Vitez, chcesz przez to powiedziec ze za niedlugo beda takie "super zoomy" ktore zastapia nam wszystkie L'ki ?![]()
Vitez, chcesz przez to powiedziec ze za niedlugo beda takie "super zoomy" ktore zastapia nam wszystkie L'ki ?![]()
Mimo to ze mozliwe jest zbudowanie coraz lepszych dlugich zoomow to prawa fizyki ciagle obowiazuja. Nawet eLka typu 35-350 albo Bigma czyli 50-500 maja swoje ograniczenia. Autor tego calego watku poszukuje czegos co da mu bardzo ostre zdjecia out-of-camera. Stad, mimo wszystko, odradzam mu zwrot w kierunku hiperzoomow.
Oczywiscie wszystko zalezy od tego jak i do czego chce uzywac takiego obiektywu (np. do fotografowania krajobrazow bylby dobry bo tam i tak robi sie fotki przy f8-f11).
Generalnie po przeglądnięciu ofert na allegro znalazłem coś takiego: Sigma 28-105 f3.8-5.6 UC-III Aspherical IF
Ma ktoś doświadczenia z tym szkłem?
djtermozCo to dokładniej znaczy?Pamietaj o glebi ostrosci! Jest ona znacznie mniejsza niz w kompaktach stad nawet przy f/4 latwiej jest spudlowac i zlapac ostrosc nie tam gdzie trzeba.
Zrobiłem parę fotek na mojej Sigmie 18-200 tylko nie mam jak ich wrzucić - w sumie osiem sztuk po 2-4 MB - dwie scenki na f8 przy czterech różnych ogniskowych. Macie jakiś pomysł?
m
Chodzi o to ze w dslr'ach jest mniejsza głębia ostrosci... czyli bardziej rozmazane tło (mówiąc po ludzkuZamieszczone przez ewa eoska
) a w kompatkach jest wieksza GO. I nawet przy małej przysłonie więcej obiektów jest ostrych. I tym sposobem łatwiej w kompatkach jest łatwiej o to zeby było ostre to co chcesz... Bo nawet jesli punkt ostrosci troche ci 'zjedzie' z obiektu ktory chcialas miec ostry to i tak będzie o przyzwoitej ostrosci.
Nie kazdy musi wszystko wiedziec odrazu :/ a jesli ty wiesz to twoim zdaniem jest wytłumaczycZamieszczone przez kami74
Ostatnio edytowane przez Venio ; 04-07-2005 o 16:13
A bierze się to stąd, że głębia ostrości zależy (m in.) od ogniskowej obiektywu i to tej prawdziwej, a nie przemnożonej prez cropa. Im dłuższa ogniskowa tym GO mniejsza. A kompakty ze swoimi malutkimi matryckami mają krótkie obiektywy więc i GO jest większa.
Nie kazdy musi wszystko wiedziec odrazu :/ a jesli ty wiesz to twoim zdaniem jest wytłumaczyc[/QUOTE]
Ależ doskonale wiem, że nie każdy wie wszystko z tym, że nick ewa eoska przewija sie juz trochę czasu po forum i dlatego się zdziwiłem. Jeśli ktoś się poczuł urażony a przede wszystkim wspomniana Pani ewa eoska to przepraszam i biję sie w piersi.