Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: EF 20-35 3,5-4,5 zmiany w konstrukcji ?! zagadka Sherlocka Holmesa

Widok wątkowy

david55
    Guest

Domyślnie

'ziarenko piasku' ha ha ..
    śmieję się bo ja swoją 30-tkę wraz z tym właśnie obiektywem wynurałem w piasku na plaży z dobrych 5 razy w tym roku ( a raz robiłem zdjęcia podczas potężnej wichury - oczywiście zaraz lecę do kumpla który zajmuje się profesjonalnym serwisem - nie będę przytaczał jego przekleństw jakie wysłuchuję - ale coś tam rozkręci, podmucha i następna wichura na rozkładzie - w końcu najlepsze zdjęcia są podczas sztormu - nic nie poradzę;-)

ale mam małe uzupełnienie tematu - zrobiłem taki mały teścik , nic takiego - zwykła tablica , jednakowe nastawy ( bez specjalnych ustawień w/b - bo chodziło mi tylko o rozdzielczość, ostrość etc..)
    no i mamy dwa JEDNAKOWE obiektywy 20-35 3,5-4,5
    z tym że jeden jest w stanie super hiper - pierścienie chodzą jak nowe , wogóle wygląda jakby przed chwilą urwał sie z taśmy produkcyjnej
    - no i mamy drugi obiektyw - taki sam , ale ... trochę podniszczony , zmęczony , pierścienie chodzą sucho , dość nieprzyjemnie - wogóle tak na oko jest około 10 lat starszy od pierwszego obiektywu ( nazwijmy go 'starszy' )

obydwa nigdy nie były rozbierane, nigdy nie czyszczone

a oto wyniki ( zdjecia ze statywu, nastawy te same ) :

starszy (centrum)

nowszy (centrum)

lewy róg starszego

nowszy

prawy róg nowszego

starszy

juz nic nie rozumiem.
    różnica jest ogromna , starsze szkło jest o niebo lepsze , choć mechanika siadła
    - czy to możliwe że w tak szacownej firmie tak dramatycznie różna może być jakość szkła w TYM SAMYM obiektywie ..?!

oczywiście zostałem przy swoim starym mechanicznie wyczerpanym szkle.

.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    małe sprostowanie

nowszy :

starszy
    :
    Ostatnio edytowane przez david55 ; 22-12-2008 o 22:36 Powód: Automerged Doublepost

Uprawnienia umieszczania postów