Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Wątek: Sigma 500 Super z 300D - cos nie tak jest..

Yolka
    Guest

Domyślnie Sigma 500 Super z 300D - cos nie tak jest..

Hello
    calkiem niedawno przesiadlem sie z kompaktowego S1 IS na 300D (wasia) i sigme dg500 super.
    zauwazylem, ze:

1. 300d ustalajac parametry ekspozycji nie uwzglednia tego, ze ma podlaczona lampe.. wszystkie zdjecia sa przepalone..
    2. w momencie wcisniecia przycisku FEL lampa zawsze wyzwala blysk - to tak ma byc?
    3. podglad głebi ostrosci wyzwala lampe w trybie modelujacym - ostro daje.. jak stroboskop..
    4. nie dziala w trybie: tylko wspomaganie AF.. (C.Fn 5 ustawiam na Emits/does not fire) - bez wzgledu na to co ustawie zawsze wyzwala blysk

moze darowac sobie tryb auto i robic uzywajac ustawien manualnych..?
    moze to brak kompatybilnosci sigmy z canonem?
    czy 550 ex tez tak dziala?
    duzo pytan
    dzieki za informacie i pozdrawiam

Bywalec Awatar esenpe
    Miasto
    Warmia

Domyślnie

1) U mnie jest ok np. w trybie Av daje w aparacie EV -1, na lampie kompensacje blysku + 1/3 i gra orkiestra ISO 200 i piekne fotki, oczywiscie zawsze staram sie odbijac blysk i jest git.

2) Normalka tak ma byc lampa wysyla blysk pomiarowy

3) Blysk modelujacy pozwala zobaczyc Ci, cienie i jak padnie swiatlo przed wykonaniem blysku wiec tak ma byc.

4) Troche nie wiem o co ci chodzi u mnie wspomaganie AF smiga jak sie patrzy lampa mierzy tylko z cnetralnym punktem AF ale tak ma byc.

Co do koncowki twojej wypowiedzi, przeczytaj manual, zapoznaj sie z lampa i twoje problemy przestana istniec

A tak btw ta lampa jest b.dbobra wg mnie, co prawda mam juz tylko 3 dni ale na razie zdjecia wychodza mi miodzio.

P.
    s.n.p
    [OKO] - [20D | C18-55IS | C50 | S70-300APO | S600R | TAMRAC ]

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

W 300D ogolnie nie dziala tryb "tylko wspomaganie"... To nie jest zalezne od lampy tylko samego aparatu. Wasia nie zrobil wszystkiego

A jesli masz problemy z naswietlaniem to niestety trzeba kombinowac... E-TTL to kaprysna bestia... FEL z centralnym punktem i korekta +1 twoim przyjacielem W zasadzie FEL na E-TTL to odruch powinien byc do kazdej foty

Jesli Ci przepala to moze nie ma sensu stosowac lampy? Uwzglednij ze lampa nie moze nieskonczenie slabo blysnac... Jesli jestes za blisko i/lub masz za duzo ISO to bedzie przepalac.

Eksperymentuj.

Tak... 550'tka tez tak dziala. Sigma to niezla kopia.
    ...

Dopiero zaczyna
    Miasto
    3miasto

Domyślnie

'tylko wspomaganie AF' da sie zrobic..
    ustaw lampe w tryb 'normal slave flash'
    sam uzywam i sprawdza sie na krotkim dystansie
    5D2 +g | 5D2 +g | 5D +g | 15/2.8 | 24/1.4 | 35/1.4 | 50/1.4 | 85/1.8 | 70-200/2.8 IS | 3x 580EX II | itede... itepe

Uprawnienia umieszczania postów