Strona 15 z 47 PierwszyPierwszy ... 5131415161725 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 141 do 150 z 462

Wątek: Nissin Speedlite Di622

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków/Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez FotoRomek Zobacz posta
    Przeczytałem temat i nadal mam dylemat. Mianowicie w co lepiej zainwestować 420EX czy DI622 (chyba że jeszcze coś innego)? Niesety na 430Ex mnie raczej nie stać
    Moim zdaniem Di622. 420EX nie ma np. regulacji energii błysku w trybie manualnym.
    zdRAWki
    Fotograf platoniczny

Coś już napisał

Domyślnie

"Lampa Di622 posiada bezprzewodowy system zdalnego wyzwalania błysku" - pisze to, bo tak jest na tej stronie - wyjsnijta mi ktos, bo radiowe wyzwalanie to rozumiem ze za pomoca pilota tak? nie kumam zaleznosci... za pomoca pilota to tez bezprzewodowo: jak jest z tą lampa? powiedzmy, ze chcialabym sobie rzucic lampe na podloge i tymczasowo doswietlic cos dodatkowo z boku... to rozumiem, ze nie da rady (?) a kabelek jakis? Nie wiem, prosze o wyjasnienie i pomoc w tym

Jesli to nie problem to nawet poprosze o wyjasnienie na privie O_o
    Ostatnio edytowane przez tymczasowa ; 20-11-2009 o 23:35

Początki nałogu Awatar roofman

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tymczasowa Zobacz posta
    "Lampa Di622 posiada bezprzewodowy system zdalnego wyzwalania błysku" - pisze to, bo tak jest na tej stronie - wyjsnijta mi ktos, bo radiowe wyzwalanie to rozumiem ze za pomoca pilota tak? nie kumam zaleznosci... za pomoca pilota to tez bezprzewodowo: jak jest z tą lampa? powiedzmy, ze chcialabym sobie rzucic lampe na podloge i tymczasowo doswietlic cos dodatkowo z boku... to rozumiem, ze nie da rady (?) a kabelek jakis? Nie wiem, prosze o wyjasnienie i pomoc w tym
    Wyzwalasz lampą wbudowaną w aparat (no chyba że masz 5D albo 1-ke to nie wyzwolisz ), coś nie czytałeś wątku dokładnie...
    Gdzie indziej jest to jaśniej napisane:
    "Lampa posiada wbudowana fotocelę, pozwalającą na wyzwolenie lampy nie
    zamocowanej na aparacie. W trybie S1 fotocela automatycznie pominie
    przedbłyski pomiarowe, natomiast w trybie S2 wyzwoli się na "pierwszy
    błysk". W czasie używania trybów bezprzewodowych moc lampy ustawia się
    manualnie, a palnik ustawi się automatycznie na ogniskową 35mm"

Bywalec
    Miasto
    Suwałki

Domyślnie

dokładnie - bezprzewodowo w tym przypadku znaczy wyzwalanie błyskiem z lampy wbudowanej, lub innej podpiętej do puszki.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Moskwa

Domyślnie

ta lampa daje radę coprawda nie jest to 580 ale za te kasę i do nauki rewela potem zostanie jako 2 źródło tylko trzeba przerobić na wyzwalanie radiowe ... i tu mam schody ... Coś spaliłem w swojej znacie jaki serwis ?
    "Nie jest miarą zdrowia być dobrze przystosowanym do głęboko chorego społeczeństwa."

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mykelo Zobacz posta
    Mam Nissina ok 4 miesiące w TTL-u działa bez zarzutu(nie jest to co prawda 430 ale stosunek cena jakość jest jak dla mnie ok). Problemy ma z trybem manualnym raz da się przełączyć a raz nie(diody na skali poziomu mocy migają i wtedy niestety nie wyzwala błysku a jak świecą ciągłym światłem to wszystko jest ok ) Wysłałem mojego Nissina do serwisu -Migomexu (oficjalny dystrybutor) aby go sprawdzili. Jednak chciałbym używać lampy również w trybie manualnym i mieć kontrole nad światłem . Jak wróci z serwisu mam zamiar przerobić Nissina aby działał z radiowymi wyzwalaczami bo wydaje mi się ze z tego upgrejdu nic nie będzie a ingerencja w lampę niewielka i nie kosztowna.
    Witam,
    Migające diody oznaczają wyzwalanie lampy błyskiem innej. Funkcję tę uruchamia się przytrzymując chwilę przycisk mode.

Coś już napisał
    Miasto
    Lodzkie

Domyślnie

Jako użytkownik lamp Nissin Di622 (dom) i Canon 580 ex (praca) z czystym sumieniem mogę polecić Nissina. Nie zrozumcie mnie źle nie piszę, że jest on lepszy ale stosunek jakość cena jest naprawdę bardzo dobry. Śmiało może być zamiennikiem 430 ex. Minus trochę gorszę wykonanie obudowy, ale nie ma tragedii.
    Ostatnio edytowane przez Mixas ; 02-12-2009 o 00:41

Początki nałogu
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Mam pytanie co do tego wyzwalania z fleszyka w puszce - na jaką odległość to mniej więcej działa w terenie i we wnętrzach?

I na czym polega wspomniane gdzieśtam wyżej przerobienie lampki tak, żeby działała z Phottixem?
    Ostatnio edytowane przez MatusP ; 02-12-2009 o 21:49

Bywalec Awatar Maciej
    Miasto
    Babimost

Domyślnie

No właśnie otrzymałem tę lampę - oczekiwaną od dwóch dni.
    Podłączyłem i ..... kurde - zawiodłem się :-(
    Ta lampa można powiedzieć nie tylko nie niedoświetla ale powiedziałbym wcale nie naświetla.
    Zdjęcia są ciemne - kompensacja światła albo nie pomaga albo nie działa.
    Przeryłam całe menu a aparacie i w lampie i nic.....
    Sam nie wiem co o tym myśleć.
    W zasadzie w trybie P cały czas jest ustawiony czas 1/60 i f5,6.
    Czy robię coś źle???
    Zdjęcia z lampy aparatowej są super z tą lampą do bani.
    Puszka to canon 20D z ob. 17-85 EF-S

Bywalec Awatar fotomih
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Maciej Zobacz posta
    No właśnie otrzymałem tę lampę - oczekiwaną od dwóch dni.
    Podłączyłem i ..... kurde - zawiodłem się :-(
    Ta lampa można powiedzieć nie tylko nie niedoświetla ale powiedziałbym wcale nie naświetla.
    Zdjęcia są ciemne - kompensacja światła albo nie pomaga albo nie działa.
    Przeryłam całe menu a aparacie i w lampie i nic.....
    Sam nie wiem co o tym myśleć.
    W zasadzie w trybie P cały czas jest ustawiony czas 1/60 i f5,6.
    Czy robię coś źle???
    Zdjęcia z lampy aparatowej są super z tą lampą do bani.
    Puszka to canon 20D z ob. 17-85 EF-S
    Na początek zapomnij o trybie P. Dobrze by było jak byś sprawdził M a jak sprawdzisz to napisz co myślisz.
    Ja uważam że w tej cenie to fajna lampka. Szkoda ze nie ma synchronizacji z krótkimi czasami.

Strona 15 z 47 PierwszyPierwszy ... 5131415161725 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów