Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 64

Wątek: Załamująca prędkość zapisu/odczytu 300D

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar Tytus

Domyślnie Załamująca prędkość zapisu/odczytu 300D

Po pierwsze witajcie
    przez przypadek trafiłem na to forum i bardzo mi się spodobało 8)
    od niedawna jestem właścicielem oprócz analogowej także syfrowej lustrzanki Canona
    i muszę powiedzieć, że oprócz niezaprzeczanych plusów, zaczynam dostrzegać także jej niezaprzeczalne wady w stosunku do innych aparatów cyfrowych z jakimi miałem do czynienia

zaskoczył mnie mianowicie porażająco wolny zapis zdjęć na kartę i ich odczyt
    bez bufora ten aparat byłby właściwie dla mnie bezużyteczny

zwłaszcza olny odczyt daje się we znaki, aparat zastanawia się przed każdą zmiana 9 zdjęć w trybie podglądu, jak zrzucam 512 MB kartę na HDD to idę zjeść obiad, a chyba powinienem iść do kina TOTALNA ZAŁAMKA głupie idiotenkamera pracują 10 razy szybciej

jak sobie z tym radzicie, czy macie inne jak kupno czytnika sposoby wyjścia z tej sytuacji?

pozdrawiam serdecznie

P.S.
    nie wiecie czy zwykły Kingstone chodzi pod USB 2.0???
    P.S. 2
    poza tym i jeszcze niewielkimi bzdurami, to super aparat

Bywalec Awatar Ted
    Miasto
    Nowy Targ

Domyślnie Re: Załamująca prędkość zapisu/odczytu 300D

Cytat Zamieszczone przez Tytus

napisz dokladnie jaka masz karte, z calego tekstu wnioskuje ze Kingstona, mysle ze pomoze ci zakup troszke szybszej karty, poza tym moze masz tylko subiektywne odczucie

zwłaszcza olny odczyt daje się we znaki, aparat zastanawia się przed każdą zmiana 9 zdjęć w trybie podglądu, jak zrzucam 512 MB kartę na HDD to idę zjeść obiad, a chyba powinienem iść do kina TOTALNA ZAŁAMKA głupie idiotenkamera pracują 10 razy szybciej
    kup czytnik, najlepiej USB 2.0 (jesli masz wkompie) - przyrost predkosci niemal kosmiczny , moim zdaniem 300d na kableku to pomylka, koniecznie trzeba czytnik

P.S.
    tzn. ?? USB 2.0 zalezy od czytnika a nie karty, choc wolna karta nie wykorzysta USB 2.0
    pozdrawiam
    Ted

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

syfrowej lustrzanki Canona
    Lepiej zmien swoje podejscie. To nie sprzet a fotograf robi zdjecia. Jesli wychodza ci syfowe zdjecia to jestes syfowym fotografem a nie masz "syfrowy" sprzet, albo nie dopasowales odpowiednio sprzetu do swoich wymagan.

Inne aparaty cyfrowe z ktorymi miales do czynienia najprawdopodobniej robily mniejsze (megapiksele i megabajty) zdjecia. A moze jeszcze dodatkowo w RAW robisz?
    Roznica w predkosci zapisu ok 1MB zdjecia z 2-3 megapikselowego aparatu vs ok 3 MB najlepszego JPG z 300D moze byc nawet trzykrotna!
    Wszystko wskazuje na to ze masz za wolna w stosunku do swoich oczekiwan/potrzeb karte pamieci do aparatu ktory robi tak duze zdjecia.

zwłaszcza olny odczyt daje się we znaki, aparat zastanawia się przed każdą zmiana 9 zdjęć w trybie podglądu
    Nadal wina zbyt wolnej karty pamieci.

jak zrzucam 512 MB kartę na HDD to idę zjeść obiad, a chyba powinienem iść do kina TOTALNA ZAŁAMKA głupie idiotenkamera pracują 10 razy szybciej
    Wina sterownikow jak i ilosci/wielkosci plikow do zgrania. Gdybys pomierzyl dokaldnie to by wyszlo ze te idiotenkamery tak samo szybko zgrywaja zdjecia, ale ze robia je mniejsze to i wydaje sie ze szybciej je zgrywaja.
    Czytnik kart CF - najlepiej na USB 2.0 zadziwi cie predkoscia. Sciaganie duzej ilosci zdjec z aparatu przez podlaczenie go do kompa to nienajlepszy pomysl niestety.

P.S.
    Pytanie powinno byc: jaki czytnik dziala pod USB 2.0 . Bo to nie zalezy od karty.

Teraz 3 hinty ode mnie odnosnie jakie karty pamieci cie zadowola:
    albo 1 GB Microdrive (szybszy od zwyklych kart CF)
    albo Sandisk Ultra
    albo Kingston High Speed
    (obie powyzsze zauwazalnie szybsze od Microdrive, niestety nie stac mnie na nie bo i po co jak mam microdrive 8) ).

Początki nałogu
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Jako że kolega ma 300d to raczej szybsze karty mu się nie przydadzą, bo z tego co czytałem, to 300d nie odługuje high speed, ale może jestem w błędzie?
    NO, not one of the First Ones,
    I AM THE FIRST ONE !!!
    PS G3\512MB Kingston\UV Hoya\POL King

Bywalec Awatar Ted
    Miasto
    Nowy Targ

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mroczny
    Jako że kolega ma 300d to raczej szybsze karty mu się nie przydadzą, bo z tego co czytałem, to 300d nie odługuje high speed, ale może jestem w błędzie?
    Pomiarów nie robiłem ale jak dla mnie to Sandisk Ultra II jaką mam działa zauważalnie szybciej od Kingstona, Twinmossa czy zwykłego Sandiska a takich uzywałem.

jim
    Guest

Domyślnie

sprawdzone w autopsji ... zgrywanie foto po kabelku 300D niestety chodzi wolno ... ale po zakupie czytnika USB 2.0 smiga z predkoscia "swiatla" ...
    BTW. byl juz kiedys ten temat na forum ( czytac posty prosze :P )

Pełne uzależnienie Awatar Tytus

odpowiem zbiorczo

"syfrówka" to pojęcie potoczne na moim forum samochodowym gdzie jest i kącik photo
    nie ma to za zadanie obrazę aparau, choć pomału niestety mam taki zamiar, a mając go na własność mam wszelkie ku temu prawo

robię zdjęcia od wielu lat, ostatnie 10 na EOS 100 i robię rocznie więcej odbitek niż posiadacz cyfry przez całe swoje życie więc coś niecoś o tym mogę powiedzieć

mam zwykłego Kingstona 512 MB, niektórzy podważali jego kompatybilność z formatem USB 2.0 więc zadałem stosowne pytanie,

kolejną rzeczą jaka wyszła przy okazji mojego postu, jest to czy w ogóle Canon obsługuje format zapisu high speed, jednakże przy istniejącym w 300D buforze dla mnie jest to rzecz wtórna wobec potencjalnej prędkości odczytu, jaką chciałbym osiągnąć

pracowałem dotychczas na aparatach zapisujących pliki jpeg o pojemności 1,5 MB i TIFF o pojemności 16 MB i w odczycie 300D do pięt im nie dosięga, ktoś tu dał moim zdaniem u Canona nieźle ****...odczyt jest obiektywnie wolny jak cholera

jeżeli chodzi o karty CF to chyba w tej chwili na rynku z szybkich kart liczy się przede wszystkim Lexmark chociażby z racji usługi odzysku danych, choć polemizować nie będę
    za mało na ten temat mam do powiedzenia

pozdrawiam serdecznie

Początki nałogu
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Lexmark
    Chyba chodziło ci o Lexar.
    pracowałem dotychczas na aparatach zapisujących pliki jpeg o pojemności 1,5 MB i TIFF o pojemności 16 MB i w odczycie 300D do pięt im nie dosięga, ktoś tu dał moim zdaniem u Canona nieźle ****...odczyt jest obiektywnie wolny jak cholera
    Czyżby kolejny mankmetn 300d przemawiający na korzyść 10D?
    robię zdjęcia od wielu lat, ostatnie 10 na EOS 100 i robię rocznie więcej odbitek niż posiadacz cyfry przez całe swoje życie więc coś niecoś o tym mogę powiedzieć
    Czyżby never ending film czy studio foto
    "syfrówka" to pojęcie potoczne na moim forum samochodowym gdzie jest i kącik photo
    To brzydko bo u nas na samochody nie mówi się mydelniczki
    NO, not one of the First Ones,
    I AM THE FIRST ONE !!!
    PS G3\512MB Kingston\UV Hoya\POL King

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

hehe.. Tytus nie rob zamieszania ;-)

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mroczny
    Czyżby kolejny mankmetn 300d przemawiający na korzyść 10D?
    Z 10D jest podobnie. Na wszystkich trzech moich kartach: (32MB Canona, 256MB Sandisk Ultra, 1GB Sandisk Ultra II) prędkość zgrywania z aparatu jest tragiczna - w porywach do 300-400KB/s Trochę mnie to zabolało na salonie samochodowym, kiedy jeszcze nie miałem czytnika i tylko 256MB pamięci - bezproduktywne siedzenie pół godziny przy laptopie jest cokolwiek upierdliwe...

Vitez, tu nie chodzi o to, czy zgrywanie zdjęć przez aparat jest mniej lub bardziej "profesjonalne". Nikt nie narzeka też na to, że np. nie ma USB2 albo FW. Problem w tym, że część firmware odpowiedzialna za współpracę z USB jest spaprana, bo wykorzystuje w porywach do 1/3 dostępnego pasma istniejącego interfejsu. I to jest "nieprofesjonalne", żeby nie powiedzieć amatorskie

Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów