Strona 36 z 47 PierwszyPierwszy ... 26343536373846 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 351 do 360 z 462

Wątek: Nissin Speedlite Di622

Uzależniony Awatar flankerp
    Miasto
    Cork, Ireland

Domyślnie

Pierwsze slysze o czyms takim. Lampa jest zarzadzalna przez body poprzez tech. TTL wiec to chyba aparat zalatwia sprawe.... Na lampie nie ma wskaznika ZOOM jako, ze jest automatyczny wiec tego nie sprawdze...
    Moze ktos inny ma pomysl?
    Zepsuty Canon 500D + Grip czekający na upgrade | C17-55 2.8 IS, C75-300 USM, C50mm 1,8 | Nissin Di622 Mark II, 2x YN460 + Phottix Aster | Benro A1980F + B-00+PU-40 M8 | Garść filtrów kolorowych dla Cokin P |

Coś już napisał

Domyślnie

Z tego, co wyczytałem, to nie do końca tak jest, np. 420ex nie uwzględniała cropa i dopiero 430ex go uwzględnia - to w Canonowskich lampkach, a o Nissinie nic nigdzie nie pisze :/

Wiem też, że np. w Sigmach automatyczne uwzględnienie cropa oznaczane jest symbolem DG na lampach.

Generalnie brak cropa w niczym nie przeszkadza (lampa trochę bardziej rozprasza wtedy światło, więc traci trochę na sile błysku, bo oświetla większy obszar niż potrzeba), ale pytam z ciekawości

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Szyszon Zobacz posta
    Witajcie, nigdzie nie znalazłem tej informacji, więc czy ktoś z użytkowników wie może czy lampa jest wyposażona w automatyczne uwzględnienie cropa aparatu? (np. dla ogniskowej 50mm ustawia focusa na 50x1,6=80mm?)
    Nie sądzę. Lampa po to ma ustawiana ogniskową, aby pokryć pole widzenia obiektywu. Ten sam obiektyw w aps-c daje mniejszy kąt, więc ryzyka że gdzieś na obrzeża nie dotrze światło nie ma. Poza tym zoom lampy to raczej banalnie prosta konstrukcja i raczej nie spodziewałbym się szczególnej dokładności w ogniskowej.

Coś już napisał

Domyślnie

No ja również wątpię w Nissina, dlatego pytam, zdaję sobie sprawę, że nie wpływa to jakoś wielce na "jakość" zdjęć. Ale jest może ktoś, kto sprawdzał albo wie?

Uzależniony Awatar flankerp
    Miasto
    Cork, Ireland

Domyślnie

A poza tym kto wali lampa na wprost
    Zepsuty Canon 500D + Grip czekający na upgrade | C17-55 2.8 IS, C75-300 USM, C50mm 1,8 | Nissin Di622 Mark II, 2x YN460 + Phottix Aster | Benro A1980F + B-00+PU-40 M8 | Garść filtrów kolorowych dla Cokin P |

Coś już napisał

Domyślnie

Jejku... ludzie... pytam z ciekawości, a nie: bo bez tego nie dam rady żyć i lampa jest bezużyteczna... Po prostu mnie zaciekawił fakt, że nigdzie w opisach lampy nie ma tej kwestii uwzględnionej i chciałbym to najnormalniej w świecie wiedzieć... może akurat komuś się taka informacja do czegoś przyda.

Początki nałogu Awatar Adlatus
    Miasto
    Puszczykowo

Domyślnie

Odpowiedź na większość pytań znajdziesz w instrukcji obsługi lampy.
    Instrukcja do lampy Nissin Di622 w formacie pdf http://www.migomex.com.pl/go.phtml?id=20

Początki nałogu

Domyślnie

No ja również wątpię w Nissina, dlatego pytam, zdaję sobie sprawę, że nie wpływa to jakoś wielce na "jakość" zdjęć. Ale jest może ktoś, kto sprawdzał albo wie?
    Ja nie wątpię, bo go mam i se chwalę (co nie znaczy, że jakbym miał lepszą to bym dostał wysypki). Ale uwzględnianie cropa jest dla mnie zbędną komplikacją rzeczy z natury dość prostej. Jest TTL, który upraszcza życie w wielu wypadkach. Uwzględnienie cropa miałoby wpływ na żywotność baterii (bo mniejsze pole do oświetlenia) i ewentualny maksymalny zasięg lampy. Obie korzyści dla mnie są bez większego znaczenia.

Coś już napisał

Domyślnie

Patrzyłem w instrukcji i nei nie było na ten temat.

Nie zgodzę się, bo jednak producenci wprowadzają tego cropa do nowszych lamp - Canon, Sigma, nie wiem jak Metz, ale znając ich markę, to pewnie też już zaopatrzył lampy w ten "bajer". I nie zauważyli użytkownicy jakoś spadku żywotności baterii w tych lampach... Za to zgodzę się, że większego znaczenia to nie ma

Początki nałogu

Domyślnie

I nie zauważyli użytkownicy jakoś spadku żywotności baterii w tych lampach... Za to zgodzę się, że większego znaczenia to nie ma
    Nie zrozumieliśmy się. Żywotność baterii powinna wzrosnąć. Aby oświetlić mniejszy kadr w takim samym stopniu, trzeba mniej energii.

Strona 36 z 47 PierwszyPierwszy ... 26343536373846 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów