Cytat Zamieszczone przez Szyszon;
Ale również w praktyce nie ma to większego znaczenia, bo zdjęcia i tak wychodzą prawidłowo naświetlone (przynajmniej ja się nie spotkałem z opinią, żeby komuś brak cropa powodował, że lampa źle naświetla - np. 420EX).
Uwzględnienie cropa ma na celu pomagać naświetlić te zdjęcia.:wink:

Cytat Zamieszczone przez flankerp;
Skok zuma w lampie nie jest tak precyzyjny jak w obiektywie zatem nie ma zadnego problemu czy masz Croppa czy FF. Sile blysku ustala TTL a jezeli jest cos nie tak, wowczas mozesz to skorygowac (w Nissinie mozesz wprowadzic permanentna korekte tzw My TTL)
Znaczenie ma radykalne szczególnie jak chcesz doświetlić dalszą scenę. Jeśli lampa uwzględni cropa automatycznie wzrośnie LP a tym samym zasięg lampy się zwiększy.

Cytat Zamieszczone przez flankerp;
Poza tym lampe stosuje sie glownie jako swiatlo odbite a wowczas lampa ustawia sie na std 50mm. Niespotkalem sie aby ktos walil na wprost chyba, ze masz lampe wbudowana ale to inna historia....
Kto i jak ustawia palnik lampy to inna bajka.

Cytat Zamieszczone przez ksx;
Nie taki znowu mały. Przy założeniu płaskiej sceny i świecenia na wprost pole do pokrycia w cropie stanowi 40% pola FF. Czyli znaczący spadek zużycia energii.
Moje pytanie było ironią. Jak najbardziej przy nieuwzględnieniu cropa ~60% światła idzie w ...