Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: optymalne ustwienia canona a630

Mieszany widok

michalkorona
    Guest

Domyślnie optymalne ustwienia canona a630

No właśnie jakie ustawienia dobrać aby zdjęcia były ostre i w ładnych barwach. Na auto jak dla mnie zdjęcia są trochę za mało nasycone, a inne ustawienia to albo nie wyraźne albo złe kolory. A może lepiej jakiś filtr dokupić?

Bywalec Awatar galekeg
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez michalkorona Zobacz posta
    No właśnie jakie ustawienia dobrać aby zdjęcia były ostre i w ładnych barwach. Na auto jak dla mnie zdjęcia są trochę za mało nasycone, a inne ustawienia to albo nie wyraźne albo złe kolory. A może lepiej jakiś filtr dokupić?
    rób zdjęcia - oglądaj , zmień ustawienia itd. itd. aż Ci się będą podobać.(nie zaszkodzi też lektura)
    Nawet 1DS Mark III sam Ci zdjęć nie zrobi.
    Ostatnio edytowane przez galekeg ; 22-12-2008 o 15:07
    SMENAZENITPRAKTICA(1 rok nikon)CANONCANON DIGITAL x2

Pełne uzależnienie Awatar Skipper
    Miasto
    Niemcy a czasem inne kraje

Domyślnie

Aperture.. Photoshop... Gimp... etc to sa najlepsze ustawienia dla digitali..
    fotografuje ludzi, nie zwierzęta... nie jestem fotografem żywności

EOS Digital 17-200; f/1.4; f1.8; f/4; L; IS; Speedlite 580EX + Apple

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

No właśnie jakie ustawienia dobrać aby zdjęcia były ostre i w ładnych barwach. Na auto jak dla mnie zdjęcia są trochę za mało nasycone, a inne ustawienia to albo nie wyraźne albo złe kolory.
    Poczytaj instrukcję, tam jest napisane gdzie i jak ustawić nasycenie kolorów, kontrast itd. Potestuj różne ustawienia i zobacz co Tobie najbardziej odpowiada.
    A może lepiej jakiś filtr dokupić?
    Polaryzacyjny nigdy nie zaszkodzi. ale on nie jest do wszystkiego (bo żaden filtr nie jest, jak by taki istniał to by go producenci sami wbudowywali w obiektywy)
    Cytat Zamieszczone przez galekeg Zobacz posta
    Nawet 1DS Mark III sam Ci zdjęć nie zrobi.
    Ja bym powiedział że zwłaszcza 1Ds Mark III nie zrobi sam zdjęcia :-D
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Bywalec Awatar galekeg
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MacGyver Zobacz posta
    Ja bym powiedział że zwłaszcza 1Ds Mark III nie zrobi sam zdjęcia :-D
    Pewnie teraz firma CANON straci dużo klientów lustrzanek a wielu fanatyków sprzętowych straciło sens życia i poważnie zacznie myśleć o kompaktach.
    Tak jednym zdaniem zburzyłeś mit dążenia do doskonałości poprzez sprzęt.
    (Młodzież ma dostać ideał po naciśnięciu jednego przycisku a książki są dla "nie cool-owych staruszków")
    Jak ktoś np. tu nie doczyta ma wyobrażenie o 1Ds
    http://canon-board.info/showthread.php?t=41848
    Ostatnio edytowane przez galekeg ; 22-12-2008 o 18:06
    SMENAZENITPRAKTICA(1 rok nikon)CANONCANON DIGITAL x2

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Na auto jak dla mnie zdjęcia są trochę za mało nasycone, a inne ustawienia to albo nie wyraźne albo złe kolory.
    Zapomnij o trybie auto. Obowiązkowo lektura o podstawach fotografowania, sposobach kompozycji, o tym jak światło wpływa na zdjęcia.
    Instrukcja (to już zostało napisane).
    Poczytaj też o trybach M, AV i TV.

Jeśli chodzi o ostrość zdjęć - albo robisz zdjęcia w trudnych warunkach oświetleniowych i aparat tak dobiera parametry ekspozycji, że wychodzą nieostre (poruszone) - nawet w trybie auto, albo wydają się one nieostre, ale to też pewna cecha optyki w tego typu aparatach. Nie ma co się oszukiwać. Zdjęcia z kompaktów nigdy nie będą tak ostre, jakby wyszły spod optyki Zeissa.
    Ostatnio edytowane przez sith_pas ; 26-12-2008 o 16:50

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Domyślnie

Sporo moich znajomych ma kompakty Canona serii A, głównie A610. Pstrykają tysiące zdjęć, głównie o charakterze turystycznym, na ustawieniach Auto i zdjęcia są przyzwoite. Operowanie w kompakcie głębią ostrości albo ISO wymaga doświadczenia z kompakta a nie z lustrzanki i w zasadzie daje niewiele. Również wykonuję sporo zdjęć na co dzień takim kompaktem i skuteczność majstrowania ustawieniami np. przysłony daje niewiele - zawsze jest duża głębia ostrości i tyle. Może w tym przypadku tematyka zdjęć jest jakaś nietypowa lub specyficzne oświetlenie i stąd problem. Zawsze oglądając zdjęcia z kompakta mam wrażenie, że są przesadnie ostre w całym kadrze i przesadnie kolorowe - a więc zupełnie przeciwne niż opisuje michalkorona.
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Uprawnienia umieszczania postów