A bierze się to stąd, że głębia ostrości zależy (m in.) od ogniskowej obiektywu i to tej prawdziwej, a nie przemnożonej prez cropa. Im dłuższa ogniskowa tym GO mniejsza. A kompakty ze swoimi malutkimi matryckami mają krótkie obiektywy więc i GO jest większa.

Pełne uzależnienie Awatar kami74
    Miasto
    Piaseczno

Domyślnie

Nie kazdy musi wszystko wiedziec odrazu :/ a jesli ty wiesz to twoim zdaniem jest wytłumaczyc[/QUOTE]

Ależ doskonale wiem, że nie każdy wie wszystko z tym, że nick ewa eoska przewija sie juz trochę czasu po forum i dlatego się zdziwiłem. Jeśli ktoś się poczuł urażony a przede wszystkim wspomniana Pani ewa eoska to przepraszam i biję sie w piersi.

Strona 3 z 8 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów