Strona 10 z 47 PierwszyPierwszy ... 8910111220 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 462

Wątek: Nissin Speedlite Di622

Coś już napisał
    Miasto
    Kędzierzyn Koźle

Domyślnie

Jest jakiś sposób by wyzwolić tą lampę zdalnie na pierwszy błysk ?
    Mam 400D + Quantuum Dual Power, i chciał bym dokupić jeszcze tego Nissina jako lampka na body (zdjęcia na imprezach i.t.d.) i dodatkowo jako 2 lampkę ustawianą poza aparatem do zabawy oświetleniem.
    Ale Quantuum jest wyzwalany na 1 błysk, więc nawet wbudowaną lampą odpada wyzwalanie tych 2 lamp :/ kabelków chcę się pozbyć, więc przez kabel odpada

Dopiero zaczyna Awatar Jutrzas86
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Nissina Di466 można wyzwalać zarówno na 1-szy jak i na 2-gi błysk. No ale ma niestety mniejszą LP (33 przy ISO100). Palnik odchylany tylko do góry nie jest raczej wadą jeśli chodzi o pracę poza stopką aparatu. Możesz kupić Di622 do podpięcia na stopkę i przełączenia na manual i do tego Di466, jeśli wystarcza ci jego mniejsza LP.
    Ostatnio edytowane przez Jutrzas86 ; 02-10-2009 o 04:13
    EOS 40D, EOS 50E, 85mm f/1.8 USM, 50mm f/1.8 II, Σ 10-20mm f/4-5.6 EX, kit IS, Nissin Di622, 2xYN 460 II
    zdjęcia: picasa dA

Coś już napisał
    Miasto
    Kędzierzyn Koźle

Domyślnie

No właśnie Di466 będzie już za słaba, a lampkę chciał bym używać również na jakiś imprezach i.t.d. nie ukrywam że przede wszystkim cena jest dla mnie ważna Teraz Di622 można kupić już za 440 zł

Domyślnie

Niedawno kupiłem Di622 i nie wiem co robię nie tak, ale z 400D na P zdjęcia z lampą na wprost są niedoświetlone o jakieś 1,3 EV a z podniesionym palnikiem o 2/3 EV. Co jakiś czas zdarzają się poważne prześwietlenia na ustawieniach zerowych, (bez korekcji siły błysku). Zaznaczam, że nie mam doświadczenia z lampami.

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Frugo Zobacz posta
    No na 40stce a sprawdzałeś na 400tce ? byłbym ciekaw jak to z nim wspołpracuje ,) :-o
    Na 400D nie ma sterowania lampą z poziomu body, więc działa tylko na "0". Albo ja coś*źle robię. Tak czy siak, wkurzyła mnie ostro ta fotocela i wychodzi na to, że będę*musiał kupić*580EX jednak...
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Miasto
    Poznań

Domyślnie

Witam
    Czy któryś z forumowiczów przerabiał już nissina by współpracował z radiowymi wyzwalaczami?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez _igi Zobacz posta
    Na 400D nie ma sterowania lampą z poziomu body, więc działa tylko na "0". Albo ja coś*źle robię. Tak czy siak, wkurzyła mnie ostro ta fotocela i wychodzi na to, że będę*musiał kupić*580EX jednak...
    Na moim 400D lampa daje się sterować aparatem bez problemów- przed chwilą dla pewności sprawdziłem jeszcze raz (używam jej głównie z 40D), na programie P, A, TV i M korektę siły błysku daje się ustawiać tak samo jak lampy wbudowanej- z poziomu menu (w drugiej zakładce). Lampę ustawiłem i na wprost i w sufit- efekty takie jak powinny być. Jak mawiał mój znajomy budowlaniec: "wszystko gra i kolyduje".
    PS. proste porównanie funkcji 622i, 430EX i Sunpaka PZ42x zamieściłem tu:
    http://canon-board.info/showthread.php?t=52529

Zablokowany

Domyślnie

właściwie nie byłby dla mnie problemem brak sterowania z body, zależałoby mi jedynie na dobrej obsłudze poza stopką a słyszałem już że o automacie moge zapomnieć. Jednak chyba mimo wszystko manual mnie tak nie przeraża, kiedyś trzeba sie tego nauczyc ,)

Bywalec Awatar fotomih
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Korektę siły błysku da się regulować z poziomu body. Tak samo jak lampy wbudowanej.
    Brakuje jednak możliwości wyzwalania radiowego lub fotoceli na pierwszy błysk. Często się zdarzy że nawet przy drugim błysku nissin nie odpali... trochę mu brakuje ale jak by nie było kosztuje 450zł... Jako kukułka na body sprawdza się wyśmienicie.

Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fotomih Zobacz posta
    Brakuje jednak możliwości wyzwalania radiowego lub fotoceli na pierwszy błysk. Często się zdarzy że nawet przy drugim błysku nissin nie odpali... trochę mu brakuje ale jak by nie było kosztuje 450zł... Jako kukułka na body sprawdza się wyśmienicie.
    Stąd też moje pytanie. Jestem skłonny stracić gwarancje i przerobić lampę by funkcjonowała z radiowymi wyzwalaczami. Problem w tym że nie działa z wszystkimi. Niestety nie znalazłem informacji czy zadziała z wyzwalaczami które są dostępne w Polsce (z PT-04 ponoć nie działa).
    Ostatnio edytowane przez Mecowhy ; 06-10-2009 o 20:48

Strona 10 z 47 PierwszyPierwszy ... 8910111220 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów