Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 64

Wątek: Załamująca prędkość zapisu/odczytu 300D

Pełne uzależnienie Awatar Tytus

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    Cytat Zamieszczone przez Tytus
    nie ma technologicznego uzasadnienia dla tak wolnego interface w 300D i
    A moze jest, tylko ty o tym nie masz pojecia?
    Nie brales udzialu w projektowaniu 300D, wiec nie mozesz sie tak autorytatywnie wypowiadac - to troche nierozsadne.
    Jedyne co wiesz to plotki i narzekania, marudzenia w stylu "powinno sie to poprawic" i jaki to ten Canon zly. A nie majac pelnego wgladu w sprawe uwazam, ze nie powinno sie az tak psow wieszac, bo moze rozwiazanie jest mozliwe ale... zbyt kosztowne, albo jakis inny powod?
    Nie przyzwyczajajmy sie do stwierdzen ze jak cos jest zle to specjalnie producent zrobil to zle.
    Gdybac sobie mozna, ale bez przesady z tak zdecydowanym zdaniem jak powyzsze .
    masz rację, choć jeżeli prostrze aparaty maja lepsze rozwiązania, to trudno szukać na zdrowy chłopski rozum usprawiedliwienia dla mankamentów dużo droższego aparatu
    nie mam pojęcia, dlaczego dostęp do danych na karcie pamięci w 300D jest tak wolny, ale biorąc pod uwagę możliwości innych aparatów wydaje mi się nielogiczne projektowanie tego umyślnie, lub istnienie jakichś barier technologicznych dla lepszego rozwiązania,

być może jest tu jak z tunerem tv w magnetowidach Philipsa, faceci dali ****, zaszli w ślepą uliczkę i nie chca się do tego pryznać, skonstruowali coś po swojemu pod górkę, jest to do d**** i nie da się z tym nic zrobić, ale są tak dumni, że zamiast zrezygnować z zastosowanego rozwiązania brną dalej jedynie się pogrążając, efekt jest taki, że posiadacz kablówki nie ma możliwości skorzystania z magnetowidu Philipsa, bo zakłócenia na niektórych częstotliwościach są zbyt silne i niczym nie da się tego zlikwidować, oprócz zakupu VHSa innego producenta...ja po jednym dniu użytkowania philipsa kupilem panasonica, a namówił mnie do tego facet w serwisie philipsa....no comment

miłej nocy

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Nie brales udzialu w projektowaniu 300D, wiec nie mozesz sie tak autorytatywnie wypowiadac - to troche nierozsadne.
    Ideologicznie, masz rację, ale popatrz na to tak: w 300D jest DIGIC o mocy podobnej do 10D (nie napiszę, że identyczny, bo nie wiem . Jest to procesor sygnałowy, który w zastosowaniach takich jak przetwarzanie obrazów czy właśnie przesyłanie danych ma rzeczywistą moc obliczeniową zapewne większą od mojego PIV-2.4 w laptopie (przynajmniej tak można by wywnioskować z czasu i efektów przetwarzania RAW->JPEG w aparacie).

Nie mówię, że Canon powinien troszczyć się o posiadaczy 10D - wiadomo, klient kupił, można go zlać, zamiast tego proponując mu w upgrade firmware takie rewelacje jak PictBridge support Ale 300D jako _nowy_ aparat mógłby to mieć poprawione.

Chociaż z drugiej strony, jeśli firmware 300D to 10D z kilkoma skokami warunkowymi zamienionymi na NOP... ;-)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon
    Ideologicznie, masz rację, ale popatrz na to tak: w 300D jest DIGIC o mocy podobnej do 10D (nie napiszę, że identyczny, bo nie wiem . Jest to procesor sygnałowy, który w zastosowaniach takich jak przetwarzanie obrazów czy właśnie przesyłanie danych ma rzeczywistą moc obliczeniową zapewne większą od mojego PIV-2.4 w laptopie (przynajmniej tak można by wywnioskować z czasu i efektów przetwarzania RAW->JPEG w aparacie).

Nie mówię, że Canon powinien troszczyć się o posiadaczy 10D - wiadomo, klient kupił, można go zlać, zamiast tego proponując mu w upgrade firmware takie rewelacje jak PictBridge support Ale 300D jako _nowy_ aparat mógłby to mieć poprawione.

Chociaż z drugiej strony, jeśli firmware 300D to 10D z kilkoma skokami warunkowymi zamienionymi na NOP... ;-)
    poddaje się, wygadałem się za wszystkie czasy a przynajmniej do odkrycia klejnego mankamentu w aparacie

powiedz lepiej co robisz w Genewie, mam duży sentyment do tego miasta, jeździełem tam naście razy...

Początki nałogu
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Jak projektowano 10D to chyba jeszcze USB 2.0 było nowością, więc nie dziwi mnie że nie ma. Przy 300D rzeczywiście było to już na rynku od jakiegoś czasu, ale skoro chciałeś TANI AMATORSKI aparat to czego się spodziewałeś? Że dla 300D zaprojektują USB 2.0 skoro mogą po prostu wziąć go z 10D i zmniejszyć koszty? Z jakiegoś powodu ten aparat kosztuje te $999 czy ileś tam.... I tutaj masz swoje uzasadnienie techniczne.
    Nikon od 14/09/09
    ex-Canon

http://blog.moridin.pl - Blog o fotografii, Makach i nurkowaniu ...
    http://photography.moridin.pl
    http://mac-abc.moridin.pl - Poradniki i tutoriale dla switcherów z Windows na Maka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mori
    Jak projektowano 10D to chyba jeszcze USB 2.0 było nowością, więc nie dziwi mnie że nie ma. Przy 300D rzeczywiście było to już na rynku od jakiegoś czasu, ale skoro chciałeś TANI AMATORSKI aparat to czego się spodziewałeś? Że dla 300D zaprojektują USB 2.0 skoro mogą po prostu wziąć go z 10D i zmniejszyć koszty? Z jakiegoś powodu ten aparat kosztuje te $999 czy ileś tam.... I tutaj masz swoje uzasadnienie techniczne.
    wkurza mnie to, że coś takiego jak polityka względem konkretnego produnku bierze górę nad racjonalnością i świadomie robi się coś gorszego, choć za te same pieniądze dało by się zrobić dużo lepszy aparat,
    poza tym wiem co nieco o tworzeniu polityki cenowej, tworzeniu popytu i jakie są koszty wytworzenia takiego aparatu, trudno tu mówić, nawet w kategoriach zachodnich o tanim sprzęcie, cena w Belgii to 1269 Euro i znam tubylców, którzy zarabiają sporo więcej ode mnie i chodzą wokół tego aparatu od miesięcy zastanawiając się czy warto wydać na to tyle kasy

Canon świadomie tworzy pewne bariery, z czym żaden świadomy wydawanych pieniędzy klient, który wie, że mógłby spokojnie za te same pieniądze mieć lepszy aparat, zgodzić się nie może, hackerski soft do 300D jest tego najlepszym dowodem

xxl
    Guest

Domyślnie

Niestety, też cierpiałem z powodu bardzo wolnego odczytu fot z karty CF, kupiłem czytnik USB2.0 i problem zniknął, choć trzeba zdjęcia ręcznie odwracać.
    Najdziwniejsze jest to, że myślałem, że moja karta 256 MB CF I tak zamula, ale pożyczyłem od kumpla dysk 1 GB CF II i wyszedł taki sam shit. Jest to niewątpliwie jedna z głównych wad tewgo aparatu, choć uważam, że i tak ma ich niewiele...

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Canon świadomie tworzy pewne bariery
    Jestes pewien ze tylko Canon, czy tez podajesz ta firme jako przyklad?

Pomysl ile kosztuje wyprodukowanie 2L Coca-Coli na przyklad i uzasadnij cene ok 4zl za tyle .

Domyślnie

Canon świadomie tworzy pewne bariery
    Jestes pewien ze tylko Canon, czy tez podajesz ta firme jako przyklad?

Pomysl ile kosztuje wyprodukowanie 2L Coca-Coli na przyklad i uzasadnij cene ok 4zl za tyle .
    rozmawiamy o Canonie a nie Coca Coli
    znowu szukacie usprawiedliwienia dla tej firmy, oczywiście, że postepuje ona tak samo jak wiele innych, ale to jej nie usprawiedliwia

P.S.
    ciesz się z ceny coli, ja płacę co najmniej 1,42 Euro za 1,5L

Początki nałogu
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

A jednak. Jedyna konkurencja 300D to Nikon D70 i jest o $300 droższy. Na szczęście coś za te $300 się dostaje ... Myślisz, że gdyby się opłacało Nikonowi sprzedawać D70 po $999 to nie zrobiłby tego?
    Nikon od 14/09/09
    ex-Canon

http://blog.moridin.pl - Blog o fotografii, Makach i nurkowaniu ...
    http://photography.moridin.pl
    http://mac-abc.moridin.pl - Poradniki i tutoriale dla switcherów z Windows na Maka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mori
    A jednak. Jedyna konkurencja 300D to Nikon D70 i jest o $300 droższy. Na szczęście coś za te $300 się dostaje ... Myślisz, że gdyby się opłacało Nikonowi sprzedawać D70 po $999 to nie zrobiłby tego?
    w USA Rebel Digital kosztuje w normalnym sklepie 999$, w sklepie niopodal mnie kosztuje 1269 EURO, przelicz to sobie na dolary i zobacz jaka jest różnica w cenie.
    W obu tych krajach Canon zarabia na tych aparatach i to nieźle.

A co z Nikonem?, wiesz, niezależnie od jakości pewni producenci pewnych rzeczy wychodzą z założenia, że dobym interesem jest lansować produkt na rzecz luksusową. Oczywiście jakość Nikona jest niezaprzeczalna, ALE czy rzeczywiście adekwatna do ceny? Ja mam mimo wszystko wątpliwości.

Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów