Jak na taki zakres ogniskowych to naprawdę zdjęcia wyglądają dobrze, a nawet dobrze +
Chyba ten Tamron zastąpi moją wakacyjną Sigme 18-125mm f3,5-5,6...
Jak na taki zakres ogniskowych to naprawdę zdjęcia wyglądają dobrze, a nawet dobrze +
Chyba ten Tamron zastąpi moją wakacyjną Sigme 18-125mm f3,5-5,6...
2x6D + 24LII + 50 1.4 + 85LII + 430 EXII +580EXII
No cóż, zdjecia rzeczywiscie nie wygladają najgorzej...Od jakiegos czasu zastanawiam sie nad jakimś wakacyjnym superzoomem (tamron 18-270 versus canon 18-200). Porównanie na The-Digital-Picture.com wskazuje na podobną rozdzielczość w centrum kadru, przy czym canon wydaje sie być ostrzejszy na brzegach, zwłaszcza na 200 mm. Z drugiej strony tamron ma dodatkowe 70 mm a canon chyba szybszy i pewniejszy AF. Trudny wybór...
Canon EOS 450D+S10-20/4,5-5,6 + C15-85 IS USM+C50/1,8+C55-250 IS
@Flame
Na paru fotkach widac bardzo mocne winietowanie, to z obiektywu?
To winietowanie to moja sprawka :smile: ... mam do tego słabość i przesadnie ściemniam po rogach.
Nie zauważyłem winietowania w całym zakresie ogniskowych w fotkach prosto z aparatu.
Pozdrawiam
Ostatnio edytowane przez Flame ; 19-12-2009 o 11:07
Z tego co widzę to na długim końcu też nie jest najostrzej i spora aberracja chromatyczna. Z własnych doswiadczeń z Canonem 18-200 i obejrzeniu porównań z tym Tamronkiem to jednak lepiej wypada Canon, pod względem obrazu i AF oraz ceny. Tyle tylko że trochę krótszy
małe-D + eL-ki + nieL-ki + lampka + inne graty
Np to z powyższego linka. Poza tym widziałem sample w necie z tego szkła. Oczywiście że na oko Twoje fotki będą wystarczająco ostre do użytku amatorskiego, ale jak porównasz wycinki z Tamrona i Canona na 200mm to róznica jest też widoczna na korzyść C.
Co nie zmienia faktu że Tamron jest przyzwoitym spacerzoomem i w tej roli się sprawdzi. Ja sam zresztą posiadam 1 szkło takiego rodzaju (ale nie powiem jakie :-D)
Powiedz,Adshaker, rozbudziłeś naszą ciekawość i napisz jak się sprawuje.
andrewjohn, powiem tak: temat jest o Tamronie i o nim pisałem. Z moich obserwacji i opinii ludzi z innych for, z tzw. superzoomów zdecydowanie najlepiej wypada ten Canon i Nikkor 18-200 (ale to inna bajka).
Jesli chodzi o Canona to dopatrzyłem się w nim lekkiej abber.chromatycznej i dystorsji na szerokim. AF jest celny, szybki i porównywalny z USM, IS dobrze działa, kolory i ostrość OK.
Ale każdy wybiera co mu pasi bo jest jeszcze Tamron -250, -200 no i Sigmy.
No już chyba wiemy, Ashaker, co wybrałeś. Ale wracając do tematu Tamrona 18-270 VC czekamy na dalsze opinie i spostrzeżenia uzytkowników.