Strona 2 z 46 PierwszyPierwszy 123412 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 462

Wątek: Nissin Speedlite Di622

Mieszany widok

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Nestea Zobacz posta
    Witam
    Poszukuję lampy błyskowej do 450D,np. jak w temacie, niestety nie wiem co to za firma i co ogólnie jest warta. Na lampę mogę wydać około 600zł, tak ze proszę nie pisać "ja bym kupił 580 ex bo ta to jest lipa, lepiej dołożyć 500zł" gdybym miał 1300 na lampę nie zadawał bym głupich pytań.
    z góry dziękuję za pomoc mam nadzieję ze za bardzo nie zawracam wam głowy!!:-D
    Za tą kwotę przy odrobinie szczęścia powinieneś kupić 430EX. Wydaje mi się to rozsądniejszym rozwiązaniem.

Początki nałogu

Domyślnie

Za 400zł masz tumax 386AFZ - warta grzechu za takie pieniądze

Za kwotę ok 200-300zł więcej masz wybór między metz 48 af-1 i 430EX:

http://www.canon-board.info/showthread.php?t=30877
    http://www.canon-board.info/showthread.php?t=39570
    http://www.canon-board.info/showthread.php?t=11928

Jak cię interesuje półka wyżej to między Metz 58 i 580EX II. Inne opcje w sumie to nie najlepsze opcje.

Coś już napisał Awatar zejleman
    Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie

Nie podzielam waszych odpowiedzi.
    dlatego że ta lampa jest na rynku od miesiąca ale jeszcze jej nikt nie przetestował, więc czemu założenie z góry że będzie "syf".
    Ja już pisałem co nieco o tej lampie - przynajmniej wiem że jest w 100% kompatybilna z Canonami.

Pozdrawiam

Początki nałogu

Domyślnie

Nie zakładam, że to jest syf, tylko jak sam powiedziałeś o lampie nic nie wiadomo bo to nowość. Myślę, że lepiej kupować sprawdzony sprzęt niż bawić się w królika doświadczalnego.

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Grisha Zobacz posta
    Myślę, że lepiej kupować sprawdzony sprzęt niż bawić się w królika doświadczalnego.
    Wiesz, ktoś musi być tym "królikiem", bo inaczej nic się tej lampie nie dowiemy :-)

jeśli ktoś miałby ochotę się przymierzyć, to tu jest trochę informacji źródłowych:
    http://www.nissin-japan.com/en/Di622/
    http://www.nissin-japan.com/en/support/622_EN_MAN.pdf
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Dopiero zaczyna

Domyślnie

hehe królikiem to mi się nie widzi zostać ale mam jeszcze jedno pytanko.
    Poczytałem trochę o tym Tumax'ie i widze ze zdania są podzielone jedni mowią ze super bo mają /mieli inni ze to wynalazek i niechca jej widziec (nawet jak jej nie uzywali)
    Pytanie jak sie ma przy tej lampie STOSUNEK CENY DO JAKOŚCI bo 400zł to cena która mnie w 100% satysfakcjonuje
    Pozdrawiam i czekam na odpowiedz.

no i jeszcze jest Sigma EF-530 DG ST ale to juz 600zł które niewiem czy jestem w stanie wydac

Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie

Mamy na rynku do wyboru:

Sunpak PZ42X - 540 PLN
    Tumax 386AFZ - 490 PLN
    Nissin Di 622 - 490 PLN
    Metz 48 AF - 790 PLN
    Canon 430 EX II - 720 - 850 PLN

Sunpak - Miałem chwaliłem do czasu aż stwierdziłem że nie ma błysku na drugą kurtynę

Tumax - jaki jest każdy widzi

Metz - słuszna alternatywa ale przy cenie 720 PLN za 430 EX w Bielskim "Eltkomie" żadna konkurencja

Nissin - tu zaczynają się schody i dylematy - może te 500 złotych to nie tak mało za lampę bez LCD i fajerwerków - na razie jedynym mankamentem według danych technicznych jest stosunkowo długi czas ładowania (4 sek).
    Ponoć firma Nissin nie jest jakaś nowością i ma nawet tradycje i prestiż jak Metz.

Zobaczymy w lutym (biorąc pod uwagę pewien zastój finansowy) czy kupię 430 EX czy jednak poeksperymentuję z Nissinem.

Gdybym został króliczkiem doświadczalnym, podzielę się chętnie uwagami na temat tejże lampy.

PS. Spekulacje na temat zamienników zawsze były i będą ( nie dotyczy to tylko lamp). Pewne z nich możemy włożyć sobie między bajki tak jak temat z niedziałaniem tudzież gorszą pracą Tamronów w wyższych modelach luster (od 40D w górę)

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zejleman
    Mamy na rynku do wyboru:

...
    Tumax 386AFZ - 490 PLN
    ...
    Z tego co widziałem, to tego Tumaxa można kupić za 400zł nowego, w sklepie internetowym foto-tip.

Sam poważnie zastanawiam się nad jakąś niedrogą lampą na początek przygody ze sztucznym oświetleniem. Póki co, skłaniam się właśnie w kierunku tej. To co przemawia "za", w stosunku do np. 380ex (którą można dostać używaną nawet taniej o 50zł) to fakt, że lampa ta może działać w trybie manualnym, a więc może się w przyszłości przydać jako druga, wyzwalana bezprzewodowo z fotoceli i będzie można na niej ustawić dość precyzyjnie moc błysku.

Na naszym forum jest kilka osób używających tę lampę (i to przez dłuższy czas), w którymś z wątków była propozycja zrobienia testu powtarzalności naświetlania - niestety z tego co pamiętam nie doszedł on do skutku.
    To co mnie martwi i powoduje że jeszcze się na nią nie zdecydowałem, to fakt poruszony w tym wątku:
    http://www.canon-board.info/showthre...ight=tumax+40D
    Co mogłoby świadczyć, że w nowszymi aparatami będzie działać tylko w trybie manualnym. Choć na stronie producenta nie ma mowy o tym, że nie miałaby działać w trybie e-ttl. Może to jednostkowy przypadek, ale fajnie było gdyby ktoś posiadający w/w lampę oraz mając możliwość sprawdzenia 40D/50D to potwierdził
    Inna sprawa, to czas ładowania lampki... do pełnej mocy 9sek. Czasem może być to za długo No ale w końcu trudno wymagać żeby lampa za 400zł ładowała się z prędkością światła Z kolei Nissin, o którym pisze założyciel wątku ma w swojej specyfikacji 4 sekundy, co brzmi bardzo optymistycznie. Poza tym lampy bardzo podobne w budowie (obie mają odbłyśniki i nakładki szerokokątne), niemal identyczne wymiary.

Warto jeszcze zaznaczyć, że z informacji w internecie wynika, że choć lampy Tumaxa się psują, to nie ma problemów z ich serwisowaniem/wymianą w okresie gwarancji (nie wiadomo co po tym okresie ). Jednak w kwestii gwarancji punkt dla Nissina: na aukcjach jest wyraźnie napisane, że jej okres to 2 lata.

Jest jeszcze jeden "szczegół", który mnie przekonuje do Tumaxa: na tylnej ściance, poza przyciskami znajdujemy wyświetlacz ciekłokrystaliczny, na którym mamy podgląd parametrów lampy... Choć niby da się obsługiwać lampę w trybie manualnym bez takiego wyświetlacza, to jednak może się on okazać przydatną sprawą (np do ręcznego sterowania zoomem).

Początki nałogu

Domyślnie

Trochę o nissinach jest na stronie migomexu: http://www.migomex.com.pl/akcesoria_...se/menu/nissin

Nissin ma swoją tradycje z czasów analogowych. Kiedyś to były normalne powszechnie używane japońskie lampki. Dla mnie nissin byłby rzeczywiście ciężkim orzechem gdyby kosztował 400zl czyli tyle co tumax 386afz (z allegro chociażby). Chociaż i wtedy musiałby nadrobić parametrami fakt, że nie posiada lcd. Tumax to całkiem dobra lampa jak za 400zł. Parametry i funkcje ma niezłe, a to że nie powtarzalnej siły błysku to jest między innymi powód dla którego kosztuje 400zł a nie 700zł. Ja osobiście do 400 bym brał tumaxa, połka wyżej 48/430EX i na końcu 58/580EX.

Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie

No tak. Tumax'y poszły w dół.
    Ja osobiście poczekam na jakąś sensowna opinię na temat Di622

Strona 2 z 46 PierwszyPierwszy 123412 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów