Czyli kazdy z kabelkow OC-E3 dla canona powinien dzialac z Nissinem z ETTL?
Czyli kazdy z kabelkow OC-E3 dla canona powinien dzialac z Nissinem z ETTL?
Witam, mam pytanie. Posiadam Canona 1000D(2szkła sigmy 18-55 i 70-300), chciałbym dokupic do niego lampe bo często robie zdjęcia w pomieszczeniach a przy tej wbudowanej to kicha, twarze prześwietlone a tyły ciemne niedośxwietlone. Myslałem nad tym nissinem bo cena zachęcająca, ale zastanaw3iam sie czy nie wziąć na raty 430EXII lub 580EXII. A noze jeszcze inny wybór? Co poponujecie? I tak przy okazji sprzydaloby mi sie szklo szeroki kąt do fotografdi w górach( czesto przxychodzi zrobić fotke calej ściany z bliska i sie nie mieści)
Pozdrawiam, Łukasz
jak to z tym updatem jest? ten polski dystrybutor już to sprzedaje z nowym firmwarem? interesuje mnie bardziej obslugiwanie krótszych czasów.
Krótszych czasów na pewno nie będzie obsługiwał. Ten mityczny firmware ma umożliwić wyzwalanie lampy przez phottixa (lub podobny). Tylko nie mam pojęcia, jak by go zainstalować, gdyby się pojawił...
A co do tych kabelków TTL - wojkij, możesz powiedzieć coś więcej? Czy problem z dłuższymi kablami przy Metzach jest incydentalny, czy to norma?
na stronie nissina jest informacja że taki firmware instaluje dystrybutor. czyli ze zdjęć przy f/1.5 lipa. I jeszcze jedno pytanie. Gdzieś na forum N jakiś user opisał że wyzwalanie lampy kukułką nie działa ze szkłami m42. Mam nadzieję że to przypadłość tylko nikonowska? Była wzmianka o trybie ttl lampy wbudowanej i tego typu rzeczy. I że bez tego raczej nie da rady.
Obawiam się ,że to może być prawda. Sprawdź sam, cyz masz w 500d możliwość włączenia manualnego sterowania wbudowanym fleszem; ja w 450d nie mam.
mam coś takiego: tryb błysku - E-TTL II - opcja jest zablokowana na stałe, później jest tryb synchronizacji (1/2 zasłona) później korekta ekspozycji, a na końcu E-TTL II - (wielosegmentowy/uśredniony)
Chociaż teraz jak pomyślę to w nikonie w niższych modelach puszka nie mierzyła światła z obiektywami m42, a canony mierzą - więc może coś w tym jest? a ja niestety nie znam się na tym kompletnie![]()
Ale działa ci lampa wbudowana kiedy masz zalączony obiektyw m42? Bo jetśli tak, to nie ma najmniejszego problemu. Moc Nissina odpalanego z fotoceli i tak trzeba ustawiać ręcznie.