Jako zoom spacerowy weź 24-105 4 L IS. Więcej na jego temat nie napiszę, bo to może grozić forumowym linczem :-) (szukajka wypluje sporo lektury na temat tego szkła).
Trochę dziwi mnie zdziwienie co niektórych w kwestii M42. A niby czemu nie można używać M42 z 1D? Adapter pasuje tak jak do każdej innej puchy w systemie EOS. A jest dostępnych wiele zacnych szkieł, których jakość obrazowania wyrywa z kamaszy i stawia do kąta nawet eLkiMam kilka szacownych Zeiss'ów i od paru dni zapinam je m.in. do 1D :-)
A pytanie o zadawanie "takich pytań" przy zakupie 1D jest z lekka śmieszneJest jakaś korelacja klasy posiadanego sprzętu z rodzajem zadawanych pytań? Czyli kupując puszką klasy 1D nie można już pytać o podstawy? Sorry, ale to zupełnie bez sensu...
Co do 1D, to potrafi nieźle przytłoczyć człowieka mnogością ustawień. Ja nad moim MkIII siedzę już od paru dni i trochę jestem zakręcony (a nie jest to moja pierwsza pucha i bawię się "w te klocki" już wiele lat). Tak więc panowie, proszę nie zakładać od razu, że jak ktoś kupuje 'jedynkę', to musi się na jej obsłudze znać.