Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: EF 20-35 3,5-4,5 zmiany w konstrukcji ?! zagadka Sherlocka Holmesa

david55
    Guest

Domyślnie EF 20-35 3,5-4,5 zmiany w konstrukcji ?! zagadka Sherlocka Holmesa

mam pytania z gatunku 'detektywistycznych' :-)
    mam w ręku dwa obiektywy EF 20-35 3,5-4,5. w jednym pierścienie chodzą 'sucho' , bez oporu , nieciekawie - a drugim pierscienie chodzą z lekkim oporem, stabilnie i bez szarpań.

z tym ze zaznaczam - obydwa obiektywy są w stanie jak nowe ( więc pierścienie absolutnie sie nie zużyły..)

czyżby nastąpiły na przestrzeni lat zmiany w konstrukcji ?? - dodano uszczelnienie ..?

czy w takim przypadku można przypuszczać że mogła i nastąpić zmiana szkieł ..?? ich jakości ??

takie same obiektywy - ale NIE TE SAME ?

czy producent robi durnia z użytkownika ?

Pełne uzależnienie Awatar mate00sh
    Miasto
    Warszawa & Mysiadło

Domyślnie

Piszesz, że są w stanie jak nowe, lecz mimo wszystko stawiam na lekkie "użytkowe" wyrobienie mechanizmu. Mój 17-55 mimo, że wygląda tak jak kupiony wczoraj ma pierścień chodzący lżej (dla mnie dużo wygodniej) niż ponad rok temu, gdy go kupiłem.
    "Aparat fotograficzny jest dla artysty kolejnym narzędziem. Jeżeli się nad tym zastanowić, to jest to mechanizm podobny do skrzypiec. To artysta jest w stanie tworzyć sztukę nie aparat." - Brett Weston

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Domyślnie

W moim egzemplarzu tego obiektywu liczącym sobie ponad 10 lat i używanym nader ostrożnie pierścienie chodziły z lekkim przyjemnym oporem, bardzo płynnie. Od początku do dnia sprzedaży tego obiektywu nic się nie zmieniło.
    Nie wiem jaka miałaby być intencja producenta z tym "robieniem durnia".
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

david55
    Guest

Domyślnie

o tego 'durnia' - to tak piszę trochę z dystansem oczywiście..
    - o co mi chodzi., otóż uważałem zawsze że kto jak kto ale Canon trzyma się pewnych standardów - i powinienem być pewien że zawsze trafię na zbliżony produkt
    - a tu nagle okazuje się że pierścienie chodzą zupełnie inaczej
    - i zacząłem się martwić o co innego... a mianowicie ..JAK ZE SZKŁAMI ? czy jakośc jest zachowana..?
    wiem ze Tamron nie trzyma jakości równej dla całej produkcji , Sigma także ale mniej..
    ale że Canon..??!!

zrobiłem bardzo dokładne testy przez ostatnie parę godzin i okazało się ze ten młodszy egzemplarz ( z pierscieniem z lekkim oporem) ma z a u w a ż a l n i e lepszą jakość w centrum kadru

może rzeczywiście uszczelnili..i zrobili jakie zmiany w szkłach..?

Miasto
    Warszawa & Mysiadło

Domyślnie

Wątpię. Raczej luzy robią swoje.
    "Aparat fotograficzny jest dla artysty kolejnym narzędziem. Jeżeli się nad tym zastanowić, to jest to mechanizm podobny do skrzypiec. To artysta jest w stanie tworzyć sztukę nie aparat." - Brett Weston

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

mój wygląda, jakby przeżył obie wojny światowe, a pierścienie chodzą bez problemów (btw. kiedyś wpadło tam ziarenko pisku i chrobotało, ale problem się sam rozwiązał)
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

david55
    Guest

Domyślnie

'ziarenko piasku' ha ha ..
    śmieję się bo ja swoją 30-tkę wraz z tym właśnie obiektywem wynurałem w piasku na plaży z dobrych 5 razy w tym roku ( a raz robiłem zdjęcia podczas potężnej wichury - oczywiście zaraz lecę do kumpla który zajmuje się profesjonalnym serwisem - nie będę przytaczał jego przekleństw jakie wysłuchuję - ale coś tam rozkręci, podmucha i następna wichura na rozkładzie - w końcu najlepsze zdjęcia są podczas sztormu - nic nie poradzę;-)

ale mam małe uzupełnienie tematu - zrobiłem taki mały teścik , nic takiego - zwykła tablica , jednakowe nastawy ( bez specjalnych ustawień w/b - bo chodziło mi tylko o rozdzielczość, ostrość etc..)
    no i mamy dwa JEDNAKOWE obiektywy 20-35 3,5-4,5
    z tym że jeden jest w stanie super hiper - pierścienie chodzą jak nowe , wogóle wygląda jakby przed chwilą urwał sie z taśmy produkcyjnej
    - no i mamy drugi obiektyw - taki sam , ale ... trochę podniszczony , zmęczony , pierścienie chodzą sucho , dość nieprzyjemnie - wogóle tak na oko jest około 10 lat starszy od pierwszego obiektywu ( nazwijmy go 'starszy' )

obydwa nigdy nie były rozbierane, nigdy nie czyszczone

a oto wyniki ( zdjecia ze statywu, nastawy te same ) :

starszy (centrum)

nowszy (centrum)

lewy róg starszego

nowszy

prawy róg nowszego

starszy

juz nic nie rozumiem.
    różnica jest ogromna , starsze szkło jest o niebo lepsze , choć mechanika siadła
    - czy to możliwe że w tak szacownej firmie tak dramatycznie różna może być jakość szkła w TYM SAMYM obiektywie ..?!

oczywiście zostałem przy swoim starym mechanicznie wyczerpanym szkle.

.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    małe sprostowanie

nowszy :

starszy
    :
    Ostatnio edytowane przez david55 ; 22-12-2008 o 22:36 Powód: Automerged Doublepost

Miasto
    Warszawa & Mysiadło

Domyślnie

Zauważ, że na zdjęciu z nowszego ostrość masz na tym zielono-szarym zygzaku (płytka pod książką). Moim zdaniem lekki BF.

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez david55 Zobacz posta
    'ziarenko piasku' ha ha ..
    śmieję się bo ja swoją 30-tkę wraz z tym właśnie obiektywem wynurałem w piasku na plaży z dobrych 5 razy w tym roku ( a raz robiłem zdjęcia podczas potężnej wichury - oczywiście zaraz lecę do kumpla który zajmuje się profesjonalnym serwisem - nie będę przytaczał jego przekleństw jakie wysłuchuję - ale coś tam rozkręci, podmucha i następna wichura na rozkładzie - w końcu najlepsze zdjęcia są podczas sztormu - nic nie poradzę;-)

ale mam małe uzupełnienie tematu - zrobiłem taki mały teścik , nic takiego - zwykła tablica , jednakowe nastawy ( bez specjalnych ustawień w/b - bo chodziło mi tylko o rozdzielczość, ostrość etc..)
    no i mamy dwa JEDNAKOWE obiektywy 20-35 3,5-4,5
    z tym że jeden jest w stanie super hiper - pierścienie chodzą jak nowe , wogóle wygląda jakby przed chwilą urwał sie z taśmy produkcyjnej
    - no i mamy drugi obiektyw - taki sam , ale ... trochę podniszczony , zmęczony , pierścienie chodzą sucho , dość nieprzyjemnie - wogóle tak na oko jest około 10 lat starszy od pierwszego obiektywu ( nazwijmy go 'starszy' )
    czy chcesz przez to powiedzieć, że obiektyw zepsuł się po tym ciągłym lądowaniu w piasku? w sumie to się nie dziwię
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Miasto
    Warszawa & Mysiadło

Domyślnie

Ja proponuje, żebys jeszcze raz zrobił ten test, ale ostrząc manualnie - chcesz porównywać jakość optyki, a najwyraźniej zawodzi AF.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów