Nikt nigdy nie powiedział, że megazoomy są rewelacyjne optycznie, ani że wyprą lub zastąpią inne obiektywy. Mają jedną i niezaprzeczalną zaletę - są UNIWERSALNE, a w tej kategorii są i bardziej, i mniej udane modele. Jeśli Cichy wystawiał oceny, to właśnie w tej kategorii, a nie w porównaniu do L85/1,2. Dla mnie są UZUPEŁNIENIEM, a nie zastąpieniem innych szkieł - na określone zastosowania. Podałem kiedyś przykład - mam udane zdjęcia z Jaskini Postojańskiej w Słowenii (zarówno osób jak i cudów przyrody). Wymiana obiektywów w ciemnościach, wilgoci, z kapiącymi ze stropu kroplami wody, przy przechodzeniu przez kładki, ścieżki, z możliwością potknięcia i upuszczenia sprzętu, z wysłuchiwaniem przewodnika i nadążniem za grupą była po prostu niemożliwa. A megazoom sprawił, że mam prawie 200 cudownych zjęć nie do wykonania nawet szklarnią obiektywów w ograniczonym czasie. Nie wszystkie zdjęcia są przeznaczane do publikacji w National Geographic, można często spokojnie odpuścić jakość na rzecz wygody. Cichy chciał ułatwić zakupowe decyzje w takich wypadkach, a nie wywoływać lub rozwijać dyskusje n.t. megazoomów.