Pokaż wyniki od 1 do 10 z 462

Wątek: Nissin Speedlite Di622

Mieszany widok

Coś już napisał Awatar gareth

Domyślnie

Tak w ramach co można kupić za 500 zł .

Jako że jakiś czas jestem właścicielem Sigmy Ef 500 dg super, to podziele się z resztą ficzerami ;] Całkiem zgrabna lampka za tą cene, z ładowaniem nie jest tak źle choć mogło by być znacznie lepiej. Ma HSS, sync na druga lamelke. Kolejny swietny ficzer to wbudowana fotocela. Działa jako master, regulacja mocy od 1 do 1/128 . Za tą cene naprawde dobra rzecz.

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez gareth ; 12-02-2009 o 10:14

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków/Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gareth Zobacz posta

Jako że jakiś czas jestem właścicielem Sigmy Ef 500 dg super, to podziele się z resztą ficzerami ;] Całkiem zgrabna lampka za tą cene, z ładowaniem nie jest tak źle choć mogło by być znacznie lepiej. Ma HSS, sync na druga lamelke. Kolejny swietny ficzer to wbudowana fotocela. Działa jako master, regulacja mocy od 1 do 1/128 . Za tą cene naprawde dobra rzecz.

Pozdrawiam
    ...ale kosztuje 850zł - to już więcej niż można "utrafić" za 430EX. Albo prawie 2 Nissiny ;-)
    Fotograf platoniczny

Uzależniony Awatar Biperek
    Miasto
    Augustów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gareth Zobacz posta
    Pozdrawiam
    Przyłączam się do zdania kolegi. Dodam jeszcze, że lampa hula w trybie stroboskop, ma zoom w palniku (28-85 + wysuwany dyfuzor) i podobno w pełni współpracuje z lampami systemowymi. Ja swoją w USA kupiłem jak dolar był po 2 zł więc wyszło mi poniżej 500 zł .
    Ostatnio edytowane przez Biperek ; 14-02-2009 o 18:17
    Pozdrawiam
    Marek/Biperek

Miasto
    Łódź

Domyślnie Sigma Ef 500 dg super

Cytat Zamieszczone przez Biperek Zobacz posta
    Przyłączam się do zdania kolegi. Dodam jeszcze, że lampa hula w trybie stroboskop, ma zoom w palniku (28-85 + wysuwany dyfuzor) i podobno w pełni współpracuje z lampami systemowymi. Ja swoją w USA kupiłem jak dolar był po 2 zł więc wyszło mi poniżej 500 zł .
    1.Chciałbym dodać, że synchronizacja na "2nd curtain" rzeczywiście jest, tyle tylko że np. w Canonie 50D nie da się tej opcji włączyć. Aparat daje jasną wskazówkę, żebym kupił sobie kompatybilną lampę :-)

2.Przy ustawieniu "na wprost" głupieje automatyczny zoom - jezdzi w jedną i drugą stronę i nie zatrzymuje się. Rzecz godna uwagi to ta, że dzieje się tak tylko przy obiektywie Sigma (sic!) 17-70. Po podpięciu Canona zoom dział jak należy.

3Stopka jest bardzo delikatna, pracuję właśnie umysłowo nad system jej odciążenia (może w jakimś brakecie). Koszt nowej stopki w serwisie to ok. 180 zł + 2 x wysyłka (bo serwis tylko w Trójmieście). Moja w tej chwili jest poklejona i wzmocniona "prętami zbrojeniowymi" z wierteł 0,6 mm.

Podsumowując: nie sprzedam jej pewnie, zostanie jako druga "w razie czego". Ale następna będzie już na pewno Canon. Nie jestem żadnym fotografem, ale lubię jak wszystko działa tak jak powinno.

Domyślnie Canon SX20 + Nissin Di466

Zdecydowałem się na niższy model Di466. Cena w Euro 379 zł. Z zakupu jestem zadowolony, różnica w porównaniu z lampą wbudowaną jest ogromna.
    Jest to moja pierwsza lampa i póki co lepszej nie potrzebuję.
    Ponieważ jestem "zielony" w temacie lamp błyskowych proszę o kilka podpowiedzi na temat działania.
    Lampa trochę nie doświetla w ustawieniu palnik na wprost. Czy należy zatem jakoś to wyregulować poprzez ustawienie poziomu ekspozycji TTL w lampie (regulacja przy wyłączonej lampie) i w jakim najlepiej zakresie? Czy może lepiej ustawiać większą siłę błysku w aparacie?
    Według specyfikacji lampa posiada wspomaganie AF (wbudowana dioda), jednak z moim SX20 nie działa, zapala się tylko lampka wspomagania w aparacie. Próbowałem z różnymi trybami i ustawieniami i bez efektu. Nie wiem czy problem tkwi w tym, że SX20 nie ma na liście aparatów kompatybilnych z lampą, chociaż podobny model SX10 jest.

Domyślnie

Rozumiem, że dla niektórych pytanie może być banalne, ale ja naprawdę w temacie lamp jestem lamerem. Pomożecie?

Uprawnienia umieszczania postów