Witam serdecznie.
Zgodnie z obietnicą - jako, że za oknem dziś nieco lepsza pogoda a i okazja była, bo uczestniczyliśmy w "Photo Day" w Starej Rzeźni w Poznaniu - była okazja do krótkiego przetestowania nowego obiektywu z mocowaniem do Canona - TAMRON 18-270 3.5-6.3 VC. Zaznaczam, test jest subiektywny, można się z nim nie zgodzić, można go nie aceptować, zupełna dowolność
Na początek budowa szkiełka. Wizualnie, dotykowo i materiałowo - jak każdy obiektyw Tamrona. Jedni powiedzą, że plastik fantastik, inni, że całkiem solidnyNie będę się więc dalej rozwodził na ten temat.
Waga szkiełka - dość spora - 550 g. Wymiary również spore - po podpięciu do 350d wyglądał naprawdę solidnie.
Przy 270mm wysuwa się dość mocno do przodu - trzeba uważać, żeby przy wysunietym szkle nie przywalić w coś, bo możę się krzywda mu stać.
Osłona spełnia swoje zadanie, oczywiście w zestawie. Obiektyw nie kręci mordką.
AUTOFOKUS - celny. Szybkość standardowa - nie jest to USM, tradycyjnie jak u Tamrona. Na ok 50 zdjęć ani jedno nie było przestrzelone. SERIO (!). A zdjęcia robiłem w naprawdę kiepskim świetle - ale o tym dalej.
Stabilizacja obrazu (VC to się zwie u Tamrona) - REWELACJA. Zdjęcia powyżej 200mm robiłem na czasach 1/30 - 1/60. I tylko jedno było odrobinkę poruszone ! Przykłady są poniżej. Zresztą kto mnie dziś widział (a widziałem ludzi z CB) to wie, że statywu ze sobą nie miałemWszystkie fotki robione z ręki.
Ostrość - to już ocenicie sami. Ja powiem, że jak na taki monstrualny zakres naprawdę można być zadowolonym.
Jedynym minusem może być cena - obiektyw kosztuje 1850 zł, ale od nowego roku będzie to ok. 2000 zł (podwyżka). To dość sporo, jak na amatorski obiektyw, ale oferuje on też dość sporo. Największy dostępny na rynku zakres (zoom jak kto woli 15x ), bardzo skuteczna stabilizacja obrazu, która rekompensuje słabe światło.
Fotki. Kilka pierwszych w pełnej rozdziałce, później kilka resizowanych.
Przypominam - zwróćcie uwagę na czasy, w jakich były robione fotki we wnętrzach
270mm, f=6.3, ISO 800
270mm, 1/60, f=6.3, ISO 800
270mm, f=6.3
270mm, f=8
18mm, 1/15, ISO 800
270mm, 1/160, f=6.3, ISO 800
270mm, f=8
270mm, f=8
238mm, 1/30, f=6.3
184mm, f=8