Nie ma co liczyć, że przy 200mm będzie f4.
Nie ma co liczyć, że przy 200mm będzie f4.
O obiektywach wiem prawie wszystko
To nie jest żaden przytyk z mojej strony co do obiektywu. Po prostu jestem ciekawy.
Jeśli chodzi o zakres ogniskowych jest to wg mnie interesująca "turystyczna" propozycja.
Ostatnio edytowane przez basala ; 27-04-2009 o 18:57
Ostatnio edytowane przez Jago ; 28-04-2009 o 12:59 Powód: Automerged Doublepost
C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L
Sądzę, ze nikomu się nie narazisz, kto miał do czynienia z Canonen 18-200. W każdym razie jednak jakby nie patrząc na Tamrona, to obiektywy tego producenta zawsze będą niszowe w porównaniu z produktami Canona.
I chociaż nie wiem jakich sztuczek by się nie łapali handlujący tymi produktami niefirmowymi, to zawsze będą one o "półkę" niżej niż Canon.
I z tego Ci handlowcy (a raczej handlarze) muszą zdawać sobie sprawę a nie wciskać nam "bajeczki" o szkłach innych producentów.
Po prostu szanujmy siebie wszyscy wzajemnie a nie będzie później takich dyskusji![]()
Bla bla bla, czyli Sigma 50 1.4 jest optycznie gorsza od Canona 50 L, Tamron 70-200 jest optycznie gorszy od Canona 70-200 L itd ? Niektóre "niszowe" szkła przebijają jakością optyczną Canonowe odpowiedniki, niestety nie nadążają z całą resztą, to nie są żadnej bajki, to fakty. Z wielką przyjemnością na własne oczy zobaczyłem, jak Samyang 85mm praktycznie pobił na optykę droższego o 8000 zł Canona 85L, a interesu żadnego w tym nie mam i nikomu tego obiektywu nie wciskam.
Ostatnio edytowane przez Cichy ; 28-04-2009 o 14:24
O obiektywach wiem prawie wszystko
Optyka nawet z Chin idzie szybko do przodu,
Tamron i nie tylko, robi coraz lepsze szkła taka jest prawda.
Ostatnio edytowane przez Nickifor ; 28-04-2009 o 16:03
"Życie jest zbyt krótkie,aby je traktować całkiem serio"
Bardzo dobrze, że chińskie wyroby są coraz lepsze. Należy jednak zaznaczyć, że w interesie Canona jest, aby wyroby innych firm były po prostu gorsze pod względem kompatybilności, szybkości AF (światło to niestety nie wszystko). Przemawiają za tym względy nie tylko prestiżowe, ale przede wszystkim handlowe - z tego też powodu Canon nigdy do końca za żaden cash nie ujawni wszystkich swoich tajemnic pomimo, że sprzedaje np Tamronowi odpowiednie dane, będące wymogiem dobrej współpracy poszczególnych podzespołów. Mimo wszystko, że technika i jakość wyrobów idzie szybko do przodu, to uważam, że najlepiej będą z sobą współpracować wyroby Canona. A Tamron i Sigma będą firmami niszowymi i pomimo dobrej optyki (jak napisał mój przedmówca) nie będą nadążać z całą resztą. I chyba o to też canonowi chodzi.
canon może i robi najlepsze obiektywy ale robi też obiektywy dla tłumu czyli wiadomo.. i w tym tłumie inni producenci nie raz przebijają go jakością i ceną ..