Strona 3 z 9 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 107

Wątek: [test] TAMRON 18-270 VC - pierwszy test :)

Mieszany widok

Domyślnie don't agree

Cytat Zamieszczone przez voriax Zobacz posta
    Sporo obciąłem z mojego org. postu stad przeslanie nie jest moze czytelne.

1) Jesli juz slemy test to zadbajmy o jakis poziom chociazby materialu.
    2) Dzieki Twojemu "niezlemu" wynikowi wyleczylem sie z chociazby myslenia o megazoomach i za to Ci wielkie podziękowania.
    3) Megazoomy są dla targetu kompaktowcow ktorym przysnilo sie lustro.
    :-)
    Stary, mylisz się i to bardzo.
    Miałem już w swojej stajni kilka szkieł, klika z nich zostało a z kilkoma się pożegnałem. I tak najpierw był zestaw kit 18-55 + 55-250 - kit z poodu jakości leży szafie a 55-250 sprzedałem bo za wąski jak na jedno szkło. Kupiłem 24-70L i co? jakość petarda ale na spacerki za krótki no i waga 900g (z 40D na szyi godzina po mieście boli) Mam jeszcze 10-22 i stałkę 50/1.4 ale żąglowanie szkłami podczas spaceru to fikcja.
    I teraz już wiem, wyszło praniu - jak idę w miasto, potrzebuję szkiełka uniwersalnego bo:
    - nie robię wtedy portretów
    - nie muszę mieć do reporterki super jakości (nie o to w reporterskich fotach głównie chodzi)
    - mam duży zakres i mogę szybko reagować na sytuację
    Ale to ja. Przećwiczyłem temat, znam siebie i wiem czego chcę.
    Ale nie jestem kompaktowcem

I pozostał mi tylko mały dylemacik:-)
    nowa Sigma 18-250 ze stabilizacją i silnikiem czy rzeczony Tamron 18-270 VC?

Bywalec

Domyślnie

Nikt nigdy nie powiedział, że megazoomy są rewelacyjne optycznie, ani że wyprą lub zastąpią inne obiektywy. Mają jedną i niezaprzeczalną zaletę - są UNIWERSALNE, a w tej kategorii są i bardziej, i mniej udane modele. Jeśli Cichy wystawiał oceny, to właśnie w tej kategorii, a nie w porównaniu do L85/1,2. Dla mnie są UZUPEŁNIENIEM, a nie zastąpieniem innych szkieł - na określone zastosowania. Podałem kiedyś przykład - mam udane zdjęcia z Jaskini Postojańskiej w Słowenii (zarówno osób jak i cudów przyrody). Wymiana obiektywów w ciemnościach, wilgoci, z kapiącymi ze stropu kroplami wody, przy przechodzeniu przez kładki, ścieżki, z możliwością potknięcia i upuszczenia sprzętu, z wysłuchiwaniem przewodnika i nadążniem za grupą była po prostu niemożliwa. A megazoom sprawił, że mam prawie 200 cudownych zjęć nie do wykonania nawet szklarnią obiektywów w ograniczonym czasie. Nie wszystkie zdjęcia są przeznaczane do publikacji w National Geographic, można często spokojnie odpuścić jakość na rzecz wygody. Cichy chciał ułatwić zakupowe decyzje w takich wypadkach, a nie wywoływać lub rozwijać dyskusje n.t. megazoomów.

Początki nałogu Awatar mathom
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

No nawet niezłe te sample, poza szumami i słabym światłem. Zakres może i fajny, ale osobiście doszedłem już do wniosku, że żadnych więcej wynalazków w typie tamrona. Mam 17-50 od Cichego i ogólnie nie narzekam, ale to szkło d* nie urywa. Szeroki kąt jest fatalny, ostatnio praktycznie nie odpinam od body 70-200L. Sample samplami, a w rzeczywistości okazuje się często coś innego.

Osobiście bardziej brakuje mi czegoś w stylu 17-85/f4 L jako walkaround i wycieczkowy

Bywalec Awatar christof
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mathom Zobacz posta
    No nawet niezłe te sample, poza szumami i słabym światłem. Zakres może i fajny, ale osobiście doszedłem już do wniosku, że żadnych więcej wynalazków w typie tamrona. Mam 17-50 od Cichego i ogólnie nie narzekam, ale to szkło d* nie urywa. Szeroki kąt jest fatalny
    Dziwne co piszesz o tym "wynalazku". Co to znaczy, że szeroki kąt jest fatalny - polecam np galerie dajmy na to z Tatr na plfoto, gdzie bardzo dużo zdjęć jest na 17mm robionych właśnie tym szkłem, nie wydają mi się tragiczne. Poza tym ostrość jest naprawdę dobra i to nawet od pełnej dziury, przynajmniej mój egzemplarz tak ma - też od Cichego.

, ostatnio praktycznie nie odpinam od body 70-200L. Sample samplami, a w rzeczywistości okazuje się często coś innego.
    Przecież sample to właśnie zdjęcia, robione w rzeczywistości - jeżeli ktoś nie robi postprocessingu to różnice pomiędzy samplem z sieci a zdjęciem zrobionym przez siebie nie powinno być różne, chyba, że komuś trafi się po porstu gorszy egzemplarz.

Osobiście bardziej brakuje mi czegoś w stylu 17-85/f4 L jako walkaround i wycieczkowy
    70-200 a 17-50 to tak diametralnie różne ogniskowe... ale rozumiem, że dlatego nie odpinasz, bo po prostu jakość Tamrona Cię nie zadowala. Odpowiednik "17-85/f4" L jak piszesz masz dostępne - to 24-105/f4 L pod pełną klatkę.

Domyślnie

Wyrażę swoje skromne zdanie choć temat jest już sędziwy, Turystyczne używanie takich zoomów w zakresie cenowym jest jak najbardziej na miejscu, bo przy Canon 70-200L - ile to kosztuje i jak ciąży nam nasze kręgi szyjne, poza tym po co taki słoik dopinać do niepełnej klatki.

Tamron 18-270 to pewnie poprawiona wersja 18-250, dodali stabilizację i mamy nowy słoik.

Wiem że teraz mogę się narazić niektórym ale trzeba to jasno powiedzieć ten słoik powstał dlatego że Canon wysłał do grupy z niepełną klatką swoje biedne 18-200 w cenie zbliżonej do tamrona i też z niby IS. Miała to być porównywalna rzecz z konkurencją Nikorra 18-200 VR, ale wszyscy wiedzą jak wyszło.

Oczywiście mamy gdzieś po drodze Sigme zwaną przez niektórych suszarką,
    więc średnio - cenowców mamy sporo do wyboru.

Reasumując dzięki Kubie - Cichemu u nas w CB możemy mieć jakieś ogólne spojrzenie na test obiektywów z niższej grupy, pewnie też robi to dla celów marketingowych ;}, ale chwała Mu za-to.
    Nie muszę czytać takich samych opisów na stronach optyczne.pl, czy fotopolis.pl, które są wierną kopią dpreview.com. Oczywiście jeżeli kogoś uraziłem to przepraszam. Zasada jest prosta uniwersalnie tanio, czasami z gorszą jakością ale godzimy się na to, zmusza nas do tego życie.
    Canon FF i słoików kilka

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mk307 Zobacz posta
    ......Wiem że teraz mogę się narazić niektórym ale trzeba to jasno powiedzieć ten słoik powstał dlatego że Canon wysłał do grupy z niepełną klatką swoje biedne 18-200 w cenie zbliżonej do tamrona i też z niby IS. Miała to być porównywalna rzecz z konkurencją Nikorra 18-200 VR, ale wszyscy wiedzą jak wyszło.
    Sądzę, ze nikomu się nie narazisz, kto miał do czynienia z Canonen 18-200. W każdym razie jednak jakby nie patrząc na Tamrona, to obiektywy tego producenta zawsze będą niszowe w porównaniu z produktami Canona.
    I chociaż nie wiem jakich sztuczek by się nie łapali handlujący tymi produktami niefirmowymi, to zawsze będą one o "półkę" niżej niż Canon.
    I z tego Ci handlowcy (a raczej handlarze) muszą zdawać sobie sprawę a nie wciskać nam "bajeczki" o szkłach innych producentów.
    Po prostu szanujmy siebie wszyscy wzajemnie a nie będzie później takich dyskusji
    C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jago Zobacz posta
    I z tego Ci handlowcy (a raczej handlarze) muszą zdawać sobie sprawę a nie wciskać nam "bajeczki" o szkłach innych producentów.
    Po prostu szanujmy siebie wszyscy wzajemnie a nie będzie później takich dyskusji
    Bla bla bla, czyli Sigma 50 1.4 jest optycznie gorsza od Canona 50 L, Tamron 70-200 jest optycznie gorszy od Canona 70-200 L itd ? Niektóre "niszowe" szkła przebijają jakością optyczną Canonowe odpowiedniki, niestety nie nadążają z całą resztą, to nie są żadnej bajki, to fakty. Z wielką przyjemnością na własne oczy zobaczyłem, jak Samyang 85mm praktycznie pobił na optykę droższego o 8000 zł Canona 85L, a interesu żadnego w tym nie mam i nikomu tego obiektywu nie wciskam.
    Ostatnio edytowane przez Cichy ; 28-04-2009 o 14:24
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Bywalec

Domyślnie

Canon 18-200 IS to, w klasie superzoomów, dobry obiektyw. Bardzo szybki i dobrze trafiający autofokus, bardzo dobra stabilizacja i w zasadzie nigdzie w parametrach wpadki to jak na obiektyw o takim zakresie ogniskowych dobry wynik. No i oczywiście pewna, prawidłowa współpraca z korpusami DSLR Canona (czego nie można być pewnym do końca w przypadku Sigm i Tamronów).

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rychu Zobacz posta
    Canon 18-200 IS to, w klasie superzoomów, dobry obiektyw. Bardzo szybki i dobrze trafiający autofokus, bardzo dobra stabilizacja i w zasadzie nigdzie w parametrach wpadki to jak na obiektyw o takim zakresie ogniskowych dobry wynik.
    Szczegół że Tamron daje lepsze wyniki mając większy zakres.

No i oczywiście pewna, prawidłowa współpraca z korpusami DSLR Canona (czego nie można być pewnym do końca w przypadku Sigm i Tamronów).
    A podasz jakiś przykład niepewnej współpracy jakiegokolwiek Tamrona z DSLR Canona? Że Sigmy to się zgodzę - czasem trzeba czip im zmieniać. Ale o Tamronach nie współpracujących z dSLR Canona nie słyszałem tego typu historii. Tak więc żaden argument.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    ......A podasz jakiś przykład niepewnej współpracy jakiegokolwiek Tamrona z DSLR Canona? Że Sigmy to się zgodzę - czasem trzeba czip im zmieniać. Ale o Tamronach nie współpracujących z dSLR Canona nie słyszałem tego typu historii. Tak więc żaden argument.
    Co do Tamrona polemizowałbym - proponuję obejrzeć:
    http://www.youtube.com/watch?v=iDKQp...eature=related

Co do Sigmy, to się zgadzam - proponuję obejrzeć:
    http://www.youtube.com/watch?v=ZO-I0...eature=related

Pozdrawiam.
    C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L

Strona 3 z 9 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów