Strona 29 z 47 PierwszyPierwszy ... 19272829303139 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 281 do 290 z 462

Wątek: Nissin Speedlite Di622

Pełne uzależnienie Awatar gavin
    Miasto
    Czeladź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Adlatus Zobacz posta
    Nissin 622 słabo współpracuje z kitowym 18-55 IS. Do ogniskowej 40mm naświetla prawidłowo (światło odbite od sufitu) powyżej mocno niedoświetla - 1-2EV. Testowałem z C 17-55/2.8 IS USM i z nim działa prawidłowo, na każdej ogniskowej naświetla tak samo.

co za gupoty... :-P

Początki nałogu Awatar Adlatus
    Miasto
    Puszczykowo

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gavin Zobacz posta
    co za gupoty... :-P
    A testowałeś z takim obiektywem (kit 18-55 IS)?

Miasto
    Czeladź

Domyślnie

tak z kitem z tamronem 17-50 ze stałkami i nigdy niedoświetlenie nie było skorelowane z zoomem

może dlatego Ci się tak wydawało bo ten c17-55 ma stałe światło, a kit zmienne?

Miasto
    Puszczykowo

Domyślnie

tak z kitem z tamronem 17-50 ze stałkami i nigdy niedoświetlenie nie było skorelowane z zoomem
    Ale ja pytałem czy testowałeś z kitowym obiektywem 18-55 IS bo to z nim ma problem, na innym obiektywie lampa działa prawidłowo (o czym napisałem wyżej)
    może dlatego Ci się tak wydawało bo ten c17-55 ma stałe światło, a kit zmienne?
    obydwa testowałem na przysłonie 5.6, a poza tym siłą błysku steruje automatyka aparatu i zawsze powinna uwzględniać wielość przysłony.

Miasto
    Czeladź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Adlatus Zobacz posta
    Ale ja pytałem czy testowałeś z kitowym obiektywem 18-55 IS bo to z nim ma problem, na innym obiektywie lampa działa prawidłowo (o czym napisałem wyżej)

obydwa testowałem na przysłonie 5.6, a poza tym siłą błysku steruje automatyka aparatu i zawsze powinna uwzględniać wielość przysłony.

tak testowałem z kitem,

a jakiego trybu (aparatu) używasz do lampy?

Miasto
    Puszczykowo

Domyślnie

a jakiego trybu (aparatu) używasz do lampy?
    Tryb manualny. Ale tak samo zachowuje się w Av czy Tv. Czyli to może być problem konkretnie tego obiektywu.
    Testowałem na obiektywie C 55-200 USM i lampa doświetla zawsze tak samo. Natomiast na starszej wersji kita C 18-55 lampa również nie doświetla na ogniskowej od 50 do 55 o 1,5-2EV.

Miasto
    Czeladź

Domyślnie

no właśnie akurat w trybach av i tv nie ma prawa dobrze działać bo to są tryby priorytetu światła zastanego

dziwna sprawa - zrobiłbyś foty na statywie na różnych ogniskowych i ustawieniach M 1/30 F 5.6

Miasto
    Puszczykowo

Domyślnie

Zdjęcia w trybie M 1/30 ƒ5,6 (tylko zmniejszone)

50mm

55mm

To na pewno wada mojego obiektywu. Raz naświetlił prawidłowo na 55mm. Nie udało mi się już tego powtórzyć. Aby naświetlił dobrze wystarczy pierścieniem zooma dojechać do końca i cofnąć o 1mm, i wtedy w EXIF zapisuje że to ogniskowa 50mm.

Miasto
    Czeladź

Domyślnie

no na to wygląda że walnięty, 5mm to żadna różnica

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Legnica

Domyślnie

Hmmm. A ja mam wielki problem z tą lampą.
    Mam swojego Canona 1000D z najnowszym firmware oczywiście, wszystko w nim jest ok, zakupiłem lampę w sklepie Fotobasia (najtaniej, a to sklep należący do Fotojokera), przyszła do mnie i radosć opadła w 10 minut. Jak wszyscy wiemy 1000 ma ETTL II, di 622 wspiera ETTL II, i działa wg producenta na nim.
    No mi działa. Ale tylko w tym 6 stopniowym manualu. Napisałem do sklepu co i jak, odesłali mi formularz reklamacyjny wysłałem to razem kurierem (fotobasia ma miłą obsługę), po jakimś tam czasie przyszła nowa lampa z TYM SAMYM problemem. Nadal nie mogę zmienić żadnych ustawień tej lampy w aparacie, nadal nie strzela w automacie. Nr seryjny dla zorientowanych: 062860652. Wina firmware? Z Migomexem za pierwszym razem się nie dogadałem, bo stwierdzili, ze nowy firmware mają tylko lampy dla nikona...
    Więc pytam. Co robić?
    Aha, podświetlanie AF nie działa w żadnym trybie (nie świeci diodka (sprawdziłem aparatem z telefonu - dla porównania, diodka z pilota do TV świeci)).
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    EDIT (proszę o doklejenie):
    W Krakowie byłem w Fotojokerze, jak zwiedzałem sobie, bo miałem czas do pociągu i podpiąłem wystawowy egzemplarz tejże lampy do swojego body i wszystko było ok.
    Ostatnio edytowane przez TomKot ; 16-10-2010 o 15:15 Powód: Automerged Doublepost
    EOS 1000D + EF-S 18-55 mm f/3.5-5.6 IS + Sigma 70-300 DG Macro + C EF 50mm F/1,8 = Deviant ART lub Imprezy, koncerty itp:P

Strona 29 z 47 PierwszyPierwszy ... 19272829303139 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów